To av tre kraftverk kan bruke biodrivstoff

Statnetts kraftverk kan dermed bli nesten helt forurensningsfrie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To av de tre kraftverkene som Statnett vurderer å kjøpe, kan gå på biodrivstoff, opplyser kommunikasjonsdirektør i Statnett Tor Inge Akselsen. 

De kan dermed bli nesten helt forurensningsfrie.

- Det er en klar forutsetning at anleggene kan gå på både biodrivstoff og gass. Vi vil legge opp til bruk av biodrivstoff såframt leveransene er sikre nok. I dag ville det vært en stor utfordring å skaffe nok slikt drivstoff, sier Akselsen til NTB.

Ett av kraftverkene er planlagt lagt til Tjeldbergodden, mens det ikke er bestemt lokalisering av de to andre. Det planlagte kraftverket på Tjeldbergodden vil av sikkerhetshensyn kun gå på gass, ifølge Akselsen.

Håper på konsesjon

Statnett har ikke søkt Statens forurensingstilsyn (SFT) om konsesjon for kraftverkene, men håper på å få grønt lys.

- Våre planer er helt i tråd med forutsetningene i stortingsmeldingen fra 2004 om forsyningssikkerhet for strøm. Da ble dette utpekt som et virkemiddel ved vanskelige situasjoner, og Statnett ble gitt et utvidet ansvar, sier Akselsen.

Samtidig varsler SFT at det vil bli stilt strenge krav til utslippstillatelse for mobile gasskraftverk.

MILJØVENNLIG: To av de tre gasskraftverkene konsernsjef Odd Håkon Hoelsæter i Statnett vil kjøpe kan bruke biodrivstoff. Foto: Scanpix
MILJØVENNLIG: To av de tre gasskraftverkene konsernsjef Odd Håkon Hoelsæter i Statnett vil kjøpe kan bruke biodrivstoff. Foto: Scanpix Vis mer

- Å ta i bruk mobile kraftverksløsninger skal være absolutt siste utvei før strømrasjonering, sier Signe Nåmdal, direktør for SFTs næringslivsavdeling.

Lokal effekt

Lokaliseringen av mobile kraftverk vil være sentrale for SFTs vurdering.

- Vi er opptatt av å holde klimagassene nede. Utslipp av NOX og støv har lokale effekter, og vil derfor være viktige faktorer knyttet opp til bruk av teknologi og brensel, sier Nåmdal til NTB.

Når det gjelder utslipp av CO2, vil SFT komme med en innstilling til Miljøverndepartementet, som tar endelig stilling.

(NTB)