- To drept i opptøyene

To mennesker skal ha blitt drept og butikker satt i brann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): To mennesker skal ha blitt drept i urolighetene i Tibet, melder nyhetsbyrået AP.

Radio Free Asia, en radiostasjon som er finansiert av USA, siterte vitner som har sett to døde kropper ligge på gata i Barkor-området i Tibets hovedstad Lhasa.

Les også: «- Skar over håndleddene da politiet kom»

Etter flere dager med fredelige protester som har blitt slått ned på av politiet, har konfrontasjonene nå blitt voldsomme. Det kommer stadig inn flere og flere meldinger om skadde og sårede i urolighetene mellom demonstrantene og kinesiske soldater.

Vitner melder at de hører skuddveksling og at de ser biler som er satt i brann i byens handlesenter Barkor. Store menneskemengder kaste steiner mot sikkerhetstyrkene og knuste vinduene på restauranter og hoteller.

Flere politibiler er satt i brann i Tibets hovedstad Lhasa, ifølge en kvinne som er i kontakt med nyhetsbyrået AP. Aktivister skal også ha satt fyr på butikker.

- Situasjonen er ganske alvorlig. Det er innført portforbud i byen og jeg kan se militært politi som blokkerer alle veier inn mot sentrum. Nesten alle butikker er stengt, sier en av innbyggerne i Lhasa innbygger til nyhetsbyrået.

Volden øker

LHASA I FLAMMER: Radio Free Asia, en radiostasjon som er finansiert av USA, siterte vitner som har sett to døde kropper ligge på Barkor-plassen i Tibets hovedstad Lhasa. Foto: REUTERS
LHASA I FLAMMER: Radio Free Asia, en radiostasjon som er finansiert av USA, siterte vitner som har sett to døde kropper ligge på Barkor-plassen i Tibets hovedstad Lhasa. Foto: REUTERS Vis mer

Like etter meldingene om brannene,fikk amerikanske ambassaden i Beijing meldinger om at det er løsnet flere skudd i forbindelse med opptøyene. Det er foreløpig uklart hvor mange som eventuelt er skadd eller drept.

- Vi har fått førstehåndsopplysinger fra amerikanske statsborgere i byen om skuddløsninger og andre tegn på vold, uttaler ambassaden ifølge AP.

Hundrevis av mennesker deltar nå i ulike demonstrasjoner i Tibet, og det skal ha vært buddhistmunker som i dag gikk til aksjon mot myndighetenes våpendragere da en fredelig demonstrasjon ved et tempel hadde blitt stanset av politiet.

- Munkene demonstrerer fortsatt. Politibiler og militære kjøretøy brenner. Folk gråter. Både munker og sivile deltar i protestene, fortalte APs kilde i dag tidlig.

Det er vanskelig å få bekreftet informasjon om hendelsene i Tibet, da utlendinger generelt og journalister spesielt har svært begrenset bevegelsesfrihet i regionen. Politiet og kommunistpartiet i Tibet vil overhodet ikke kommentere hva som foregår.

Skader seg selv i desperasjon
Den USA-finansierte private radiostasjonen Radio Free Asia (RFA) melder at de siste opptøyene oppsto da kinesiske soldater omringet flere klostre i et forsøk på å kvele de omfattende demonstrasjonene som startet tidligere denne uka.

Mange munker startet da en sultestreik, og ved Drepung-tempelet i utkanten av Lhasa skal to munker ha forsøkt å ta livet sitt ved å skjære over håndleddene da soldatene kom, ifølge RFA.

- Mange munker skader seg selv i desperasjon, sier en anonym kilde til RFA.

- To drept i opptøyene

- Dalai Lamas feil

De kinesiske myndighetene legger skylda for bråket på Dalai Lama - lederen av den tibetanske eksilregjeringen i India.

- Dette er et nøye planlagt forsøk fra Dalai Lamas gruppe på å skape sosial uro, skille Tibet fra Kina og på å ødelegge det stabile, harmoniske og normale livet til det tibetanske folk, sier en talsmann for kinesisk UD til det statskontrollerte nyhetsbyrået Xinhua.

Munkene som sultestreiker nekter ifølge RFA å spise eller sove før de paramilitære kinesiske politistyrkene fjerner seg fra tempelområdene. Buddhistene krever også at munkene som ble arrestert under en demonstrasjon sist mandag blir løslatt.

I utgangspunktet var det 49-årsdagen for Tibet-opprøret i 1959 som var bakgrunnen for de uvanlig omfattende demonstrasjonene.

- Det var trolig et par tusen bevæpnede politifolk og agenter fra sikkerhetspolitiet med ulike uniformer. De skjøt tåregass inn i folkemengden, forteller et øyenvitne ifølge RFA.

POLITIET STÅR KLARE: Dette mms-bilde viser en fredlig demonstrasjon i den tibetanske byen Amdo Labrang.
KAMPER I NEPAL: I dag var det harde kamper mellom tibetanske demonstranter og politiet i nabolandet Nepal.