Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

To drept i norskledet observatørstyrke

To medlemmer av den norskledede observatørstyrken i Hebron på Vestbredden ble skutt og drept i går kveld, mens en tredje observatør ble lettere skadd. De ble skutt mens de var på vei i bil nord for Hebron. Det var i natt uklart hvem som avfyrte skuddene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to drepte er en tyrkisk mann og ei sveitsisk kvinne, mens den sårede er en tyrkisk mann som ble brakt til sjukehus i Jerusalem. Dette opplyste i går kveld lederen for Hebron-observatørene, politimester Arnstein Øverkil, ifølge Utenriksdepartementet. Det ble først feilaktig meldt av israelske medier og internasjonale nyhetsbyråer at de drepte var norske.

- Det skjedde på veien mellom Hebron og Tel Aviv. Men vi vet lite om omstendighetene, sa fungerende pressetalskvinne i UD, Kjersti Andersen, til Dagbladet i går kveld.

Petersen varslet

Utenriksminister Jan Petersen, som er i New York, ble straks varslet og holdt løpende orientert, opplyste Andersen.

Angrepet skjedde rundt klokka 20.30 lokal tid, en time tidligere i Norge, på den judeiske stamveien, nær landsbyen Halhul, noen kilometer nord for Hebron. Dette er en vei som brukes av de jødiske bosetterne i området før å unngå palestinske tettsteder. Veien forbinder Hebron med Jerusalem og Tel Aviv.

Dette er første gang noen observatører i Hebron-styrken, forkortet TIPH, er blitt drept, siden den ble opprettet i 1994 som et tillitsskapende tiltak i kjølvannet av Oslo-avtalen. De ubevæpnede observatørene skal dempe motsetningene mellom det palestinske flertallet i Hebron og de svært ytterliggående jødiske bosetterne i byen.

Israelsk politi vil etterforske drapene og har bedt om hjelp fra TIPH.

- Dette skjedde på israelskokkupert område, og Øverkil vil samarbeide, sa pressetalskvinne Andersen i går.

Kryssild

Ved TIPH-hovedkvarteret i Hebron kunne man i går kveld ikke si hvem som avfyrte skuddene.

- De kom i kryssild, sa Kim Sanders fra TIPH til NTB.

Men kryssild mellom hvem? De første meldingene i Israel la ansvaret på væpnede palestinere, som antakelig hadde skutt fra en passerende bil i stor fart. Israelske militære styrker undersøkte området uten å finne de skyldige, het det. Hæren sa at ingen israelske styrker var plassert i området.

Men palestinske myndigheter avviser at palestinere sto bak. I en offisiell uttalelse legger man ansvaret på israelske styrker og sender også kondolanser til de dreptes familier og regjeringene i Tyrkia og Sveits.

- Skutt av israelere

Ordføreren i Hebron, Mustafa Natsheh, er sikker:

- Observatørene ble skutt av israelske soldater, som ifølge leger skjøt med kuler som bare brukes av den israelske hæren, uttalte Natsheh i går.

Hebron-observatørene har hatt et anstrengt forhold til de jødiske bosetterne i området, som er blant de mest ytterliggående på hele Vestbredden. Men forholdet til palestinerne har vært godt. Palestinerne har bare kritisert observatørene fordi de ikke bærer våpen og er for maktesløse mot bosetterne og soldatene.

TIPH består av observatører fra Norge, Italia, Danmark, Tyrkia, Sverige og Sveits.

SKUTT: En sveitser og en tyrker i det internasjonale observatørkorpset ble drept da de i går ble beskutt på en vei på Vestbredden. Hen bringes den ene av dem til sjukehus i Hebron.
OVERLEVDE: En tyrkisk observatør ble lettere skadd og brakt til sjukehus i Jerusalem.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!