Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

To barn innlagt med enterovirus på Ullevål sykehus

- Viruset har endret karakter og blitt farligere, sier overlege.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/NTB): De to barna skal være innlagt med lammelser etter å ha blitt smittet av enteroviruset, melder TV2.

Barna har opplevd alvorlige pusteproblemer, for deretter å få lammelser i ulike deler av kroppen, ifølge overlege Astrid Rojahn.

*Saken oppdateres.

- Har endret karakter Tidligere i dag kom nyheten om at viruset, som det ikke finnes noen kur for, er påvist i Norge.

- Det ser ut som viruset har endret karakter og blitt mer sykdomsfremkallende, farligere, sier overlege Rojahn til Dagbladet.

- D68-viruset gir andre symptomer enn det viruset som vanligvis sirkulerer om sommeren og høsten. Det mer vanlige viruset kan gi en mild form for hjernebetennelse som går over av seg selv og gjør at pasienten blir helt frisk. Men dette har vi ikke sett her tidligere.

Viruset har derimot herjet i USA.

- Der har mange barn blitt innlagt med pusteproblemer, astmaforverring. Da vi så rapporten fra USA, synes vi også at vi så det samme. Vi begynte å teste viruset her også - og fant overraskende mange positive. Det har ikke vært rapportert før i Europa, så det var litt overraskende, sier hun.

- Utviklet lammelser I Norge er kun et knippe mennesker fått den alvorligste graden av viruset.

- Noen få av dem har utviklet lammelser og alvorlige pusteproblemer. De vet vi ikke ennå hvordan det går med. Vi vet heller ikke hvordan det har gått i USA. Vi vet ikke noe om langtidsprognosen, sier hun.

Overlegen kan ikke kommentere tilstanden til de to barna som nå er innlagt med lammelser.

Viruset smitter som en forkjølelse. Det kan også smitte gjennom avføring, så håndhygiene er viktig, ifølge overlegen.

- Hvem smittes?

- Bare barn, og først og fremst bare dem under ti år.

Alle astmatikere - Kan viruset ramme alle som har astma?

- Ja, det er det vi ser - det kan gi forverring av symptomer hos dem. Astmatikere som har hatt viruset blir kanskje bekymret av nyheten, men det får ikke konsekvenser fra dem som allerede har hatt viruset og så er blitt friske.

Hun legger til at det ser ut til at antall tilfeller av viruset daler, og understreker at det er barn - gjerne dem under 10 år - som kan smittes.

Viruset er den vanligste årsaken til lettere former for hjerne- og hjernehinnebetennelser. Disse opptrer gjerne i mindre utbrudd med lette til moderate sykdomstilfeller, uten dødsfall eller ettervirkninger, og vanligst i vinter- og vårsesongen. Virusene kan også gi luftveisinfeksjoner og en sjelden gang nevrologiske symptomer som lammelser.

Det finnes ingen helbredende behandling ut over generell støttebehandling inkludert fysioterapi. Forebyggende tiltak er god hånd- og hostehygiene. Det finnes ingen vaksine, skriver Folkehelseinstituttet.

Dagbladet kommer med mer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling