Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

To drept i antiterroraksjon

Skal ha planlagt terrorangrep i Belgia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To personer er døde og én ble skadd i forbindelse med en antiterroraksjon i regi av belgisk politi i gata rue des Ecoles i Verviers.

Politiet oppsøkte området på bakgrunn av terrormistanke rettet mot personer som har returnert fra Syria.

- Under etterforskningen fant vi at denne gruppa skulle utføre et terrorangrep i Belgia, opplyser belgisk påtalemyndighet på en pressekonferanse torsdag kveld.

Alle de mistenkte er belgiske statsborgere, og politiaksjonen er et resultat av flere ukers etterforskning. Belgisk politi tror gruppa var i ferd med å iverksette terrorangrep «i stor skala», opplyser statsadvokat Eric van Der Sypt på pressekonferansen.

Antiterroraksjonen ble tidligere i kveld satt i sammenheng med terrorangrepet i Paris av enkelte medier, men belgiske myndigheter knytter ikke umiddelbart torsdagens aksjon til Paris-terroren.

Hever beredskapsnivået Da politiets spesialstyrke ankom Verviers, ble det umiddelbart åpnet ild mot politifolkene.

- Det skjøt i flere minutter med militære våpen og håndvåpen mot politiets spesialstyrke før de ble nøytralisert, sier påtalemyndigheten.

ANTITERRORAKSJON:  Belgisk politi gikk til aksjon i Verviers i Belgia. To personer ble drept.  Foto: EPA/OLIVIER HOSLET
ANTITERRORAKSJON: Belgisk politi gikk til aksjon i Verviers i Belgia. To personer ble drept. Foto: EPA/OLIVIER HOSLET Vis mer

To personer er drept, mens en tredje person, som er skadd, er i politiets varetekt. Ingen politifolk ble skadd under hendelsen.

Belgia har nå hevet det nasjonale beredskapsnivået i enkelte områder i landet til nivå tre, opplyser påtalemyndigheten.

- Hørte eksplosjon Vitner har opplyst om at det skal ha vært tre til fire store eksplosjoner i Verviers, vitner har også fortalt at de hørte lyden av automatrifler i rundt ti minutter.

- Jeg hørte noe som lignet en eksplosjon, etterfulgt av flere skudd, sier en innbygger i området til RTL.

Skytinga skal ha begynt rundt klokka 17.45. Klokka 19 var situasjonen under kontroll, melder RBTF.

Unngikk «et Charlie Hebdo» En ikke navngitt politikilde sier til lokalavisa La Meuse at man på grunn av denne politiaksjonen «har unngått et belgisk Charlie Hebdo».

Et øyevitne i Verviers forteller til RBTF at en maskert politimann ba ham om å fjerne seg fra stedet.

To øyevitner forteller til henholdsvis La Libre og Le Soir at de så to svartkledde menn i 20-30-årene løpe fra stedet etter en eksplosjon.

SPERRET AV OMRÅDET:  Politiet har sperret av området i Verviers der to personer ble drept og en ble skadd i forbindelse med en antiterroraksjon.Foto: AFP PHOTO / BELGA PHOTO / BRUNO FAHY
SPERRET AV OMRÅDET: Politiet har sperret av området i Verviers der to personer ble drept og en ble skadd i forbindelse med en antiterroraksjon.Foto: AFP PHOTO / BELGA PHOTO / BRUNO FAHY Vis mer

Verviers er en liten by med litt over 50 000 innbyggere øst i Belgia, noen få mil fra grensa til Tyskland.

Flest Syria-farere Belgia er det europeiske landet med det høyeste antallet borgere, i forholdt til folketall, som har deltatt i krigen i Syria de siste årene, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

I Antwerpen ventes en dom mot 46 personer som er anklaget for å ha rekruttert unge menn til å slutte seg til de islamistiske fremmedkrigerne i borgerkrigsherjede Syria. Dommen skulle egentlig ha falt denne uka, men ble utsatt i en måned på grunn av terrorangrepene.

TV-stasjonen LCI og avisen Le Soir skrev torsdag at de mistenkte i Verviers skulle ha en tilknytning med Amedy Coulibaly, som tok gisler i en jødisk matbutikk i Paris forrige fredag. Myndighetene i Belgia avviser imidlertid at det er en forbindelse mellom de mistenkte i Verviers og terrorangrepene i Frankrike.

Belgiske medier meldte også onsdag at Coulibaly skal ha kjøpt våpen i Belgia, ifølge nyhetsbyrået AFP

Men belgiske myndigheter opplyste til Wall Street Journal at dette er langt fra bekreftet. En ikke navngitt person tilknyttet påtalemyndigheten sier til avisa at en mann henvendte seg til politiet i Charleroi sør i Belgia og hevdet han hadde kjøpt en bil av Colibalys kone, Hayat Boumedienne.

Politiet ransaket hjemmet til mannen og fant bevis på at han var involvert i våpentrafikk. Men myndighetene sier det er uklart om Coulibaly kjøpte våpen fra mannen.

HOLDT PRESSEKONFERANSE:  Statsadvokat Eric Van Der Sypt kunne ikke bekrefte eller avkrefte om de mistenkte kan knyttes til terrorangrepet i Paris i forrige uke. Foto: AP Photo/Virginia Mayo
HOLDT PRESSEKONFERANSE: Statsadvokat Eric Van Der Sypt kunne ikke bekrefte eller avkrefte om de mistenkte kan knyttes til terrorangrepet i Paris i forrige uke. Foto: AP Photo/Virginia Mayo Vis mer