To bomber i dag

Først eksploderte en bombe i en bag i formiddag, og noen timer seinere sprengte den femte bomben på to dager på den spanske solkysten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om ETA

  • ETA, som ble dannet i 1959 under Franco-diktaturet, står for Euskadi Ta Askatasuna - Baskisk hjemland og frihet. Organisasjonen kjemper for en uavhengig stat som omfatter de tre nordlige baskiske provinsene Vizcaya, Guipúzcoa og Alava, samt den spanske provinsen Navarra og de franske provinsene Labourdi, Benavarre og Zuberoa.
  • ETA har nærmere 900 menneskeliv, en rekke kidnappinger, voldstrusler og pengeutpressing på samvittigheten. Flertallet av de drepte er politifolk, men i de senere år er stadig flere politikere, journalister og vanlige mennesker blitt ofre for ETAs attentater.
  • I slutten av november 1999 brøt ETA en selvpålagt våpenhvile, som hadde vart i over et år, og gikk til ny offensiv. I mellomtiden var mange yngre kadrer rekruttert for å ta plassen til eldre aktivister som sitter i fengsel.
  • Siden våpenhvilen ble brutt, er 39 mennesker drept i attentat som ETA står bak.
  • Det er svært usikkert hvor mange som er aktive ETA-medlemmer. Men organisasjonens uoffisielle politiske parti, Herri Batasuna, har en oppslutning på mellom 12 og 15 prosent. Vel 40 prosent av baskerne er nasjonalister som ønsker full løsrivelse fra Spania, men bare et mindretall av dem støtter ETAs voldslinje.
  • Et vendepunkt for baskerne var da den spanske ungdomspolitikeren Miguel Angel Blanco ble bortført og drept i juli 1997. Seks millioner mennesker gikk ut i gatene i protest mot terroren. Senere har det vært mange flere slike markeringer som følge av ETAs drap på baskiske politikere.

(NTB)

De to siste dagene har fem bomber eksplodert i Spania. Flere tusen nordmenn ferierer for tida i landet.

Star Tour har nå 1300 kunder på solkysten av Spania, og har 144 på hoteller i gårsdagens bombebyer.

- Vi følger situasjonen fra time til time. Så langt har vi ikke funnet grunn til å endre på noe, sier administrerende direktør i selskapet, Bjørn Hansen, til Dagbladet.no.

Han forteller at de har løpende kontakt både med selskapets folk der nede og Utenriksdepartementet.

- Det er ingen tilløp til panikk der nede, sier Hansen.

Han legger til at det fra tid til annen går av ETA-bomber i Spania, og at situasjonen ikke er ny for dem. Verken Start Tour eller UD har spesielle råd til Spania-ferierende nordmenn.

To nye bomber i dag

Ingen skal ha blitt skadd i dagens eksplosjoner, men det var trolig kun fordi politiet rakk å evakuere folk.

Dagens første gikk av ved et hotell mellom feriestedene Fuengirola og Mijas.

Politiet mottok et varsel om bomben og evakuerte blant annet to hoteller i området. Over telefon sa en person at «bomben sprenger om 30 minutter».

Brevbomben inneholdt to kilo sprengstoff, og to biler ble ødelagt i eksplosjonen.

Bomben lå i en treningsbag mellom to biler på parkeringsplassen til Hotel Tamisa Golf. Politiet fikk melding om eksplosjonen 12.05 (norsk tid).

Bare timer etter eksploderte en bilbombe i Santander. Også denne gang ble politiet tipset og rakk å evakuere området.

Gårsdagens bomber skadet ni personer, hvorav to er alvorlig skadd. Fredagens tre eksplosjoner var alle bilbomber.

Den baskiske separatistorganisasjonen ETA mistenkes å stå bak både dagens bomber og gårsdagens tre eksplosjoner, melder NTB.

Spanske nederlag

EU har i disse dager et toppmøte i den spanske byen Sevilla, som også ligger langs den spanske kysten. Tidligere denne måneden varslet ETA at de kom til å aksjonere under møtet.

Under møtet gikk det spanske EU-formannskapet på et nederlag om EUs innvandringspolitikk. Spania åpnet svært offensivt, men ble presset tilbake av Sverige og Frankrike.

Sammen med Storbritannia ønsket Spania at EU skal komme med klare trusler mot land som ikke slår ned på menneskesmugling eller tar tilbake ulovlige innvandrere som er avvist, melder NTB.

Og som om ikke bombene og EU-tapet er nok: Spania røk i dag ut av fotball-VM etter et straffedrama mot Sør-Korea.