To av tre medlemmer i SOS Rasisme har ikke meldt seg inn

Dagbladet har sett medlemslistene. Nå skal de endevendes, i norgeshistoriens største sak om medlemsjuks.

40 000 MEDLEMMER? SOS Rasisme er saksøkt for å ha oppgitt for mange medlemmer og misbruke penger de har fått fra Landsrådet for Norges Barne- og ungdomsorganisasjoner. LNU krever tilbake støtte på 9,7 milioner kroner. Her er LNU's assisterende generalsekretær Synnøve Seljeflot med mapper som inneholder de omstridte medlemslistene. Foto: Jacques Hvistendahl
40 000 MEDLEMMER? SOS Rasisme er saksøkt for å ha oppgitt for mange medlemmer og misbruke penger de har fått fra Landsrådet for Norges Barne- og ungdomsorganisasjoner. LNU krever tilbake støtte på 9,7 milioner kroner. Her er LNU's assisterende generalsekretær Synnøve Seljeflot med mapper som inneholder de omstridte medlemslistene. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HAUGESUND (Dagbladet): SOS Rasisme hevder selv å ha rundt 40 000 medlemmer. Sannheten er at de aller fleste er blitt meldt inn av familie eller venner, uten selv å få vite om det. Eller at personene aldri har eksistert.

Ordningen med disse såkalte «familiemedlemmene» er kjernen i rettssaken som nå pågår mot SOS Rasisme i Haugesund. Støttegivere mener det er juks som ligger bak - med med mål om hente ut mest mulig penger.

SOS Rasisme mener deres praksis er innenfor regelverket.

I dag begynner dag to av rettssaken.

Flere byer Dagbladets funn baserer seg på en gjennomgang av lister over 1000 registrerte medlemmer i SOS Rasisme. Den viser at bare rundt én av tre har meldt seg inn selv. Resten har blitt meldt inn av andre, mange trolig uten å vite det selv.

De 16 lokallagene Dagbladet har sjekket er spredt utover hele landet: I Haugesund, Skien, Kongsberg, Troms, Bodø, Levanger, Trondheim, Malvik, Fræna, Oslo, Ski, Fagerli, Otta og Lillehammer. Tendensen den samme, selv om tallene varierer noe.

- Da jeg ble vervet oppga jeg navnene til fetterne og kusinene mine, for at SOS Rasisme skulle sende dem informasjon. Det var ikke meningen at de skulle registreres som medlemmer, sier en jente Dagbladet fikk kontakt med.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer