To bygårder kollapset i New York etter eksplosjon

Meldes om kraftig røykutvikling, drepte og mange skadde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Minst to personer er døde, og minst 16 skadd, i Harlem i New York etter en stor eksplosjon. To bygninger har kollapset i kvartalet. Dagbladet er ved ulykkesstedet, som fremdeles er røyklagt og kaotisk.

Minst fire av de 16 skal være alvorlig skadd.

Den siste meldingen fra redningsmannskaper og vitner på stedet er at det trolig dreier seg om en gasseksplosjon. Men dette er ikke offisielt fastslått. En nabo sier til CBS at det var en gasslekkasje i bygget for fem måneder siden, men brannvesenet har så langt ikke bekreftet dette. Reportere på stedet sier at det ikke lukter gass i området. En annen nabo sier til Fox news at han luktet gass i området i går.

Samtidig sier politiet til CNN at ingen ting tyder på at eksplosjonen har noe med terrorisme å gjøre.

Flere personer får behandling av ambulansepersonell på stedet. Noen av de første meldingene til redningsetatene gikk ut på at folk var fastklemt i ruinene.

Minst 16 personer er skadd, hvorav minst fire er hardt skadd opplyser brannvesenet til mediene på stedet.

New York Times melder om at en person skal være drept.

Det er for øyeblikket kaotisk på stedet. Et stort område er avstengt. Mange skyelystne har møtt frem for å følge redningsarbeidet, og det velter fremdeles tjukk røyk ut fra bygningsmassen som dekker hele området rundt.

Sammenrast Det skal være to fem etasjers bygårder som er rammet. De to lå i midten av et kvartal på fire samstilte gårder. Vitnene melder om en kraftig eksplosjon og rystninger. TV-bildene viser at store deler av byggene har kollapset.

- Det var tre eksplosjoner. Jeg ble vekket av den første, og løp ut for å se. Da stod bygget allerede i brann, og det var glass og splinter utover veien på utsiden. Så kom det en eksplosjon til. Brannvesenet skrek at vi måtte komme oss unna. Da eksploderte det igjen. Nå er hele bygget borte, sier en nabo til Fox-news.

Han forteller at et av de to byggene nettopp har blitt totalrenovert og satt opp på nytt. Folk skal nylig ha begynt å flytte tilbake til bygget.

- Nå er det helt borte, sier han.

Det brenner, men store brann- og redningsmannskaper er på stedet og er i full gang med slukkingsarbeidet. Det er mye røyk, men ikke synlige flammer.

Foto: AP Photo/John Minchillo/NTB-SCANPIX
Foto: AP Photo/John Minchillo/NTB-SCANPIX Vis mer

Ifølge CBS er det en spansk kirke og en pianobutikk i det rammede bygget.

Frykter flere Carmen Vargas-Rosa som driver den spanske kirka i første etasje, sier at hun ikke får kontakt med fire personer som bodde i bygget.

- Jeg kjente gasslukt ved en butikk på hjørnet i går kveld. Jeg ga beskjed til eieren av butikken, og han sa han skulle sjekke det.

Brannvesenet har rykket til stedet med 39 enheter og et mannskap på 168, melder ABC-News. Men redningsarbeidet er vanskelig. Ruinene der bygningen har rast sammen er alene nesten tre etasjer høye.

Metro-North har stoppet all trafikk til Grand Central etter melding om en eksplosjon, skriver NBC New York.

Dramatisk - Det velter røyk ut av bygningen, og er vanskelig å puste. Kraften fra eksplosjonen har knust butikkvinduer i området rundt bygningen, sier livereporteren til den lokale TV-stasjonen ABC7.

Foto: REUTERS/Mike Segar/NTB-SCANPIX
Foto: REUTERS/Mike Segar/NTB-SCANPIX Vis mer

I bildet øverst i saken kan du se videobilder direkte fra stedet der tykk røyk velter ut fra en bygning mens brannvesenet driver slukningsarbeid.

Røyk fra eksplosjonen kan ses på flere kilometers avstand. På twitter og i andre sosiale medier forteller vitner at de skal ha hørt et kraftig smell som beskrives som en eksplosjon.

(Dagbladet.no kommer med mer.)

FØR EKSPLOSJONEN: Det er de to bygningene i midten på dette bildet som er rammet. Bildet er fra Google Streetview.
FØR EKSPLOSJONEN: Det er de to bygningene i midten på dette bildet som er rammet. Bildet er fra Google Streetview. Vis mer