Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Meningsmåling om bompenger i ryggen:

To av tre støtter bomkrav fra Frp

Dagen før Fremskrittspartiet møtes til krisemøte om bompenger, sier to av tre at bompenger må gå til veibygging - ikke sykkel og kollektivtransport.

FOLKET: Siv Jensen og Carl I. Hagen samtaler på Fremskrittspartiets landsmøte. Hagen fikk med seg landsmøtet - mot Siv Jensens ønske - på å bruke 100 milliarder for å bli kvitt bompengene. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
FOLKET: Siv Jensen og Carl I. Hagen samtaler på Fremskrittspartiets landsmøte. Hagen fikk med seg landsmøtet - mot Siv Jensens ønske - på å bruke 100 milliarder for å bli kvitt bompengene. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette viser at vi har folket på vår side, sier Frp-nestor Carl I. Hagen til Dagbladet.

- En så bred forankring i folket er godt å ha med seg inn i det ekstraordinære landsstyremøtet, istemmer partiets parlamentariske leder Hans-Andreas Limi.

De siste dagene har flere fylkesledere fremmet krav om at Frp-leder Siv Jensen må få betydelige gjennomslag for partiets bompengekrav. Hvis ikke kan Frp like gjerne gå ut av regjering.

Bompenger = vei

Et av Frp-kravene er at mer av bompengene må gå til utbygging av veier og at andelen som finansierer kollektivutbygging og sykkelveier må reduseres kraftig.

I undersøkelsen som Ipsos har utført for Dagbladet, svarte 936 personer på følgende spørsmål:

«Mener du at bilister bør bidra til finansiering av kollektiv- og sykkelveiutbygging gjennom bompenger eller mener du at dette bør finansieres på andre måter, eller har du ingen mening om dette?»

* To av tre (65 prosent) svarer at kollektiv- og sykkelveiutbygging bør finansieres på andre måter.

* En av fire (24 prosent) mener at bilistene bør betale.

* 11 prosent har ingen mening.

- Veldig urimelig

Hans-Andreas Limi påpeker at Dagbladets spørsmål er spesielt relevant i byutviklingspakkene, som han mener har utløst bompengeopprøret.

- Dette er en bekreftelse på det engasjementet vi har sett bygge seg opp over tid, mot bypakkene og de lokale bomringene. I snitt går over 80 prosent kollektivløsninger og dyre sykkelveier - og bare 20 til veier. I Oslopakke 3 er andelen over 90 prosent. For bilistene føles dette veldig urimelig, sier han.

Limi minner om at vedtaket på Frp's landsmøte ikke bare dreier seg om et ekstraordinært uttak fra oljefondet for å nedbetale bompengegjeld.

- Fem av seks punkter i det vedtaket handler om disse bypakkene. Det er helt avgjørende å se om vi kan nedskalere disse prosjektene og redusere bompengene kraftig. Her står partiet samlet, fra grasrota til øverste ledelse, sier partiets parlamentariske leder.

Ikke endelig møte

At flere fylkesledere de siste dagene har lagt Frp's regjeringsdeltakelse i potten, endrer i utgangspunktet ikke planene for det ekstraordinære landsstyremøtet, mener Limi.

- I utgangspunktet er temaet for det ekstraordinære landsstyremøtet å informere og gi en oppdatering på situasjonen, og samtidig lytte til hva landsstyret ønsker at vi skal legge vekt på i arbeidet med å få til en reduksjon i bompengene. Så får vi se hva det ender med.

- Kan dagsorden bli endret?

- Jeg ser at det er ulike oppfatninger om hva som bør være tema. Men det som er planlagt er å få vite hva fylkeslagene ønsker at vi skal prioritere framover. Dette er ikke noe endelig møte i noen retning, men mer for å avstemme underveis i prosessen.

Større flertall

Frp-nestor Carl I. Hagen var arkitekten da Frp-landsmøtet i mai, mot partiledelsens råd og ønske, stemte for et ekstraordinært uttak på 100 milliarder kroner fra oljefondet til å nedbetale bompengegjeld.

Hagen mener at motstanden mot å la bilistene finansiere utbygging av kollektiv- og sykkelveier kan være enda større enn det undersøkelsen indikerer.

- Det hadde vært mye større flertall mot hvis det hadde stått at «alt bilistene betaler» skal gå til kollektiv- og sykkelveiutbygging enn formuleringen «bidrar», hevder Hagen.

- Dette viser uansett at vi har folket på vår side, legger han til.

Hagen understreker at Frp i Oslo har et forslag om å aksepterer at 25 prosent av bompengene skal gå til kollektiv, siden bilistene får fordel av mindre kø.

- Men det må være begrensninger, understreker han.

Avviser bomseier

Klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) slo denne uka fast at Frp kan glemme å innkassere noen bompengeseier.

- Dagens finansiering av kollektivtrafikken er vesentlig for å nå klimamålene, og bompengene er sentrale i den sammenhengen, sa Venstre-nestlederen i NRKs Politisk kvarter.

Elvestuen er ikke overrasket over at to av tre svarer slik de gjør i Dagbladets meningsmåling.

- Det er ingen overraskelse at bompenger ikke er spesielt populært. Men når spørsmålet er «eller annen finansiering», blir svarene som de blir. Hadde man derimot spurt om bypakkene er positivt fordi det gir økt frihet, flere valgmuligheter og bedre framkommelighet, så ville svarene sett annerledes ut, mener Elvestuen.

Nullvekst-problem

Limi mener på sin side at bompenger er i ferd med å gå ut på dato som finansieringskilde for store kollektivløft og utbygginger av sykkelveier i byene.

- Når stadig flere velger nullutslippsbiler, kan vi ikke fortsette å holde oss med et finansieringssystem som i realiteten undergraver seg selv fordi stadig flere betaler lite i bomringene. Dette er det nå langt flere enn Fremskrittspartiet som er i ferd med å se, sier Frp's parlamentariske leder til Dagbladet.

Utfordringer er den såkalte nullvekstregelen, der Stortinget har vedtatt at all trafikkvekst i de store byene skal komme gjennom økt bruk av kollektivtransport, sykling og gange.

Unge mer positive

Undersøkelsen viser store geografiske forskjeller i synet på om det er greit å finansiere kollektiv og sykkelveier med bompenger.

I Oslo mener 36 prosent at bilister bør bidra, mot bare 17 prosent på Vestlandet.

Bompengefinansiert utbygging har dessuten langt større oppslutning blant de unge. I aldersgruppen 17-24 år sier fire av ti at bilistene bør bidra. Blant de over 60 år sier bare 16 prosent det samme.

Nasjonal talsperson for Miljøpartiet De Grønne, Arild Hermstad, finner flere lyspunkter i undersøkelsen:

- Jeg synes det er oppløftende at så mange i storbyene støtter opp om at bilistene også skal være med på å betale for et grønnere transportsystem. I Oslo betaler de kollektivreisende mye mer for billetter enn bilistene betaler i bompenger, sier han.

- Jeg er glad for at yngre i stor grad støtter denne politikken. Dette er en framtidsrettet politikk for byene, som gir bedre luft, bedre framkommelighet og som gir bedre transport for alle trafikantgrupper, sier Hermstad.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!