To av tre krefttilfeller skyldes uflaks

To av tre krefttilfeller skyldes ren uflaks og mutasjoner og kan ikke forklares med dårlige gener, usunt levesett eller annen miljøpåvirkning, konkluderer en ny forskningsrapport.

FORTSATT EN RISIKO: Røyking er fortsatt et risikoelement når det gjelder kreft, men en ny studie hevder at så mange som to av tre krefttilfeller rett og slett skyldes uflaks. Foto LANDFALD/JEANETTE Dagbladet
FORTSATT EN RISIKO: Røyking er fortsatt et risikoelement når det gjelder kreft, men en ny studie hevder at så mange som to av tre krefttilfeller rett og slett skyldes uflaks. Foto LANDFALD/JEANETTE Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Forskere ved Johns Hopkins University i USA har tatt for seg 33 ulike kreftformer, og oppsummerer sine funn i siste utgave av forskningstidsskriftet Science.

To av de vanligste kreftformene, brystkreft blant kvinner og prostatakreft blant menn, er holdt utenfor i undersøkelsen.

Blant de 33 kreftformene som er undersøkt kan 22 tilskrives tilfeldige mutasjoner, mens det i de resterende ni er miljøfaktorer og arvede gener som spiller hovedrollen, slår forskerne fast.

Øker risikoen - Denne studien viser at man kan øke risikoen for å få kreft ved å røyke eller velge andre former for usunn livsstil, sier professor Bert Vogelstein ved Johns Hopkins University School of Medicine.

- Mange kreftformer skyldes imidlertid at man har uflaks og pådrar seg mutasjoner i kreftdrivende gener, helt uavhengig av livsstil og arv, sier Vogelstein, som har ledet arbeidet med studien.

Avliver myte Vogelstein avliver myten om at folk som blir gamle til tross for at de røyker eller utsetter seg selv for mye sol, kan takke gode gener for dette.

- Sannheten er at de fleste av dem ganske enkelt har hatt flaks, sier han.

Forskerne understreker imidlertid at hver og en kan gjøre mye for å redusere risikoen for å få kreftformer som lungekreft og hudkreft.

- Det å endre livsstil og vaner vil være til stor hjelp for å redusere visse kreftformer, mens det har mindre effekt for andre kreftformer, sier assisterende professor Cristian Tomasetti.

(NTB)

Lik Dagbladet på Facebook

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer