To døde av miltbrann som ble vekket fra permafrosten: Forsvarets ekspert følger nøye med

- Skal være veldig forsiktig med å tro at djevelens verker skal komme opp fra jorda.

<strong>HELSESJEKK:</strong> En veterinær sjekker tilstanden utenfor byen Yar-Sale på den miltbrann-rammede Yamal- halvøya i Sibir. Foto: AFP PHOTO / Russian Emergency Ministry
HELSESJEKK: En veterinær sjekker tilstanden utenfor byen Yar-Sale på den miltbrann-rammede Yamal- halvøya i Sibir. Foto: AFP PHOTO / Russian Emergency Ministry Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Siden et miltbrannutbrudd i Sibir nådde vestlige medier i slutten av juli, har professor Ørjan Olsvik i Rapid Deployable Outbreak Investigation Team - en enhet under Forsvarets sanitet - fulgt nøye med.

- Vi har fulgt nøye med i data fra Russland og Canada, som også har vært involvert, forteller Olsvik til Dagbladet.

To omkomne

Olsvik er professor i medisinsk mikrobiologi ved Universitetet i Tromsø, og en framstående ekspert på epidemier.

«Eksemplarisk», sier han om russernes åpenhet om pasienter, hvilke sykehus de har vært innlagt på og utviklingen i utbruddet.

Nå er to personer meldt omkommet, omtrent 90 personer har blitt innlagt på sykehus, og over 2300 reinsdyr har måttet bøte med livet.

Den sannsynlige årsaken kan minne om science fiction: Miltbrannsporer har ligget latent i 70 år gamle reinsdyrkadavere, og kommet opp i dagen da klimaendringer tinte opp permafrosten.

- Spekulativt

I går meldte NTB og AFP om forskerfrykt for at kopper og «kjempevirus» fra mammuter kan bli det neste som dukker opp når isen tiner i arktiske strøk.

- Det virker spekulativt, sier Olsvik til Dagbladet.

Han skjønner ikke hva Viktor Maleyev i det russiske forskningssenteret for epidemiologi sikter til.

- Når det gjelder kopper er ikke det et virus som vi tror kan komme opp på det viset der. Det er en hypotese uten begrunnelse, og jeg har ikke sett den før, sier Olsvik.

«Djevelens verker»

Han avviser ikke at det kan finnes sporer av virus i eldgamle graver, men sier at dette ikke behøver bety at det er farlig.

- Man kan alltids finne virus, men så lenge det ikke er dokumentert overføring til mennesker, skal man være veldig forsiktig med å tro at djevelens verker skal komme opp fra jorda, sier han.

Olsvik sier at anthrax - miltbrann - er spesiell ved at sporer av bakterien i flere årtier kan ligge i jorda, og «vekkes» til live igjen slik det har skjedd i Russland.

Grunnen til at det har skjedd er ifølge Olsvik også spesiell: at tusenvis av dyr som døde under en enorm reinsdyrepidemi for 70 år siden ikke ble brent, og dessuten ble lagt i grunne depoter eller graver.

- Norge trygt

Noe tilsvarende tror han ikke kan skje i de norske områdene med permafrost - Svalbard og Øst-Finnmark - rett og slett fordi det ikke har vært noen miltbrannepidemi blant reinsdyr der.

- Vår vurdering er at det ikke er noen fare for øyeblikket, og sannsynligvis heller ikke potensiale for fare for mennesker og dyr her oppe, sier Olsvik.

Med «her oppe» sikter han til Øst-Finnmark, hvor han befinner seg ute i naturen - men med mobil og kommunikasjonsmidler klare hvis noe skulle skje i Rapid Deployable Outbreak Investigation Team.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer