To D-dager for Bengt

I morgen får Bengt Eidem (28) vite om han beholder jobben som politisk rådgiver for forsvarsministeren. Torsdag får han vite om kreften er borte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Øyenbrynene og håret på hodet har så smått begynt å komme tilbake siden vi møtte Bengt Eidem for halvannen måned siden.

Feberen, hodepinen og den manglende tiltakslysten er erstattet med matlyst, bedre kondisjon og arbeidslyst. De siste ukene har han jobbet 40 prosent i stillingen som politisk rådgiver for forsvarsminister Kristin Krohn Devold.

-  Cellegiften er på vei ut av kroppen, og jeg merker at livet begynner å normalisere seg. Det er artig og energigivende å være tilbake på jobb. Sist fredag drakk jeg til og med en øl, smiler 28-åringen.

Positiv

Bunkene med presseklipp og sakspapirer ligger ventende på kontorpulten hans i Forsvarsdepartementet. Han har stått på stand i fødebyen sin Trondheim, og torsdag denne uka deltok han på avslutningen av rekruttskolen på Madla i Stavanger. Det er valginnspurt, og for Bengt er resultatet viktigere enn for de aller fleste. Sitter ikke Høyre med regjeringsmakten tirsdag, sitter heller ikke Bengt lenger i kontorstolen sin.

-  Valgdagen blir ulidelig spennende. Avstanden mellom regjeringsalternativene minker for hver dag, og sist uke hadde Høyre en veldig god uke. Jeg satser på at vi vinner og at jeg beholder jobben, sier Bengt. Torsdag står han foran en ny D-dag. Da skal han ta den første avgjørende beinmargsprøven etter transplantasjonen for tre måneder siden. Hvis beinmargen er fri for kreftceller, øker sjansene for at han skal bli helt frisk betraktelig. Viser prøven fortsatt spor av kreften, risikerer han å havne tilbake der han var ved påsketider: Underlagt smertefull behandling og med usikre utsikter til overlevelse.

Smertefull prøve

-  Jeg krysser fingrene for at jeg vinner begge kampene. Men jeg dør jo ikke hvis de rød-grønne vinner regjeringsmakten, men jeg kan dø hvis det viser seg at beinmargen min ikke er fri for kreftceller, sier Bengt.

Han gruer seg for den smertefulle prøven, og er spent på resultatet. Redselen for et negativt svar preger derimot ikke dagene hans.

-  Jeg tenker mye på det, og snakker nok med mine nærmeste om det hver dag, men jeg tar ikke sorgene på forskudd. For hver dag som går og jeg er frisk og rask, jo større er sjansen for at det fortsetter slik. At de ukentlige blodprøvene jeg har tatt i sommer har vært fine, tyder på at jeg har gode prognoser for beinmargsprøven, sier Bengt.

Den dårlige starten på året og hestekuren han har vært igjennom, har gitt ham ny optimisme.

-  Jeg tror jeg har fått min skjerv av uflaks. Nå føler jeg meg så bra at det er nesten ikke til å tro. Jeg tror jeg vinner både på mandagen og torsdagen, smiler Bengt.