Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

To døde etter dykk i grotte

I grottesystem i Mo i Rana.

FARLIG: To dykkere er omkommet og tre skadd etter dykking i Pluragrotta i Mo i Rana. Det er norges største vannfylte grottesystem. Bildet er tatt under et dykk i februar 2010. Foto: Øystein Røimål
FARLIG: To dykkere er omkommet og tre skadd etter dykking i Pluragrotta i Mo i Rana. Det er norges største vannfylte grottesystem. Bildet er tatt under et dykk i februar 2010. Foto: Øystein Røimål Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet på Helgeland mottok like etter midnatt melding om en dykkerulykke i en grotte ved Plurdalen i Mo i Rana.
 
- Fem personer var involvert i hendelsen, av disse er to personer omkommet. Dette vet vi ut i fra informasjon som de tre overlevende har gitt. De tre dykkerne som overlevde er sendt til Universitetssykehuset i Nord-Norge for behandling, melder politiinspektør Kristin Elnæs ved Helgeland politidistrikt i en pressemelding.

Elnæs sier til Dagbladet at de to omkomne ikke er hentet ut av grotta ennå.

- Det var dykkerne som kom ut som varslet en nabo ved stedet som igjen varslet nødetatene. Hva som har skjedd her er det for tidlig å si noe om. Vi har ikke hatt en grundig prat med de tre ennå. Tilstanden deres kan jeg ikke kommentere, sier Elnæs til Dagbladet.

Det er nedlagt dykkerforbud og ferdselsforbud i grottene og det er vakthold på stedet.
 
- Vi jobber med å få bekreftet identitet på samtlige involverte. Det er grunn til å tro at alle var finske statsborgere. Den finske ambassaden i Oslo er varslet. Ambassaden vil stå for videre varsling til pårørende, sier Elnæs.

Den finske ambassaden i Oslo er varslet om den tragiske dykkerulykka.

- Vi har ikke fått noen bekreftede identiteter foreløpig, opplyses det fra den finske ambassaden.

Hovedredningssentralen for Nord-Norge har vært involvert i ulykken, men henviser til politiet. Sommeren 2006 omkom en Grimstad-mann under dykking i Pluragrotta.

- Slik vi forstår Pluragrotten er en attraktiv og spennende grotte å dykke i. Den er ikke regulert av noen, men en del av allemannseiet i Norge, sier Elnæs.

I desember skrev NRK om at finske og russiske dykkere jobbet med å finne en forbindelse mellom Pluragrotta og Trollkirka, noe som ville dokumentere at Pluragrotta også er verdens dypeste sumpgrotte.

Det er ikke kjent om disse dykkerne er de samme som har vært involvert i nattens ulykke.

Dagbladet kommer med mer.

UKJENT DYP: Pluragrotta er den dypeste grotta i Nord-Europa, og er et mål for dykkerentusiaster fra mange land. Nylig har blant annet finske dykkere forsøkt å finne nye forbindelser i den antatte bunnen av grotta. Bildet er fra et dykk i 2010. Foto: Øystein Røimål
UKJENT DYP: Pluragrotta er den dypeste grotta i Nord-Europa, og er et mål for dykkerentusiaster fra mange land. Nylig har blant annet finske dykkere forsøkt å finne nye forbindelser i den antatte bunnen av grotta. Bildet er fra et dykk i 2010. Foto: Øystein Røimål Vis mer
Hele Norges coronakart