Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Gaza

To drept og 250 palestinere såret i sammenstøt med israelske soldater

Israelske soldater bruker skarpe skudd, tåregass og vannkanoner på grensen mot Gazastripen.

TO DREPT: Flere tusener palestinere deltar i fredagens demonstrasjoner. Så langt er to palestinere bekreftet skutt og drept og minst 250 såret. Foto: NTB Scanpix
TO DREPT: Flere tusener palestinere deltar i fredagens demonstrasjoner. Så langt er to palestinere bekreftet skutt og drept og minst 250 såret. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israelske soldater bruker skarpe skudd, tåregass og vannkanoner mot palestinske demonstranter på grensen mellom Gazastripen og Israel. To er drept og 250 såret.

Palestinere har satt fyr på bildekk og kaster steiner over grensegjerdet for å ramme israelske soldater på den andre siden. Der svarer soldatene med skarpe skudd, tåregass og vannkanoner, opplyser aktivister og journalister.

Flere tusener palestinere deltar i fredagens demonstrasjoner. Så langt er to palestinere bekreftet skutt og drept og minst 250 såret, blant dem fem kritisk, opplyser helsemyndighetene på Gazastripen.

Ti av de sårede oppsøkte legehjelp i et teltsykehus som er opprettet i Khuzaa like ved grensen. Blant dem er 20 år gamle Mohammed Ashour, som var blant de første palestinerne som satte bildekk i brann tidligere på dagen.

- Vi kom hit fordi vi ønsker verdighet, sa han.

Han ble skutt i en arm.

HARDE SAMMENSTØT: En skadd palestinsk demonstrant fraktes bort av meddemonstranter under dagens trefninger ved grensen mellom Israel og Gazastripa. Foto: Said Khatib / AFP / NTB Scanpix
HARDE SAMMENSTØT: En skadd palestinsk demonstrant fraktes bort av meddemonstranter under dagens trefninger ved grensen mellom Israel og Gazastripa. Foto: Said Khatib / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Skarpskyttere

I påvente av demonstrasjonene hadde israelske skarpskyttere og stridsvogner inntatt stillinger langs grensen. Samtidig hadde palestinere satt fyr på bildekk for å skape svart røyk og dermed hindre sikten for skarpskyttere. Demonstranter hadde også sagt at de skal bruke speil for å blende skarpskytterne.

Israel har på sin side advart om at taktikken med å skyte mot demonstranter som nærmer seg grensegjerdet, ikke kommer til å bli endret. Israelske myndigheter forsvarer sin rett til å bruke makt ved at landets soldater settes inn for å besvare opprør og for å ramme det som omtales som ledere for demonstrasjonene.

Israelske myndigheter hevder også at Hamas, som styrer Gazastripen, forsøker å utføre angrep over grensen under dekke av å arrangere demonstrasjoner. Alle forsøk på å ta seg gjennom gjerdet vil bli slått ned på, advarer Israel.

Kritisert

Forrige fredag fant den første av en rekke varslede demonstrasjoner i løpet av en seksukersperiode, sted. Minst 17 palestinere ble drept og over 1.400 såret. Siden da og fram til fredag denne uken ble ytterligere fem palestinere drept, en av dem en mann som døde av skadene han fikk under forrige ukes demonstrasjon.

De israelske soldatenes handlinger forrige fredag ble sterkt kritisert av menneskerettighetsgrupper, FN og en rekke land, blant dem Norge, med krav om gransking. Kravet har blitt avvist av Israel.

(NTB)

KONFLIKT: Mer enn 1400 mennesker ble skadd under demonstasjoner i Gaza fredag i forrige uke. Nå vil FN granske hendelsene. Video: CNN Vis mer Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling