Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

To drept og 12 000 hjem truet av flammene

Skogbrann i California fremdeles ute av kontroll.

TO DØDE: To brannmenn døde etter at skogbrannen i California fortsetter å øke i styrke. Foto: AP/SCANPIX
TO DØDE: To brannmenn døde etter at skogbrannen i California fortsetter å øke i styrke. Foto: AP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den voldsomme skogbrannen de siste dagene fortsetter å true tusenvis av hjem nord for Los Angeles i California i USA. Flere enn 2000 brannfolk jobber nå med å stanse flammene, som ifølge nyhetsbyrået AP truer 12 000 hjem.

To brannmenn er døde i kampen mot flammene, etter at bilen de satt i, ble kastet nedover en fjellside midt i flammehavet.

Brannfolkene forsøker nå å slukke den østlige fronten av brannen mot Mount Wilson, et fjell der det står sendere for alle delstatens største radio- og Tv-kanaler. I tillegg er det millionverdier i et astronomisenter og to store teleskoper på toppen av fjellet.

— Flammene kan nå toppen av fjellet i løpet av et par timer, sier kaptein ved brannvesenet i Los Angeles, Mark SavageSavage.

Evakuerer
I nabolagene Glendale, Pasadena og andre byer nord for Los Angeles er det nå innført krav om evakuering for rundt 6000 hjem, men det er varslet en liste over 10 000 hjem som vil bli evakuert.

Minst tre hus i nasjonalparken Angeles National Forest er bekreftet ødelagt, men brannvesenet regner med flere.

- Brannen er fremdeles helt ute av kontroll, sier guvernør i California, Arnold Schwarzenegger, ifølge BBC.

SPRER SEG: Varme, vind og lav luftfuktighet gjør at brannen spres raskt. Her er et av de forlatte hjemmene ved Big Tujunga nord for Los Angeles. Foto: REUTERS/SCANPIX
SPRER SEG: Varme, vind og lav luftfuktighet gjør at brannen spres raskt. Her er et av de forlatte hjemmene ved Big Tujunga nord for Los Angeles. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Gjemte seg i boblebad
Så langt er tre personer skadd i forbindelse med brannen, etter at de ikke fulgte retningslinjene for evakuering. Et ektepar fra Big Tujunga Canyon forsøkte å bruke boblebadet utendørs til å beskytte seg fra flammene, men de undervurderte faren.

De to klarte å komme seg fram til brannmannskaper, og ble hentet ut av området i helikopter. En av dem ligger fremdeles på sykehuset.

Også en tredje person ble brannskadd, men det er ikke kjent hvordan det skjedde.

EVAKUERER Roberto Bombalier og hesten hans evakuerer fra brannen i Angeles National Forest ved Acton i California. Brannen truer nå 12 000 hjem. Foto: AP/SCANPIX
EVAKUERER Roberto Bombalier og hesten hans evakuerer fra brannen i Angeles National Forest ved Acton i California. Brannen truer nå 12 000 hjem. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

- Det var folk som ikke hørte på oss, og det var tre personer som ble brannskadet og kritisk skadet fordi de ikke hørte på, sa guvernør Schwarzenegger på en pressekonferanse søndag.

Varmt, tørt og mye vind
Værforholdene gjør også situasjonen vanskelig, blant annet i byen Acton. Der har flammene beveget seg stadig nærmere bebyggelsen på grunn av kraftig vind. Det er også veldig varmt, og luftfuktigheten er lav.

- Brannen er gått fra å være drevet av skråningen i landskapet til å bli drevet av vind. Den vil bli større på grunn av vinden. Det er da det begynner å bli farlig, sier brannbataljonsjef Scott Johnson til Los Angeles Times.

Noen av innbyggerne i Glendale og La Cañada Flintridge har fått lov til å reise tilbake til hjemmene sine, men fremdeles kommer det evakueringsordre for andre områder.

FORSØKER Å SLOKKE: Et helikopter slipper vann på et av brannstedene i Angeles National Forest. Foto: AP/SCANPIX
FORSØKER Å SLOKKE: Et helikopter slipper vann på et av brannstedene i Angeles National Forest. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Fra øst til vest strekker nå brannen seg over et område på 30 kilometer.

Det er ofte store skogbranner i California. I mai ble 30 000 mennesker evakuert etter kraftig brann i Santa Ynez-fjellene rundt Santa Barbara, og 11 brannfolk ble skadet under slukningsarbeidet.

SYNLIG: Røyken fra brannen er synlig helt inn til Los Angeles. Her er utsikten fra Pasadena. Foto:  AP/SCANPIX
SYNLIG: Røyken fra brannen er synlig helt inn til Los Angeles. Her er utsikten fra Pasadena. Foto: AP/SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling