40 000 MEDLEMMER? SOS Rasisme er saksøkt for å ha oppgitt for mange medlemmer og misbruke penger de har fått fra Landsrådet for Norges Barne- og ungdomsorganisasjoner. LNU krever tilbake støtte på 9,7 milioner kroner. Her er LNU's assisterende generalsekretær Synnøve Seljeflot med mapper som inneholder de omstridte medlemslistene. Foto: Jacques Hvistendahl
40 000 MEDLEMMER? SOS Rasisme er saksøkt for å ha oppgitt for mange medlemmer og misbruke penger de har fått fra Landsrådet for Norges Barne- og ungdomsorganisasjoner. LNU krever tilbake støtte på 9,7 milioner kroner. Her er LNU's assisterende generalsekretær Synnøve Seljeflot med mapper som inneholder de omstridte medlemslistene. Foto: Jacques HvistendahlVis mer

To av tre medlemmer i SOS Rasisme har ikke meldt seg inn

Dagbladet har sett medlemslistene. Nå skal de endevendes, i norgeshistoriens største sak om medlemsjuks.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAUGESUND (Dagbladet): SOS Rasisme hevder selv å ha rundt 40 000 medlemmer. Sannheten er at de aller fleste er blitt meldt inn av familie eller venner, uten selv å få vite om det. Eller at personene aldri har eksistert.

Ordningen med disse såkalte «familiemedlemmene» er kjernen i rettssaken som nå pågår mot SOS Rasisme i Haugesund. Støttegivere mener det er juks som ligger bak - med med mål om hente ut mest mulig penger.

SOS Rasisme mener deres praksis er innenfor regelverket.

I dag begynner dag to av rettssaken.

Flere byer Dagbladets funn baserer seg på en gjennomgang av lister over 1000 registrerte medlemmer i SOS Rasisme. Den viser at bare rundt én av tre har meldt seg inn selv. Resten har blitt meldt inn av andre, mange trolig uten å vite det selv.

De 16 lokallagene Dagbladet har sjekket er spredt utover hele landet: I Haugesund, Skien, Kongsberg, Troms, Bodø, Levanger, Trondheim, Malvik, Fræna, Oslo, Ski, Fagerli, Otta og Lillehammer. Tendensen den samme, selv om tallene varierer noe.

- Da jeg ble vervet oppga jeg navnene til fetterne og kusinene mine, for at SOS Rasisme skulle sende dem informasjon. Det var ikke meningen at de skulle registreres som medlemmer, sier en jente Dagbladet fikk kontakt med.

Jenta er oppført som hovedmedlem i medlemsregisteret for 2008, med en lang hale navn etter seg. Der står de rundt ti slektningene tilsynelatende oppført som jentas søsken, på hennes bopel.

Med stor sannsynlighet har SOS Rasisme rapportert dem inn til offentlige myndigheter som medlemmer - og bedt om støtte.

Ikke kontakt Mange andre såkalte «hovedmedlemmer», som tilsynelatende har meldt seg inn selv, får man i dag ikke kontakt med. En stor andel er registrert som bosatt andre steder i landet enn i lokallaget.

SOS Rasisme hevder selv å praktisere systemet med «familiemedlemmer» i dag, men ble i november 2010 presset til å oppgi medlemstall uten «familiemedlemmer».

- Dette er en langt høyere andel familiemedlemmer enn SOS Rasisme selv har opplyst om tidligere, sier fungerende generalsekretær Martin Østerdal i LNU, til Dagbladet.

Flere ganger er det dobbeltføringer av navn eller familier, men med forskjellige medlemsnummer. I så fall kan de være rapportert inn som støttegrunnlag flere ganger.

Mystiske etternavn Flere av etternavnene som går igjen i SOS Rasismes medlemsregister finnes det få av i Norge.

Ifølge Folkeregisteret og Statistisk sentralbyrå er det i flere tilfeller færre oppføringer i Folkeregisteret enn antallet ganger etternavnet dukker opp i SOS Rasismes medlemsregistre.

Dagbladet har tidligere ved flere anledninger avslørt en rekke falske identiteter i SOS Rasismes medlemsregister.

Tause sjefer Hvorfor virkeligheten overhodet ikke stemmer overens med SOS Rasismes medlemsregister vil ikke hovedkasserer Kjell Gunnar Larsen uttale seg til Dagbladet om.

Denne uka kjemper Landsrådet for Norges Barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU)  og SOS Rasisme i retten i Haugesund om 9,7 millioner kroner. LNU krever tilbake millionstøtten de har utbetalt, fordi de mener SOS Rasisme opplyste for høye medlemstall og har misbrukt pengene.

Nekter SOS Rasismes advokat Peter Skarbøvik mener saken ikke handler så mye om hvilke overtramp organisasjonen kan ha gjort. Det viktigste er derimot om LNU kan kreve pengene tilbake.

- Vi mener det ikke finnes noe rettslig grunnlag for kravet, sier Skarbøvik.

Han sier også at medlemsregisteret som er forelagt retten ikke er relevant for rettssaken. LNU har saksøkt SOS Rasisme over funn for grunnlagsårene 2005 og 2006, mens medlemstallene er for 2007 og 2008.

Les mer om SOS Rasisme her

PS! Vi oppfordrer til at man følger Dagbladets vilkår for å bruke kommentarfeltet. Hatfulle innlegg og personsjikane er uønsket.

AVVISER KRAVET: Advokatfullmektig for SOS Rasisme Peter Skarbøvig avviser kravene fra LNU. Foto: Jacques Hvistendahl
AVVISER KRAVET: Advokatfullmektig for SOS Rasisme Peter Skarbøvig avviser kravene fra LNU. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer