Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

To døds- dommer

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • To dødsdommer gjør plutselig sterkt inntrykk på verdensopinionen. I Iran dømmes en tysk forretningsmann til døden ved steining fordi han har kysset en iransk medisinerstudent han er glad i. I Texas går antakelig en kvinne inn i dødskammeret i kveld fordi hun for 15 år siden drepte to personer for å skaffe penger til dop.
  • Det er lett å se det meningsløse i dødsdommen over den tyske forretningsmannen. Men også i USA er det satt i gang en folkelig bevegelse for å redde Karla Faye Tucker fra giftsprøyten. Selv paven har visstnok skrevet til guvernør George Bush jr. og bedt om en nådegest for henne.
  • Vi slutter oss til dem som protesterer. Men vi vil også minne om at det ikke er bare Karla Faye Tucker som sitter på dødscellene i amerikanske fengsler. I november i fjor satt om lag 4000 mennesker og ventet på giftsprøyten, reipet eller de elektriske kablene. 450 av dem befant seg i Texas. I 1997 ble 74 personer henrettet. Det representerer en dramatisk økning fra få år tidligere. I 1994 ble 31 personer henrettet.
  • Fangene i dødscellene har sittet gjennomsnittlig ti år og ventet på døden. Naturligvis har de fleste gjort seg skyldig i bestialske forbrytelser, men noen er sannsynligvis også uskyldige. De fleste skyldige har utført sine drapshandlinger i samme tilstand som Karla Faye Tucker, i narko- eller alkoholrus. De er også sosiale tapere, fikk aldri sjansen til å ta del i den amerikanske drømmen. De fleste er svarte menn.
  • Det er ingen tvil om at dødsstraffen har en solid stilling i amerikansk opinion. Enhver politiker som går imot dødsstraffen, kan la alle håp om å bli valgt fare, bortsett fra i noen liberale distrikter. Selv Bill Clinton, som både har røykt hasj og nyter det frie sexliv, godtar dødsstraffen. Likevel har Karla Faye Tucker vunnet manges sympati, fordi hun er blitt omvendt til kristentroen, kanskje også fordi hun er en vakker kvinne med sympatisk framferd, som angrer sine synder. Men de 4000 dødsdømte er en mørk flekk på USAs humane kledebon. Drap som straff er like bestialsk enten det utføres i Teheran eller i Huntsville, Texas.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!