To døde av svineinfluensa

Norge i Europatoppen av dødlighet. En mann og ei kvinne er døde, opplyser Folkehelseinstituttet.

BEKYMRET: Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen konstaterer at antallet smittede har eksplodert.  Foto: Lise Åserud / Scanpix
BEKYMRET: Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen konstaterer at antallet smittede har eksplodert. Foto: Lise Åserud / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| En kvinne i 30-årene og en mann i 20-årene fra Oppland er døde av svineinfluensa, det melder Helsedirektoratet på en pressekonferanse i dag.

13 døde
Dermed er 13 personer døde som følge av svineinfluensa i Norge, medregnet en dansk statsborger.

- Antallet svineinfluensatilfeller har eksplodert, sier direktør Geir Stene-Larsen i Folkehelseinstituttet.

- Vi har en krevende situasjon. Folk som er i risikosonen bør vaksinere seg nå og vi har etter hvert vaksiner nok til å tilby alle, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen.

I Oslo
På en pressekonferanse redegjør helsemyndighetene nå for nye dødsfall og den eksplosive økningen i nye smittetilfeller.

Det 12. og 13. dødsfallet fant begge sted på sykehus i Oslo.

Tirsdag fikk helsemyndighetene bekreftet at en kvinne i 30-årene fra Oslo hadde influensa A (H1N1). Hun døde samme dag på Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet. 

Onsdag døde en mann i 20-årene fra Oppland på samme sykehus. Også han var smittet av sykdommen.

- Begge personene tilhørte risikogrupper, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen.

Bekymret
12 norske borgere har så langt mistet livet som følge av i pandemien. Tidligere denne uka døde ei jente på ni år.

- Vi er bekymret for antall døde i Norge, sier Larsen.

Samtidig mener Helsedirektoratet at Norge er tidlig ute.

- Vi er blandt de landene i verden som er tidligst ute med å få vaksine. Vi er glade for at mange nå har tatt budskapet vårt om at de bør la seg vaksinere, sier Larsen.

I Europatoppen
Norge ligger i Europatoppen av dødsfall knyttet til svineinfluensa, viser en liste laget av Aftenposten.

- Det er mest sansynlig at det har å gjøre med aktiviteter i epidemien, at vi rammes ekstra nå. Viruset er ikke anerledes her enn ellers, sier Larsen i Folkehelseinstituttet.

Bør jeg vaksinere meg?

Grunnene til å vaksinere seg er mange, skal vi tro helsemyndighetene:

• Ny influensa A (H1N1) er et nytt influensavirus som de færreste er motstandsdyktige mot, og sannsynligheten for å bli syk er stor.

• Vaksinasjon er det mest effektive tiltaket for å beskytte seg mot pandemisk influensa.

• Det er, ifølge myndighetene, langt større risiko for alvorlig sykdom og død ved influensa enn for mulige skadevirkninger av vaksinen.

• Personer med kronisk luftveissykdom, kronisk hjerteog karsykdom, nedsatt forsvar mot infeksjoner, diabetes type 1 eller 2, kronisk nyresvikt eller leversvikt, kronisk nevrologisk sykdom eller skade, samt personer med svært alvorlig fedme er særlig utsatt for komplikasjoner.

• Gravide i 2. eller 3. trimester (etter 12. svangerskapsuke) anbefales å ta pandemivaksinen fordi influensasykdom hos gravide kan gi alvorlige følger for mor og foster. Gravide i 1. trimester kan bli anbefalt vaksinen, hvis de har underliggende alvorlige sykdommer. Ifølge undersøkelser fra USA er risikoen for alvorlig sykdom og død på grunn av ny influensa A (H1N1) 4-9 ganger høyere hos gravide enn hos ikke-gravide. Men:

• For de fleste vil influensaen være mild, men noen blir likevel alvorlig syke.

• Dersom du tidligere har hatt alvorlig allergiskreaksjon mot noen av innholdsstoffene i den nye vaksinen, bør du ikke vaksineres. Siden vaksinen er dyrket på egg skal du være forsiktig hvis du har alvorlige former for eggallergi.

• Vaksinen kan gibivirkninger. Vanligebivirkningeretter pandemivaksinasjoner smerter, rødhet og hevelse ved innstikkstedet, hodepine, tretthet, feber, ømme muskler og leddsmerter, moderat feber og hovne lymfekjertler.

• Eventuelt svært sjeldne bivirkninger kan bare oppdages etter at et stort antall personer har fått legemiddelet/vaksinen. Det har ikke skjedd ennå, derfor overvåker myndighetene dette fortløpende.

• Fordi vaksinen leveres i glass med flere doser, inneholder den konserveringsmiddelet Tiomersal, en kvikksølvforbindelse som har bakteriedrepende effekt. Tiomersal har likevel vært brukt som konserveringsmiddel i vaksiner siden 1930-tallet, og det er gjort grundige studier i store befolkningsgrupper med Tiomersal som vaksinetilsetning.

• Foreløpig har man lite data om bruken av vaksinen til barn, men flere studier pågår.

Kilder: www.pandemi.no — myndighetenesnettside ompandemisk influensa og www.fhi.no — folkehelseinstituttetshjemmeside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer