Dødsfall på Mount Everest

To døde på Mount Everest

Årets to første dødsfall på verdens høyeste fjell er et faktum.

PÅ TOPPEN: Randi Skaug var første norske kvinne på toppen av Mount Everest. Hun sier at det å bestige fjellet er som å gå gjennom en åpen kirkegård. Reporter: Emilie Rydning. Video: Arkiv Vis mer
Publisert

Klatrerne var en amerikaner i 50-åra og en sveitser i 40-åra. Begge livene ble forsøkt reddet av lokale sherpaer, men forsøkene var ikke vellykket.

Det skriver The Guardian.

- Sveitseren nådde toppen før han fikk problemer, sier Chhang Dawa fra Seven Summit Treks i Nepal. Det var dette selskapet som organiserte turen.

Amerikaneren på sin side hadde kommet fram til den siste og høyeste campen hvor klatrerne hviler, men måtte snu, da han ble rammet av snøblindhet og utmattelse.

- Han fikk hjelp til å komme seg nedover, men selv om han fikk ekstra oksygen var det dessverre ikke mulig å redde livet hans, sier Dawa.

Preget av pandemien

Den sisten tida har det blitt registrert flere tilfeller av corona på basecampen til Mount Everest. Minst 17 smittetilfeller var allerede være bekreftet i begynnelsen av mai og flere ble sendt til sykehus, men på tross av rapportene benekter Nepals regjering at det er tilfelle.

Nepal tjener gode penger på personer som ønsker å bestige fjellet. I år har de godkjent hele 408 tillatelser til å klatre fjellet. Det er det meste de har gjort noensinne, ifølge New York Times. Det gir en inntekt på flerfoldige millioner, skriver avisa.

DØDSFALL: To personer mistet denne uken livet i et forsøk på å nå toppen av Mount Everest. Foto: Prakash Mathema / AFP / NTB
DØDSFALL: To personer mistet denne uken livet i et forsøk på å nå toppen av Mount Everest. Foto: Prakash Mathema / AFP / NTB Vis mer

Pandemien sørget også for at klatresesongen ble avlyst i fjor.

«Dødskø»

Dødsfallene preget derimot 2019-sesongen. På litt over ei uke mistet elleve personer livet i drømmen om å nå toppen av verdens høyeste fjell.

Dødsfallene var knyttet til enorme og timelange køer på vei opp til toppen. I «dødskøen» risikerte klatrerne å få høydesyke og fryse i hjel.

Amerikanske Ed Dohring ble vitne til køene.

– Jeg ble albuet til og dyttet til side ved flere anledninger. Det var skremmende, for hvis du mister fotfeste, så kan du skli ned, sa han til ABC News.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer