To drept i dynamitt-eksplosjon

To brannmenn ble drept i en kraftig eksplosjon som rystet Brakerøya i Drammen i ettermiddag. 17 er brakt til sykehus. En person til befinner seg i tunnelen, hvor det fortsatt brenner, bekrefter politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eksplosjonen skjedde etter at en brann antente 60-70 kilo dynamitt i tunnelen. Politiet kjenner foreløpig ikke til brannårsaken. En ubekreftet teori går ut på at gnister fra sveising kan ha antent isolasjonsmateriale.

Brannmenn og anleggsarbeidere såret

Syv brannmenn og seks anleggsarbeidere er blant de skadde. Også en liten jente er blant de skadde. Hun fikk trykkskader på øret, og ble behandlet av helsepersonell på ulykkestedet.

En anleggsarbeider er fortsatt savnet, og politiet mener han befinner seg lenger inn i tunnelen. Forut for eksplosjonen skal han hatt radiokontakt med personer på utsiden, men han rakk aldri å komme ut. Politiet har ikke gitt opp håpet om at han lever, selv om sjansene er små.

Øyenvitner forteller at folk i nærheten ble slått overende av trykket fra eksplosjonen. En person skal ha blitt kastet syv meter gjennom luften.

- Jeg kan bekrefte at en person er savnet i tunnelen, sier skadestedsleder Ove Andre Karlsen til Dagbladet :på nettet.

35 brannfolk har deltatt i slukningsarbeidet i dag. Det brenner fortsatt, og det er fare for at mer dynamitt i tunnelen skal eksplodere. Området rundt er derfor fortsatt sperret av.

Brannmelding

- Vi fikk melding om brann i tunnelen klokka 15.36, sier vaktkommandør Kjetil Hovland i Drammen og Lier brannvesen til Dagbladet :på nettet.

Stedet ligger like ved av CC kjøpesenter og motorveibruas endepunkt på Brakerøya. Tunnelen er en del av det nye vei- og tunnelsystemet som nå bygges i Drammen, og som skal ferdigstilles sommeren 2002. Det går ikke vanlig trafikk gjennom tunnelen som er kostnadsberegnet til 808 millioner kroner.

Blåst vekk

Kjersti Danielsen sto bare 20 meter unna tunnelåpningen da det smalt.

- Vi oppdaget røyk inne i tunnelåpningen. Det var kraftig røykutvikling, men lite flammer. Vi trakk oss unna, og flere brannfolk og arbeidere fra entreprenøren Selmer var inne i tunnelen da det eksploderte. De skulle forsøke å slukke en brann i noen isolasjonsmatter, sier Danielsen.

I følge henne er vinduer i området blåst ut, og stein og betong fra tunnelen er slynget utover et stort område.
- Det var et godt trykk, og det ringer i ørene mine nå, sier Danielsen til Dagbladet :på nettet.

Sprengningsarbeid

Etter hva Dagbladet :på nettet får opplyst begynte entreprenørfirmaet Selmer med sprengningsarbeider i slutten av mai. Det var derimot ikke sprengningsarbeidet som var skyld i eksplosjonen. Mellom 60 og 70 kilo dynamitt som lå inne i tunnelen skal ha eksplodert på grunn av brann i isolasjonsmatter som starter i en ventilasjonskanal.

Politiet har fått melding om at en kjent pyroman ble sett i området forut for brannen, men de som etterforsker ulykken har ingen holdepunkter for at denne personen er innvolvert i saken. Politiet skal vite hvem personen er, og vil innkalle personen som et vitne i forbindelse med etterforskningen.

Stein og vrakrester

- Røyken veltet ut av tunnelåpningen, forteller Greger Mathiassen, som så eksplosjonen fra bilen på vei ned Lierbakkene mot Drammen.

Stein og vrakrester lå strødd rundt skadestedet og oppe på motorveibrua etter det kraftige smellet.

- Jeg ble ikke noe særlig vel av synet som møtte meg, sier Mathiassen. - Det virket som om hele tunnelåpningen var sprengt vekk.

SJOKKERT: Det var et grusomt syn som møtte ansatte i veg- og brannvesenet på stedet der det smalt.
POLITIMESTER:Knut R. Mikkelsen i Drammen orienterte om ulykken på to pressekonferanser i kveld.
TUNNELNEDGANG: Slik skal den ferdige tunnelnedgangen i Drammen se ut når den står ferdig i 2002. Nå er arbeidet blitt forsinket på grunn av den dødelige eksplosjonen.
SPRENGT: Tunnelåpningen er ødelagt, og minst to mennesker har mistet livet i den ufattelige ulykken.