To døde av flåttbitt

To unge svenske idrettsutøvere er trolig døde som følge av flekktyfus de siste årene. Mennene var smittet av en bakterie som kan overføre sykdommen ved flåttbitt. Hver femte flått bærer trolig på den livsfarlige bakterien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en sensasjonell rapport som legges fram i morgen har forskere for første gang koblet sammen bakterien med dødsfall hos mennesker. Rapporten publiseres i Lancet - verdens mest ansette medisinske tidskrift.

  •  Insektet borer hodet inn i huden, noe som kan gjøre det vanskelig å bli kvitt den.
  •  Flåtten trives best ved Vestlands-fjordene og langs kysten. Inne i Oslofjorden er det imidlertid litt for tørt til at det er noe særlig flått.
  •  Flåttbitt gir vanligvis bare et rødt og lett kløende utslett, men kan i verste fall føre til sykdommen borreliose, som gir lammelse og mentale lidelser.

    Begge mennene døde som følge av plutselig hjertestans. Den ene mannen var i tjueåra og døde i november 1997, den andre var i tredveåre og døde et snaut halvår seinere. Obduksjonsrapporten viste at begge døde som følge av en betennelse i hjertemuskelen.

    - Vi har nå konstatert at de var smittet av flekktyfus. Det var meget overraskende, sier rettsmedisiner Olle Lindquist til svenske Aftonbladet. Lindquist har sammen med to andre eksperter gjort undersøkelser rundt dødsfallene. - Vi kan ikke slå fast med 100 prosent sikkerhet at dødsorsaken var flekktyfus, men det er sannsynlig. Forskerne oppdaget i 1997 at hver femte flått er bærer av bakterien som kan føre til flekktyfus. Flekktyfus var tidligere vanlig under krig og hungersnød.

Flått Flått er en midd som borer hodet inn i huden og suger blod av mennesker og dyr. Den kan være vanskelig å få øye på, fordi den ofte ikke er større enn 0,75 mm.

  Insektet borer hodet inn i huden, noe som kan gjøre det vanskelig å bli kvitt den. 

 Flåtten trives best ved Vestlands-fjordene og langs kysten. Inne i Oslofjorden er det  imidlertid litt for tørt til at det er noe særlig flått.

 Flåttbitt gir vanligvis bare et rødt og lett kløende utslett, men kan i verste fall føre til sykdommen borreliose, som gir lammelse og mentale lidelser.
Flått Flått er en midd som borer hodet inn i huden og suger blod av mennesker og dyr. Den kan være vanskelig å få øye på, fordi den ofte ikke er større enn 0,75 mm.  Insektet borer hodet inn i huden, noe som kan gjøre det vanskelig å bli kvitt den.  Flåtten trives best ved Vestlands-fjordene og langs kysten. Inne i Oslofjorden er det imidlertid litt for tørt til at det er noe særlig flått.  Flåttbitt gir vanligvis bare et rødt og lett kløende utslett, men kan i verste fall føre til sykdommen borreliose, som gir lammelse og mentale lidelser. Vis mer