To drap, seks barn

I England ble barna som tok livet av James Bulger for sju år siden, straffet som drapsmenn. Neste år skal guttene slippes fri med nye navn og identiteter. Britene er fortsatt i sjokk. For seks år siden ble en fem år gammel jente kledd naken, sparket i hjel og etterlatt i snøen av to jevnaldrende lekekamerater. Saken ble aldri noen drapssak. Den er nesten glemt. Den fant sted i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En britisk journalist har nylig vært i Trondheim for å finne ut hvorfor en slik ugjerning ikke munnet ut i rop om hevn og straff hos oss. I England krevde regjeringen 15 års fengsel for barna som drepte. Dommen lød på internering og forvaring på ubestemt tid. Nyheten om at de to guttene skal løslates i 2001, har nå vekket raseriet i et samfunn som verken kan eller vil glemme.

  • Hva skyldes det så at mens drapet på James Bulger ennå rystet verden i 1994, besluttet det norske samfunnet å dysse ned at to seksåringer denne seinhøsten sparker ihjel en liten jente i Trondheim? spør journalist Simon Hattenstone i The Guardian. Han er sjokkert over å oppdage at mens hatet mot «de to små monstrene» fortsatt lever i England der avisene framstiller guttene som barneuhyrer, preger tilgivelse og forsoning de berørte partene «i den stille, frosne byen Trondheim.»
  • Grunnen er selvsagt den kriminelle lavalderen som er 10 år i England og 15 år i Norge. Men forklaringen stikker dypere, den er å finne i tradisjoner og holdninger som setter grensen for når barn kan regnes som straffeansvarlig for sine handlinger. Og det er våre holdninger journalisten fra England er sjokkert over. Han har snakket med de som ble direkte berørt den grusomme oktoberdagen for seks år siden, da Silje lekte med vennene sine på fotballbanen nær hjemmet sitt i Trondheim. Den dagen alt plutselig gikk så galt, da leken sporet av og ble dødsens alvor. For alle svarer det samme når han spør hvorfor de ikke forlangte at Siljes seks år gamle drapsmenn skulle straffes? De svarer:«De ble straffet hardt nok ved å ha gjort det de gjorde».
  • Sånn blir altså drapet på fem år gamle Silje i Trondheim beskrevet, opplevd og husket etterpå. Som en grusom ulykke der et barn omkom og to barn overlevde med en en helt nypåført og spesielt vond erfaring. De overlevende skulle derfor ikke straffes, de skulle i stedet hindres i å gå til grunne. Hele lokalsamfunnet reagerte i tråd med målsettingen om å hjelpe de to guttene som «hadde gjort det de gjorde». En liknende ulykke hadde aldri skjedd før her i landet. Nettopp derfor besluttet de ansvarlige voksne i lokalsamfunnet seg for å handle før mediene ble informert.
  • Journalisten forteller i The Guardian med en blanding av vantro og respekt om hvordan barnevernet og politiet samlet lokalbefolkningen i skolebygningen, for å informere om hva som hadde skjedd. Det var viktig å berolige alle med at ingen lenger var i fare, det var ingen grunn til panikk og voldsbruk. I stedet oppsto en felles opplevelse av sorg over og ansvar for ikke bare den døde jenta og hennes familie, men også for guttene som hadde forvoldt døden, og deres familier. Man ble enige om å beskytte guttenes identitet, og kort etterpå var de tilbake i klassene sine. Så kunne arbeidet starte med å bearbeide sorg og skyld, savn og lidelse.
  • Men hvordan kunne du la være å hate disse guttene? spør journalisten til slutt moren til Silje. Han forstår det ikke, han kan knapt godta når moren svarer at nei, de var venner av datteren, de har fått straffen de som må leve med det de har gjort. Moren har tilgitt. Hun har hele tida innsett at å straffe barna ville gjøre vondt verre i stedet for å hjelpe dem til å komme videre i livet. Alle er enige om det, pressen også. Og guttene klarer seg. Ingen snakker om dem lenger.
  • Det er en oppsiktsvekkende historie. Selv en av forsvarerne til guttene som drepte James Bulgar ble provosert av fraværet av hat og sinne, da han besøkte Siljes mor. Noe slikt kunne aldri hendt i England, sa han. Han fikk nesten lyst til å riste moren. Han ble faktisk sint, sa han til BBC.

I fjor fastslo Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg at det var galt av britisk rett å straffe guttene som voksne drapsmenn.