EVAKUERT: Serbia opplever nå den verste naturkatastrofen i landets historie. Her blir innbyggere i Obernovac evakuert fra sine hjem. Foto: REUTERS/Marko Djurica
EVAKUERT: Serbia opplever nå den verste naturkatastrofen i landets historie. Her blir innbyggere i Obernovac evakuert fra sine hjem. Foto: REUTERS/Marko DjuricaVis mer

- To av våre naboer druknet foran oss

Den verste naturkatastrofen i Serbias historie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hundrevis av evakuerte innbyggere er nå samlet i sportshallen Pionirski grad i utkanten av Beograd etter flommen som har rammet de siste dagene. Mange av de evakuerte kommer fra forstaden Obrenovac.

Forstaden ble fullstendig oversvømmet etter dager med enorme nedbørsmengder som fikk elva til å gå over sine bredder, og dette er nå den verste naturkatastrofen i området noensinne. I løpet av én dag skal det ha kommet mer regnvær enn det vanligvis gjør på fire måneder.

- Reddet familien - Huset vårt var på et av de lavest liggende stedene i utkanten av Obrenovac nær elva. Da vannmassene brøt gjennom dikene, hadde jeg mindre enn ett minutt på å få reddet ut min familie, sier Dragan Stojanovic (50) til det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Han er innkvartert sammen med kona Biljena og deres ti år gamle sønn Ivan.

- Det hele gikk så raskt. Min familie og jeg klatret først opp på en terrasse på et hus ved hjelp av en stige. Sammen med sju av våre naboer klatret vi videre opp på taket av bygningen for å vente på hjelp. Der satt vi i fire timer inntil det kom en båt, forteller Stojanovic.

Minst 20 000 mennesker er evakuert fra oversvømmelsene i Serbia. 16 personer er så langt meldt omkommet i landet - 12 av dem i Obrenovac - og dødstallene ventes å stige. Minst 44 personer har mistet livet totalt på Balkan som følge av uværet.

- Livet går videre - Vi reddet oss selv, men så med våre egne øyne at to av våre naboer druknet foran oss. Det er meget trist, men vi kunne ikke hjelpe på noen måte. Jeg har selv mistet alt, mitt hus, min bil. Jeg har bare denne klokka, og ikke engang en telefon, sier  Stojanovic fortvilet.

60 år gamle Novica Jovanovic gleder seg til å komme hjem fra sportshallen i Beograd.

- Når vannet trekke seg tilbake, vender vi hjem for å bygge opp våre hus igjen. Livet går videre. Jeg er bare glad for å være i live, sier han til Ritzau.

- Som en tsunami Redningsarbeidere tok seg fram til flere områder de ikke har hatt tilgang til de siste dagene. De fryktet hva som ville møte dem der.

- Det ser ut som om det har vært en tsunami og et jordskjelv her samtidig, sier en av redningsarbeidene, ifølge NTB.

Flere hundre soldater og innbyggere stablet også sandsekker rundt kraftverket Kostolac, hvor en bielv til elva Donau kun ligger én kilometer unna. Arbeidere på kraftverket har gravd over en vei i et forsøk på å lede vannet bort fra kraftverket, som leverer omtrent 20 prosent av Serbias strømbehov.

Russiske lastefly har fløyet inn båter, generatorer og mat for å bistå i redningsarbeidet, evakueringen av mennesker og bygging av flomvern etter at elva Sava gikk over sine bredder.

Landminer Regnet stilnet søndag, men vannstanden i elva ventes fortsatt å stige.

Flere jordskred har forverret situasjonen og skapt problemer for den pågående redningsaksjonen.

Det rapporteres også om at landminer som har ligget nedgravd siden det var krig i området på 90-tallet, er blitt flyttet på som følge av skredene, skriver NTB.

Norges Røde Kors gir 300.000 kroner av sitt nødhjelpsfond til hjelpearbeidet.

- Røde Kors-frivillige fra Serbia og Bosnia-Hercegovina jobber nå på spreng for å evakuere mennesker til trygge områder sammen med myndighetenes nødetater. De deler ut tepper og mat til de rammede og bygger barrikader for å holde vannet unna kritiske områder, opplyser generalsekretær Åsne Havnelid i Norges Røde Kors i en pressemelding.

FLYKTET: Tusenvis av mennesker måtte flykte fra sine hjem da flommen kom. Evakuerte bor nå på madrasser i idrettshaller. Foto: REUTERS/Marko Djurica
FLYKTET: Tusenvis av mennesker måtte flykte fra sine hjem da flommen kom. Evakuerte bor nå på madrasser i idrettshaller. Foto: REUTERS/Marko Djurica Vis mer