Pfizer- og Moderna-vaksinene:

To blodpropp-tilfeller i Norge

- Uhyre sjeldent, sier Steinar Madsen i Legemiddelverket.

ORIENTERT: Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, er orientert om de nye tallene. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ORIENTERT: Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, er orientert om de nye tallene. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er meldt om 25 tilfeller av blodpropp kombinert med lave blodplater etter bruk av BioNTech/Pfizer-vaksinen og fem tilfeller av blodpropp kombinert med lave blodplater etter bruk av Modernas vaksine.

To av disse meldingene er fra Norge, opplyser Statens Legemiddelverk i en pressemelding.

- I forhold til antall doser som er gitt er dette veldig lave tall. Med de opplysningene som er kommet så langt er det ikke grunnlag for å si at dette er samme sykdomsbilde som det vi har sett etter vaksinasjon med Vaxzevria (AstraZeneca red.anm.), sier overlege Sigurd Hortemo i pressemeldinga.

Forekomst av blodpropper øker med alderen og lave blodplatetall kan sees ved mange kroniske sykdommer, men at de oppstår i kombinasjon er sjelden.

- Det er bedt om tilleggsopplysninger for de to meldingene for å kunne gjøre en nærmere vurdering, sier han.

Vaxzevria er navnet på AstraZeneca-vaksinen.

- Uhyre sjeldent

På verdensbasis er det gitt cirka 200 millioner doser av Comirnaty (BioNTech/Pfizer) og cirka 80 millioner doser av Moderna-vaksiner.

Bivirkningsmeldingene gir ikke grunnlag for å endre gjeldende anbefalinger for vaksineringen med Pfizer eller Moderna.

- Dette er uhyre sjeldent, og det er ikke sikkert om tilfellene har sammenheng med vaksinene. Tilfellene blir undersøkt, for å se hva årsaken kan være, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen i Legemiddelverket til Dagbladet.

Han kan av personvernhensyn ikke gi detaljer om de to norske tilfellene. Madsen er ikke bekymret for Pfizer eller Moderna-vaksinene.

- Når man ser på tallene, ser man at dette er uhyre sjeldent. Jeg er ikke på noen måte bekymret, fastslår han.

- Det er trygt å bruke disse vaksinene?

- Det er absolutt ingen fare ved å ta disse vaksinene. Dette endrer ikke vår anbefaling.

- Ikke høyere andel

Dagbladet har tidligere vært i kontakt med Pfizer angående tilfellene på verdensbasis.

- Vi har ikke sett en høyere andel av blodpropp og lavt blodplatenivå enn vi ville sett i befolkningen generelt, og en årsak-virkning-forbindelse til vaksinen er ikke fastslått, sa Pfizer Norges kommunikasjonssjef Joachim Henriksen til Dagbladet.

Også assisterende helsedirektør Espen Nakstad har understreker at antallet meldte tilfeller for Pfizer/BioNTech- og Moderna-vaksinene relativt sett er svært lavt.

ASTRAZENECA: Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, mener det er viktig at man får tid til å vurdere AstraZeneca-vaksinen. Video: Dagbladet. Vis mer

Skal gi anbefaling

Europeiske legemiddelmyndigheter (EMA) har konkludert med at det er en sammenheng med tilfeller av sjelden og svært alvorlig blodpropp med lavt antall blodplater og blødninger med virusvektorvaksinene AstraZeneca og Johnson & Johnson.

Det er regjeringen som tar den endelige beslutningen om bruk av disse vaksinene i Norge.

Inntil videre fortsetter AstraZeneca-pausen og innføringen av Johnson & Johnson-vaksinen er utsatt i Norge. Det er oppnevnt en ekspertgruppe som innen 10. mai skal gi regjeringen anbefaling om hvordan disse EU/EØS-godkjente vaksinene bør brukes i Norge.

Per 20. april er det mottatt 11 422 meldinger om mistenkte bivirkninger av coronavaksiner i Norge. Av disse er 7108 meldinger behandlet. 789 er klassifisert som alvorlige og 6319 er klassifisert som lite alvorlige. 

Meldinger om alvorlige hendelser behandles først. Derfor gir ikke tallene et riktig bilde av fordelingen mellom alvorlige og lite alvorlige hendelser, opplyser Legemiddelverket.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer