To av tre unge står uten jobb

Dystre framtidsutsikter for greske ungdommer.

I JOBBKØ: Stadig flere unge grekere står utenfor arbeidslivet. Bildet er tatt fra ingangen til det greske jobbsøkersenteret OAED i en forstad til Athen i juli. Foto: REUTERS/Yorgos Karahalis
I JOBBKØ: Stadig flere unge grekere står utenfor arbeidslivet. Bildet er tatt fra ingangen til det greske jobbsøkersenteret OAED i en forstad til Athen i juli. Foto: REUTERS/Yorgos KarahalisVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Arbeidsledighetstallene blant de unge i Hellas nådde rekordhøye 65 prosent i mai, viser ferske tall fra det Hellas' statistiske sentralbyrå ELSTAT. Det innebærer at nesten to tredjedeler av greske ungdommer i alderen 15 til 24 år mangler jobb, melder CBC News.

Totalt sto 27,6 prosent av arbeidsstyrken i landet i jobbkø i mai, en økning fra 23,8 prosent i samme måned i fjor.

Hellas har høyest ledighet blant de 17 EU-landene som bruker euro som fellesvaluta. Nærmere 1,4 millioner grekere var i mai registrert uten jobb.

Vanstyre Hellas har vært avhengig av økonomisk støtte siden mai 2010, etter mange år med økonomisk vanstyre som resulterte i et massivt budsjettunderskudd.

Landet er nå inne i sitt sjette år med dyp lavkonjunktur. Greske myndigheter har kuttet drastisk i lønninger, pensjoner og utgifter til både helse og utdanning. Samtidig har offentlig sektor blitt kraftig redusert. Flere tusen stillinger skal kuttes i løpet av det neste året.

Slette gjeld I begynnelsen av august fikk Hellas overført nye 5,8 milliarder euro (45 milliarder kroner) av kriselån som allerede er innvilget fra EU og Det internasjonale pengefondet (IMF). Ifølge Aftenposten konkluderer en ny rapport fra IMF med at kriseprogrammet for Hellas mangler 11 milliarder euro (86,5 milliarder kroner) for å sikre finansiering av den greske staten i 2014 og 2015. Dette skal tvinge eurolandene til å slette deler av den greske statsgjelda.

Tidligere i sommer godkjente landene i eurosonen et lån på rundt 31 milliarder kroner etter at Hellas innfridde låneforpliktelsene. Totalt har Hellas mottatt nærmere 65 milliarder kroner i hjelp fra IMF.

Siden april 2012 har arbeidsledigheten blant gresk ungdom steget med rundt ett prosentpoeng hver måned. Hvis utviklingen fortsetter, vil ledighetstallene passere 70 prosent blant de unge i 2014, skriver det amerikanske tidsskriftet The Atlantic.

Verst for unge Ungdom rammes hardest av den økonomiske krisa i Europa, skriver Arbeids- og sosialråd Jacob Hanssen ved EU-delegasjonen i en rapport om utviklingstrekk for arbeids- og sosialpolitikken i EU.

Før jul økte ungdomsledigheten i EU til 23,4 prosent, det høyeste nivået som er registrert.

Europakommisjonen lanserte i desember 2012 forslag om en garanti for at ungdom får jobb, lærlingplass eller utdanning. Forslaget er en ikke-bindende anbefaling til medlemslandene, og det er uklart hvilken effekt det vil få, særlig for landene med høyest ungdomsledighet.