Enormt jordskjelv rammet New Zealand

To bekreftet døde - nå venter ny storm

Det er fortsatt tsunamifare, og Sivilforsvaret utelukker ikke at det kan komme meldinger om flere omkomne. 

JORSKJELV: Overvåkningskamera fanget øyeblikket da en butikk ble rasert av jorskjelvet på New Zealand. Vinflaskene blir spredt utover gulvet. Video: CNN / Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SISTE: Et kraftig etterskjelv med en styrke på 6,2 har rammet Sørøya på New Zealand natt til mandag.

Skjelvet hadde sitt episenter omtrent fire mil inn i landet, vest for Kaikoura. Byen var ett av stedene som ble hardest rammet av skjelvet som inntraff rundt midnatt natt til mandag. To personer er bekreftet omkommet.

Skjelvet hadde sitt episenter omtrent fire mil inn i landet, vest for Kaikoura. Byen var ett av stedene som ble hardest rammet av skjelvet som inntraff rundt midnatt natt til mandag. To personer er bekreftet omkommet.

Den første meldingen gikk ut på at etterskjelvet hadde en styrke på 6,8, men dette ble senere justert ned til 6,2. Skjelvet, som inntraff øst på Sørøya, ble registrert klokken 13.34 mandag ettermiddag. Det er ikke kjent om det nye skjelvet har ført til ytterligere skader

Statsministeren på New Zealand bekrefter i kveld norsk tid at to personer foreløpig er bekreftet omkommet i et svært kraftig jordskjelv i landet.

Den ene av de omkomne greide ikke å komme seg ut av et gammelt hus som raste sammen i landsbyen Kaikora nord på sørøya - 120 kilometer nord for Cristchurch.

Samtidig som alt dette skjer, er det også meldt stor storm i det samme området som skjelvet skjedde, skriver New Zealand Herald.

Det er ventet mye regn og vind i den nordlige delen av Sørøya og den sørlige delen av Nordøya.

På grunn av kraftig regn tror myndighetene at det vil bli flom i noen områder. Det kan skape vanskeligheter for redningsarbeiderne.

Utelukker ikke flere omkomne

Ifølge avisa New Zealand Herald var det andre dødsofferet en mann som fikk hjertestans under jordskjelvet.

Sivilforsvaret sier på en pressekonferanse i kveld, norsk tid, at de har nedgradert faren.

- Per nå har vi ingen indikasjoner på at antall omkomne vil øke, men vi kan ikke utelukke det, sa Bill Fry fra Sivilforsvaret.

Ved 19-tiden norsk tid - klokka 07 mandag morgen lokal tid - var det fortsatt varsel om tsunamifare langs hele østkysten på den sørlige øya opp til hovedstaden Weillington, som ligger på sørspissen av den nordlige øya.

Sivilforsvaret har nedgradert tsunamifaren ytterligere. Nå er bølger fra 20 cm til 1 meter ventet.

- Selv om vi har nedgradert faren, opprettholder vi advarslene og vi ber folk om å følge dem, sier Gerry Brownlee fra Sivilforsvaret.

De sier at folk blant annet må holde seg unna kysten i tilfelle det skulle treffe en bølge.

På pressekonferansen fortalte de at det fortsatt er store problemer med telefonlinjene i området som jordskjelvet traff.

Bruker helikopter

- Mange veier er ødelagte, og vi bruker nå helikopter for å hente skadde folk fra noen områder det ikke er mulig å komme til, sa Fry.

Flere bygninger har rast sammen, og omfanget er usikkert.

- Det er normalt at det blir store ødeleggelser under jordskjelv som er over fem på skalaen. Vi vet ikke hvor mange som er rammet, eller hvor mange som har mistet hjemmene sine, sier Sivilforsvaret.

TSUNAMIALARM: Innbyggerne i Christchurch på New Zealands sørligste øy varsles om tsunami etter at øya ble rammet av et kraftig jordskjelv. Video: Twitter/@CodeClubNZ Vis mer

New Zealand-tid er 12 timer foran Norge. Det betyr at innbyggerne våknet til store ødeleggelser som følge av skjelvet. Flere skoler på New Zealand er stengt, og myndighetene ber folk holde seg hjemme, trekke til høyden eller være i en høy bygning i tilfelle tsunamien treffer land.

Tsunamivarsel ble utstedt etter at et jordskjelv målt til 7,8 rammet Hanmer Springs-området område 95 kilometer nordøst for landets tredje største by Christchurch på Sørøya klokka 00.02 natt til mandag lokal tid.

- Den første bølgen har nådd den nordlige delen av kysten på Sørøya. Bølger kan fortsette de neste timene, skrev sivilforsvaret på New Zealand på Twitter søndag ettermiddag norsk tid.

Dagbladet følger saken.

JORDSKJELVETS EPISENTER: Slik så det ut en høstdag i Hanmer Springs før jordskjelvet målt til 7,5 ble utløst klokka 00.02 natt til mandag.Foto: Colin Monteath, AGE/NTB Scanpix.
JORDSKJELVETS EPISENTER: Slik så det ut en høstdag i Hanmer Springs før jordskjelvet målt til 7,5 ble utløst klokka 00.02 natt til mandag.Foto: Colin Monteath, AGE/NTB Scanpix. Vis mer