HVOR ER FIENDEN? Fienden er ikke vanskelig å få øye på for Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Her inspirerer han troppene i forrige uke.  (AP Photo/KCNA via KNS)
HVOR ER FIENDEN? Fienden er ikke vanskelig å få øye på for Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Her inspirerer han troppene i forrige uke. (AP Photo/KCNA via KNS)Vis mer

To av tre sørkoreanere vil ha atomvåpen

Aggresjonen fra Nord-Korea gjør at et tabu er i ferd med å brytes i Sør-Korea. Stadig flere vil ha atomvåpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sprengingen av Nord-Koreas 3. atombombe i februar var et sjokk i sør. Den vellykkede rakettoppskytingen før jul viser at Nord-Korea er nær ved å utvikle både raketter og atomstridshoder som kan ramme Sør-Korea.

Akopalypse nå? - Den tredje kjernefysiske prøvesprengingen var for Sør-Korea det samme som rakettkrisen på Cuba var for USA. Det har gjort den nordkoreanske trusselen veldig nær og veldig virkelig, sier Han Yong-sup, professor i sikkerhetspolitikk ved Koreas nasjonale forsvarsuniversitet i Seoul til The New York Times.

Sør-Korea og USA innledet i går sin årlige militærøvelse med 3000 amerikanske, og 10 000 sørkoreanske soldater. Årets øvelse har fått Nord-Korea til å eksploldere i en orgie av verbalt raseri. Det skjer etter at FNs sikkerhetsråd i forrige uke forsterket sine sanksjoner mot nord på grunn av atomprøvesprengingen. Det har falt Nord-Korea særlig tungt for brystet at Kina støttet resolusjonen.

Derfor har det haglet med apokalyptiske trusler fra nord de sise ukene. Nord-Korea har revet i filler våpenhvileavtalen fra Korea-krigens slutt i 1953, og truet med et kjernefysiek førstehåndsangrep mot USA. Sør-Korea har de truet med «den endelige ødeleggelsen» av hovedstaden Seoul.

Ny mann Det er ikke bare sprengingen av den tredje atomladningen som har skremt folk i Sør-Korea, men også den uvanlig aggressive språkbruken.

Bak denne språkbruken står den nye lederen Kim Jong-un, som overtok da faren Kim Jong-il døde før jul i 2011. Analytikere som kan Korea mener språkbruken skyldes et ønske fra Kim om å vinne generalenes respekt. Det drøye året Kim har sittet ved makten har han demonstrert en mye mer dynamisk lederstil enn sin far.

Kims dynamiske lederstil bidrar til frykten i sør, for Nord-Korea under den unge Kim virker enda mer uforutsigbar enn tidligere.

Kun en drøm? Ønsket om at Sør-Korea skal skaffe seg atomvåpen vokser, og deles også av flere ledende akademikere. USA har siden Korea-krigen på 1950-tallet vært Sør-Koreas sikkerhetsgaranti, men stadig flere stiller spørsmålet om Sør-Korea i all tid vil være under USAs atomparaply. Mange frykter at USAs økonomiske problemer vil få konsekvenser for landets utenrikspolitiske forpliktelser.

Flere framtredende spaltister har de siste månedene tatt til orde for at Sør-Korea skaffer seg sin egen kjernefysiske avskrekking. Og stadig flere krever at USA flytter tilbake sine atomvåpen som ble fjernet i 1991, i forbindelse med den kalde krigens slutt.

Barack Obama har gjort ikke-spredning av atomvåpen til en av hjørnesteinene i sin utenrikspolitikk. Sør-koreanernes ønske om egne atomvåpen er derfor i denne omgang trolig kun en drøm. USA har sagt at deres forsvar kan takle et atomangrep fra Nord-Korea.