Masseskyting i Oslo:

To drept og flere skadd

En person er pågrepet og siktet etter masseskyting utenfor utesteder i Oslo natt til lørdag. Hendelsen etterforskes som terror.

LEGGES I BAKKEN: Politiet takker de frivillige som bidro under skytingen i Oslo natt til lørdag 25. juni. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Klokka 01.14 fikk Oslo-politiet melding om skyting i Oslo sentrum. En mann skjøt rundt seg på gata utenfor flere utesteder i Rosenkrantz' gate. Det er like ved Oslo tinghus. To personer er drept. Minst 21 er skadet, men utenfor livsfare.

SISTE: Politiet etterforsker hendelsen som terror. En 42 år gammel mann er siktet for drap, drapsforsøk og terror. Det er ikke kjent hvordan han stiller seg til siktelsen.

Pride-paraden lørdag avlyses etter råd fra politiet.

Hendelsen skjedde under Pride like ved London pub, et kjent utested for skeive. Politiet har ikke avhørt ham ennå og sier ikke noe om motivet, men hatkriminalitet er ett av flere etterforskningsspor.

De to drepte ble ifølge politiet drept utenfor utestedet Herr Nilsen i Oslo sentrum. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
De to drepte ble ifølge politiet drept utenfor utestedet Herr Nilsen i Oslo sentrum. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

NRK-journalist er vitne

Politiet pågrep mannen 01.19, fem minutter etter at første melding kom. Hendelsen ble definert som en såkalt Plivo-hendelse, som er pågående livstruende vold.

NRK-journalist Olav Rønneberg ble vitne til hendelsen. Han forteller til NRK at gjerningspersonen satte en bag på bakken, plukket opp et våpen og begynte å skyte. Journalisten forteller at bartenderne raskt fikk gjestene inn på utestedet og låste døra. Rønneberg selv kom seg i dekning.

Har du bilder eller video? Tips oss på 2400@db.no.

Pågrepet etter fem minutter

Det ble samtidig gjort beslag i to eldre skytevåpen.

De to drepte ble skutt utenfor Herr Nilsen i Rosenkrantz' gate, opplyser politiets innsatsleder Tore Barstad til Dagbladet natt til lørdag.

Rosenkrantz' gate ligger like ved Oslo tinghus. Flere utesteder ligger vegg-i-vegg her, London pub, en kebabsjappe, og barene Herr Nilsen og Per på hjørnet.

Politiet fikk hjelp av sivile med å få kontroll på den siktede mannen.

- Det er politiet umåtelig takknemlige for, sier innsatsleder Barstad i 04.30-tida.

Flere sivile har også drevet livreddende førstehjelp og drevet behandling av skadde på stedet.

SKYTING UTENFOR LONDON PUB: To er drept og flere skadd etter skyteepisode utenfor utested i Oslo sentrum natt til lørdag 25. juni. Video: Bjørge Dahle Johansen / Dagbladet Vis mer

Flere politiaksjoner

Foto: Javad M. Parsa / NTB
Foto: Javad M. Parsa / NTB Vis mer

Natt til lørdag har politiet aksjonert mot en rekke adresser i Oslo, deriblant siktedes bolig. Teknikere jobber i boligen nå, ifølge NRK.

Operasjonsleder i Oslo-politiet, Vidar Pedersen, vil ikke si noe om de andre adressene politiet har aksjonert mot.

- De eventuelle adressene kan ha forskjellig utgangspunkt. Vi vil ikke videre knytte dem til den siktede, sier Pedersen til Dagbladet rundt klokka 05.00.

- Dere er ikke alene

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) sier i en kommentar til Dagbladet at hun er dypt rystet og sjokkert.

- Dette er et grusomt angrep på uskyldige mennesker uansett motiv, og jeg vil uttrykke min dypeste medfølelse med de som er blitt rammet og deres pårørende, sier Trettebergstuen.

- Mange skeive er nå redde, men dere er ikke alene, vi står sammen i dette, sier hun videre.

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) sa i 03.40-tida at hun holdes løpende informert av politiet.

- Dette er en svært alvorlig hendelse som ryster oss alle. Mine tanker går til de drepte og skadde, og alle berørte. Norge er et tillitssamfunn hvor alle skal føle seg trygge ute en lørdagskveld, sier Mehl til Dagbladet.

Støre: - Grusomt

Også statsminister Jonas Gahr Støre har kommentert hendelsen.

- Skytingen utenfor London pub i Oslo i natt var et grusomt og dypt rystende angrep på uskyldige mennesker. Mine tanker går til de rammede og deres pårørende. Vi vet ennå ikke hva som lå bak denne forferdelige handlingen, men til skeive som nå er redde og i sorg, vil jeg si at vi står alle sammen med dere i dette, skriver Støre i en uttalelse.

Det er uklart hvordan skytingen påvirker den planlagte paraden i Oslo, men Pride Oslo har satt krisestab.

- Vi er i løpende dialog med relevante instanser. Våre tanker går til de pårørende og de skadde, skriver Rohan Sandemo Fernando, pressesjef i Pride, til Dagbladet.

Innsatsleder Barstad opplyser at politiet har satt stab for å avgjøre hvilke tiltak de skal sette i verk før Pride-markeringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer