KLUSS: Verken Eric eller Ivanka Trump (t.v.) får stemt på pappa Donald Trump i primærvalget i delstaten New York neste tirsdag. Donald jr. (nr. to f.h.) får imidlertid hjulpet far. Her fra seniors golfbane i  Aberdeenshire i Skottland i 2012. Foto: Murdo MacLeod/Polaris/NTB scanpix
KLUSS: Verken Eric eller Ivanka Trump (t.v.) får stemt på pappa Donald Trump i primærvalget i delstaten New York neste tirsdag. Donald jr. (nr. to f.h.) får imidlertid hjulpet far. Her fra seniors golfbane i Aberdeenshire i Skottland i 2012. Foto: Murdo MacLeod/Polaris/NTB scanpixVis mer

To av Trump-barna gikk på blemme. Får ikke stemt på pappa

- De føler seg veldig, veldig skyldige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er fortsatt ei drøy uke til primærvalgene i Donald Trumps hjemstat New York.

Trump går inn i valget, der han er storfavoritt, med to leie tap fra både Wisconsin og Colorado i bagasjen.

Derfor er det avgjørende for eiendomsmogulen og realitykjendisen med en storseier i USAs største by og resten av delstaten.

Donald Trump har imidlertid mistet to av sine kanskje sikreste stemmer, nemlig sønnen Eric (32) og Ivanka (34).

- Føler seg skyldige Det forteller Trump selv på morgenshowet «For & Friends» på TV-kanalen Fox News.

De to barna, som har fulgt «The Donald» i valgkampen land og strand rundt, har nemlig glemt å registrere seg i hjemstaten sin. Trump har en rekke ganger kritisert nominasjonsprosessen, og regler han mener er urettferdig og fører til udemokratiske valgprosesser.

På spørsmål om også hans egne barns feiltrinn var på grunn av reglene, svarte han følgende:

- Nei, de hadde langt tid på seg på å registrere seg. De var ikke klar over reglene og registrerte seg ikke i tide. De føler seg veldig, veldig skyldige, sier Trump.

- De føler seg veldig skyldige, men det går bra. Jeg forstår det, sier han.

- Blir det mindre lommepenger nå?

- Ja, ikke noe mer lommepenger, svarer Trump.

Mye på spill Neste tirsdag går innbyggerne i New York til stemmeurnene for å stemme fram 95 delegater til Republikanernes landsmøte og 291 til Demokratene.

Primærvalget i delstaten er et såkalt lukket valg, så deltakerne måtte ha registrert seg som støttespiller av et parti før 9. oktober i fjor.

En av Trump-barna som får stemt i New York, er Donald Trump junior (38). Han har registrert seg og bor i New York.

Trumps yngste stemmeberettigede barn, Tiffany Trump (22), er student ved Universitetet i Pennsylvania, og det er ikke kjent hvilket parti hun støtter. Trumps yngste sønn, Barron, er bare ti år og kan først stemme i 2024.

Trenger storseier Vanligvis er USAs fjerde mest folkerike delstat så langt ute i løypa av stater i nominasjonskampen at den ikke spiller noen stor rolle.

I år er det imidlertid svært spennende, spesielt blant Republikanerne, og et av de store spørsmålene er hvorvidt det blir et åpent landsmøte i Cleveland i Ohio 18. juli i år.

På de siste meningsmålingene har Trump ledet stort i New York. For å kapre alle delegatene i delstaten må han ha over 50 prosent av stemmene og samtidig få et flertall av stemmene i alle delstatens distrikter. Noe han også kan se ut til å klare basert på meningsmålingene, skriver CNN.

Bråk Oppladningen til primærvalgene i New York har også vært uvant kost i for Donald Trump. Han angrep altså de urettferdige valgordningene etter at Ted Cruz sikret seg alle de 34 delegatene fra Colorado med seier også på Republikanernes delstatsmøte.

I stedet for tradisjonelle nominasjonsmøter eller primærvalg, holdt nemlig Colorado delstatsmøter der omkring 90 prosent av den fjellrike delstatens innbyggere ble forhindret fra å stemme, skriver Denver Post.

Ordningen ble innført i fjor sommer, og har ført til mye kritikk. Seinest fra Trump, som tapte:

- Folket i Colorado ble fratatt stemmene sine fra de falske politikerne. Det er den største politiske saken. Dette vil ikke bli godtatt, skrev Trump på Twitter i går kveld.

Likevel kan det virke som om Trump ligger relativt lavt og har ikke skreket i sitt sedvanlige volum før valget i hjemstaten. Trump har også gått på et par smeller de siste ukene.

Blant Demokratene har også Hillary Clinton en ledelse på gjennomsnittlig godt over ti prosentpoeng.