PROPAGANDA: IS feiret denne uka «to år som kalifat», med en propagandavideo der de skryter av framgang i midtøsten og Nord-Afrika. Virkeligheten for terrororganisasjonen er imidlertid en ganske annen. Foto: Skjermdump
PROPAGANDA: IS feiret denne uka «to år som kalifat», med en propagandavideo der de skryter av framgang i midtøsten og Nord-Afrika. Virkeligheten for terrororganisasjonen er imidlertid en ganske annen. Foto: SkjermdumpVis mer

To dager før terroren i Tyrkia feiret IS «to år som kalifat». - Terrorkapasiteten i Europa er ikke redusert

Store tilbakeslag i Syria og Irak har ikke redusert terrorkapasiteten til IS i Vesten, ifølge eksperter. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To dager før terrorangrepet mot Atatürk-flyplassen i Istanbul, feiret terrororganisasjonen IS «to år som kalifat» med en skrytevideo.

I en 18 minutter lang propagandavideo, med tittelen «To år med kalifatet», feirer terrororganisasjonen to år med framgang, bedre økonomi, stabilitet og opptreningen av små barn som den neste generasjonens hellige krigere, ifølge Site Intellligence Group.

Propagandavideoen, som ble publisert mandag, viser brutale henrettelser av IS' fiender. Og feirer først og fremst IS' framgang i Irak og Syria de siste to årene.

BARNESOLDATER: I propagandavideoen som ble publisert av IS mandag denne uka, skryter de av opptreningen av barnesoldater. Foto: Skjermdump
BARNESOLDATER: I propagandavideoen som ble publisert av IS mandag denne uka, skryter de av opptreningen av barnesoldater. Foto: Skjermdump Vis mer

Realiteten for IS er imidlertid store tilbakeslag på slagmarken i Syria og Irak. Men likevel advarer eksperter om at IS' terrorkapasitet ikke er redusert, og at faren for flere angrep i Europa er like stor som tidligere, om ikke større.

- Har ikke redusert terrorkapasiteten

For to uker siden advarte CIA-sjef John Brennan om at IS fortsatt er like farlige for vesten som noen gang tidligere.

- KAN SE FLERE ANGREP: Knut S. Vikør mener kampen mot IS er langt fra vunnet, og sier det er like sannsynlig at terroraktiviteten i resten av verden fortsetter på samme nivå, og kanskje øker. Foto: Universitetet i Bergen
- KAN SE FLERE ANGREP: Knut S. Vikør mener kampen mot IS er langt fra vunnet, og sier det er like sannsynlig at terroraktiviteten i resten av verden fortsetter på samme nivå, og kanskje øker. Foto: Universitetet i Bergen Vis mer

- Til tross for all vår framgang i kampen mot IS, både på slagmarken og når det gjelder å svekke dem økonomisk, så har våre anstrengelser ikke redusert gruppens terrorkapasitet og globale rekkevidde, advarte den amerikanske etterretningssjefen.

Midtøsten-ekspert Knut S. Vikør ved Universitetet i Bergen støtter opp om advarslene til den amerikanske etterretningssjefen.

- Det har ikke skjedd noe som skulle tyde på at IS blir mindre aktive i Europa enn tidligere. IS' fremste ønske er fortsatt at alle sympatisører reiser hjem til kalifatet, for å forsvare det. Men det er like sannsynlig at terroraktiviteten i resten av verden fortsetter på samme nivå, og kanskje øker, sier han til Dagbladet.

- Skal knekke kalifatet i to

Det siste året har IS-krigerne gått på en rekke sviende nederlag i Syria og Irak.

Så sent som søndag erklærte generalløytnant Abdul Wahab al-Saadi i den irakiske hæren at Fallujah var befridd fra IS, etter én måned med harde kamper i byen. Kort tid etter varslet den irakiske regjeringen at storbyen Mosul, som har vært under IS' kontroll siden 2014, er neste mål på lista.

I dag kom også meldingene om at USA-støttede syriske opprørere har startet en offensiv mot den IS-kontrollerte byen Al-Bukamal øst i Syria, ved grensen til Irak. Offensiven som er støttet av amerikanske luftangrep har som mål å knekke kalifatet i to, melder nyhetsbyrået Reuters.

TRAPPER OPP: - Vårt mål er å ødelegge IS, sier Barack Obama under en pressekonferanse etter møtet med Nasjonalt sikkerhetsråd. Video: Reuters Vis mer

Byens beliggenhet på grensa mellom Syria og Irak gjør at IS-krigere nærmest kan bevege seg fritt mellom de to landene. Det USA-støttede angrepet på byen, har som mål å strupe denne transport-åren mellom de to landene.

I Syria er også det såkalte IS-kalifatets «hovedstad» Raqqa under voldsomt press fra president Bashar al-Assads regjeringshær.

- Nettet strammer seg

Selv om den såkalte Islamske Staten har mistet kontrollen over flere områder, og lever under et konstant press, er IS langt fra beseiret.

- Nettet strammer seg rundt dem, men man skal ikke forvente en snarlig kollaps av IS av den grunn, sier Vikør.

Tilbakeslagene i Syria og Irak kan i verste fall føre til flere angrep i resten av verden, mener han.

- På sikt kan man regne med en opptrapping av terrorvirksomhet i resten av verden. Spesielt dersom hele kalifatet blir erobret, sier Vikør og legger til:

BOMBEANGREP: I går kveld ble det detonert en bombe på Tyrkias største flyplass i Istanbul. Terrororganisasjonen IS er linket til terroraksjonen. Se video av det tragiske bombeangrepet. Video: CNN Vis mer

- Det har blitt vanskeligere for sympatisører å komme seg til de IS-kontrollerte områdene. Dermed blir det mer aktuelt for IS å angripe fiendene der de er, og man vil kunne se flere terroraksjoner ute i verden.

Skjult tilstedeværelse

Midtøsten-eksperten mener det er for tidlig å konkludere med at IS er ansvarlig for angrepet i Istanbul som så langt har krevd 41 menneskeliv. Men han sier Tyrkia er et naturlig mål for terrororganisasjonen.

- Tyrkia deltar ikke i krigen mot IS, men de står fremst i frontlinja ettersom de deler landegrense med Syria. Tyrkia, som et sekulært og vestlig orientert land, er et naturlig mål for terrororganisasjoner som IS.

I forbindelse med feiringen av «toårsjubileet» har ekstremistgruppa, via sitt talerør Amaq Agency, delt et bilde av områdene der IS har tilstedeværelse. Tyrkia står listet opp blant landene der IS har «skjulte» celler.