To drept i Nepal

To personer skal være drept av opprørspolitiet i Nepal etter at folket marsjerte mot kongepalasset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Myndighetene i Nepal innførte i dag portforbud etter at det brøt ut opptøyer mot den nye kongen Gyanendra.

Titusener av rasende mennesker strømmet ut i gatene i hovedstaden i det avsidesliggende kongedømmet i Himalaya, og krevde en forklaring på massakren som utryddet nesten hele kongefamilien fredag. To dager før fulgte sørgende folkemasser kongefamilien til kremeringsbålene ved bredden av Bagmatielva.

Gyanendra ble utropt til ny konge mandag etter at den tidligere kronprinsen, Dipendra, døde på sykehuset om natten. Han var alvorlig såret, etter selvskudd, sa de første offisielle meldingene om hendelsen. Han ble holdt kunstig i live på militærsykehuset.

To som deltok i urolighetene på gaten ble drept av politiet før og etter det ble innført portforbud i Katmandu og de to nabobyene Bhaktapur og Lalitpur. Portforbudet innebærer at befolkningen ikke kan delta i kremeringen av Dipendra mandag kveld.

Dipendra gikk amok med et maskingevær under en familiemiddag og skjøt sine foreldre kong Birendra og dronning Aishwara, sine to søsken og fire andre medlemmer av kongefamilien. Grunnen var at familien ikke godta kvinnen han ville gifte seg med.

Senere forsøkte talsmenn ved hoffet å gi en ny versjon og sa at kongefamilien ble drept fordi et maskingevær eksploderte ved et uhell. Den versjonen tror ikke befolkningen på.

Upopulær

I motsetning til den milde, liberale og populære kong Birendra, føler ikke folk særlig sympati for hans yngre bror Gyanendra. De mistenker ham for å ville ha tilbake det gamle eneveldet. Gyanendra regnes for å være autoritær og svært ambisiøs, i motsetning til Birendra som ga opp eneveldet til fordel for et parlamentarisk demokrati omkring 1990.

Da Gyanendra kjørte gjennom Katmandu i åpen hestetrukket vogn mandag, ble han møtte demonstranter ham med slagordet «Død over Gyanendra».

Andre mener at ingen er bedre egnet til å berge Nepal fra sin verste krise hittil enn nettopp Gyanendra. Den nye kongen er opptatt av dyrevern og miljøvern. Han leder King Mahendra Trust for Nature Conservation som står bak store prosjekter i kongeriket, et av verdens mest spektakulære fra naturens hånd.

«Han er en intellektuell med beina solid plantet i sitt lands grasrot, og om noen kan heve seg over intrigene og forene de krigende fraksjonene i Nepals nye demokrati, så er det prins Gyanendra,» skriver Dubby Bhagat i Times of India.

Sønnen enda verre

Men alle frykter hva som kan skje etter Gyanendra. Sønnen Paras Shah er enda dårligere likt, og nå blir han kronprins. Han er en playboy og var i fjor innblandet i en bilulykke der minst fem mennesker mistet livet. Selv stakk han av.

Gyanendra selv var konge i noen måneder da han var fire år gammel, etter at hans bestefar, Kong Tribhuvan, etterlot ham i landet. Kongen måtte flykte til India på grunn av en strid med Rana-familien, som skaffet seg statsministerembetet som familiearv. Rana-familien utnevnte fireåringen til konge, inntil striden ble bilagt og Tribhuvan kom hjem.

Den siste krisen kunne knapt kommet på et verre tidspunkt for Nepal, der et maoistisk geriljaopprør har krevd over 1600 liv siden 1996. Massakren har skapt en utrygg atmosfære, som maoistene kan utnytte. Maoistene hevder at massakren var en politisk sammensvergelse og ikke et familieoppgjør.

På den politiske fronten må landet hanskes med stridigheter innen det regjerende kongresspartiet og mellom regjering og opposisjonen, som ledes av kommunistpartiet. Selv om Birendra avskaffet eneveldet, hadde han stor innflytelse og var god til å dempe de politiske krisene uten å gå ut over sin konstitusjonelle rolle.

(NTB-AFP-Reuters)

BARBERT FOR KONGEN: Demonstrantene har barbert hodet for å vise sin sorg over avdøde kong Birendra etter at Gyanendra ble kronet som konge i dag.
<B>TO DREPT: To personer skal være drept i opptøyene i Nepal i dag. Demonstrantene krever å få vite hva som skjedde da landets kongefamilie ble utslettet.