To drept av krokodiller på fem dager

Dykkerne ble angrepet av saltvannskrokodiller i Australia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det siste offeret er en 56 år gammel mann som etter alt å dømme ble angrepet mens han dykket ved Cape Don i nasjonalparken Gurig i Nord-Australia, melder nyhetsbyrået AP.

56-åringen ble meldt savnet i dag tidlig norsk tid.


Kameraten (41) han dykket sammen med har forklart politiet at han så en diger saltvannskrokodille i nærheten av mannen like før han forsvant.

Må obduseres

Dykkerkameraten klarte å komme seg opp i båten. Han merket av stedet der mannen forsvant med ei elektronisk markeringsbøye, og slo alarm over satelittelefon. Politi som kom til stedet fant levningene etter 56-åringen på ei strand i nærheten.


Politiet roser kameraten for hans snarrådige reaksjon.

- Til tross for den fryktelige situasjonen gjorde han alt han kunne for å hjelpe til i letingen, sier politioverbetjent Dean McMaster.

- Uten hans innsats er det ikke sikkert at dykkerens kropp noen gang ville blitt funnet.

Saltvannskrokodiller har trolig tatt to menneskeliv på kort tid i Australia. Ill.foto: SCANPIX/EPA
Saltvannskrokodiller har trolig tatt to menneskeliv på kort tid i Australia. Ill.foto: SCANPIX/EPA Vis mer

Endelig dødsårsak kan ikke slås endelig fast før obduksjonen, men ifølge McMaster er mannens skader forenlige med et krokodilleangrep.

Andre angrep

Dette er andre gang på bare fem dager at en dykker blir drept av krokodiller i den delen av Australia som kalles Northern Territory.


På lørdag ble britiske Russell Harris (37) angrepet av ei fire meter lang saltvannskrokodille mens han snorklet sammen med en venn utenfor øya Groote Eylandt.

Nå raser debatten om hvorvidt det skal innføres begrenset jakt på de anslagsvis 75 000 krokodillene i området. De ble fredet for 33 år siden, men jaktforbudet har ført til en voldsom vekst i bestanden de siste åra.

Ifølge den australske avisa The Advertiser har lokale myndigheter bedt om tillatelse til å felle 25 krokodiller i året. Makthaverne i Canberra skal ta stilling til forslaget innen kort tid.

Kjempekrokodiller

Australias mest fryktede krokodiller er saltvannskrokodillene. De kan bli opptil sju meter lange, og Northern Territory er beryktet for sine mange eksemplarer av arten.


Kjempekrokodillene lever i elver og nær elvemunninger langs kysten.

Politiet i Northern Territory advarer nå mennesker mot å bade og svømme i området.

- Krokodillene er alltid en fare her, sier politioverbetjent Dean McMaster ifølge nyhetsbyrået AAP.

DREPT: Russell Harris (37) ble angrepet av en krokodille på lørdag. Levningene hans ble fraktet til flyplassen i Darwin, for deretter å bli sendt hjem til England.