Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dommedagssekt:

To barn savnet. Fant likrester på stefarens eiendom

Politiet sier de har funnet likrester på eiendommen til en mann i Idaho. De har i lang tid etterforsket forsvinningen til de to barna til hans nye kone.

INNBRAKT Chad Daybell er brakt inn til politiet etter at de skal ha gjort funn av likrester på eiendommen hans i Idaho. Foto: Dennis Fujimoto/The Garden Island via AP, Pool, File
INNBRAKT Chad Daybell er brakt inn til politiet etter at de skal ha gjort funn av likrester på eiendommen hans i Idaho. Foto: Dennis Fujimoto/The Garden Island via AP, Pool, File Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): Chad Daybell, som er gift med de forsvunnede barnas mor, Lori Vallow Daybell, er innbragt, men foreløpig ikke siktet, etter at politiet gjorde de grufulle funnene på eiendommen hans i Rexburg i Idaho, melder AP.

De to barna Joshua «JJ» Vallow (7) og Tylee Ryan (17) har vært forsvunnet siden september i fjor, og politiet sier at Chad og Lori Daybell løy om hvor de befant seg før de stille forlot Idaho. De ble funnet flere måneder seinere på Hawaii.

Ekteparet er også blitt etterforsket av politiet etter at begge deres tidligere ektefeller døde i fjor.

SAVNET: Joshua JJ Vallow (8) og Tylee Ryan (17) ble sist sett i september. Nå har politiet funnet likrester på eiendommen til stefaren. Foto: National Center for Missing & Exploited Children via AP, File
SAVNET: Joshua JJ Vallow (8) og Tylee Ryan (17) ble sist sett i september. Nå har politiet funnet likrester på eiendommen til stefaren. Foto: National Center for Missing & Exploited Children via AP, File Vis mer

Komplisert sak

- Gjennom denne etterforskningen har etterforskerne funnet det de tror er likrester som foreløpig ikke er identifisert, opplyser assisterende politisjef i Rexburg, Gary Hagan, i en uttalelse.

SIKTET: Lori Vallow Daybell (t.v.) er siktet for å ha forlatt barn og for å hindre etterforskningen. Foto: John Roark/The Idaho Post-Register via AP, Pool, File
SIKTET: Lori Vallow Daybell (t.v.) er siktet for å ha forlatt barn og for å hindre etterforskningen. Foto: John Roark/The Idaho Post-Register via AP, Pool, File Vis mer

Lori Vallow Daybell er allerede siktet for å ha forlatt barn og for å hindre etterforskningen. Hun sitter varetektsfengslet, og har nektet straffskyld.

Hele den svært kompliserte saken skal ha startet i fjor sommer da Lori Daybells bror skjøt og drepte hennes fraseparerte ektemann, Charles Vallow, i Phoenix. Broren sa at skytingen var selvforsvar. Han døde selv i desember av blodpropp i lungene.

Bibelsk endetid

Da han ble skutt, hadde Charles Vallow allerede søkt om skilsmisse. Han hevdet at Lori trodde hun hadde blitt en gudliknende figur, som var ansvarlig for innledningen til den bibelske endetiden.

Kort tid etter at Charles Vallow døde, flyttet Lori og barna til Idaho hvor Chad Daybell bodde. Han drev et lite forlag som ga ut hans egne fiksjonsbøker som dreide seg om apokalyptiske scenarier løst basert på mormoner-teologi. Han deltok også i en podkast om å forberede seg på den bibelske endetiden.

Ifølge New York Daily News er Daybelle medlem av en dommedagssekt, og skal ha vervet Lori Vallow.

- Helt siden hun ble med i denne sekten, har hun forandret seg. Hun er annerledes. Det siste året har hun oppført seg helt uforståelig, sa JJs bestefar Larry Woodcock på en pressekonferanse i januar.

Sett i september

7-åringen er diagnostisert med autisme og skal være Vallows adopterte sønn, mens tenåringen skal være hennes egen datter.

Datteren Tylee ble sist sett i september på vei inn i Yellowstone National Park sammen med mora og annen familie. Sønnen JJ ble sist sett av skoleansatte flere dager seinere.

Det var da slektninger begynte å bli bekymret, at politiet startet etterforskning. Både Chad og Lori Daybell har hevdet at barna oppholder seg hos venner.

Utlovet dusør

Statsadvokaten i Idaho opplyser at de også etterforsker dødsfallet til Chad Daybells tidligere kone, Tammy Daybell. Hun døde i søvne i oktober i fjor av det som ble beskrevet som naturlige årsaker. Da Chad Daybell giftet sg med Lori bare to uker etter dødsfallet, ble myndighetene mistenksomme.

I desember gravde de opp liket av Tammy Daybell og foretok en obduksjon. Funnene derfra er ikke offentliggjort.

BESTEFORELDRE: Kay Woodcock (foran) og og Larry Woodcock (t.h.) er besteforeldrene til JJ. Foto: John Roark/The Idaho Post-Register via AP, Pool
BESTEFORELDRE: Kay Woodcock (foran) og og Larry Woodcock (t.h.) er besteforeldrene til JJ. Foto: John Roark/The Idaho Post-Register via AP, Pool Vis mer

I januar utlovet også JJs besteforeldre, Larry og Kay Woodcock en dusør på 20 000 dollar for informasjon som kunne bidra til at barna ble funnet. De har også bedt en dommer om å få overta omsorgen for JJ, fylte 8 år 25. mai. De har også fortsatt å holde saken i offentligheten ved å legge ut informasjon i sosiale medier og sette opp plakater.

- Våre følelser av ekstreme kvaler og motløshet var dominerende i perioden fram mot JJs 8-årsdag, skrev Kay Woodcock i en oppdatering på Facebook.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!