To av tre vil at man skal kunne jobbe så lenge man vil

Halvparten av de spurte i en ny undersøkelse svarer at de ønsker å fjerne aldersgrensa for hvor lenge kan må jobbe. Den nye regjeringen er ikke uvillig til å oppfylle ønsket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er Seniorpolitisk barometer, Senter for seniorpolitikks årlige måling av arbeidstakernes holdninger til ulike seniorspørsmål, som viser at det er et stort flertall for å fjerne aldersgrensen på 70 år, skriver Dagsavisen.

Dobbelt så mange vil oppheve den øvre aldersgrensa enn som vil beholde den. For ti år siden var flertallet av arbeidstakerne negative til å oppheve aldersgrensen, men nå er altså holdningene endret. Dagsavisen har imidlertid gått surr i tallmaterialet, og sier at «én av to», altså halvparten, vil fjerne aldersgrensa.

Statssekretær Astrid Nøklebye Heiberg (H), som selv er 77 år, er positiv til ideen.

- Min forventede levealder er 86 år, så jeg kan ta to perioder som statssekretær. Jeg tenker ikke kortsiktig, sier hun til avisen.

Knut Aarbakke, leder for Akademikerne, ønsker å fjerne regelen om at man ikke kan jobbe etter fylte 70 år.

- Vi kan ikke ha et system som hiver folk ut. Å ha en øvre aldersgrense i arbeidslivet er diskriminerende, mener han.

Aarbakke bruker Nøklebye Heiberg som eksempel og mener ansettelsen av henne er et tydelig signal fra regjeringen om at man ser på folk som en ressurs uansett alder.

Statssekretær Kristian Dahlberg Hauge (Frp) i Arbeidsdepartementet sier at de nå utreder aldersgrensene i arbeidsmiljøloven.

- Utredningen omfatter både 70-årsregelen og muligheten for bedriftsinterne aldersgrenser. I tillegg vil regjeringen gjennomgå øvrige lovbestemte aldersgrenser i arbeidslivet, sier han.

(NTB/Dagbladet)