To eksperter: - Det er ikke Zimmerman som roper om hjelp

George Zimmerman sier at han skjøt Trayvon Martin (17) i selvførsvar, nå hevder to eksperter at det ikke var Zimmermans rop på opptak fra drapskvelden.

ARRESTERT: Her går George Zimmerman inn på politistasjonen i Sanford, Florida, like etter han ble arrestert kvelden da Trayvon Martin ble skutt. Foto: REUTERS/Sanford Police Department/Handout/ScanpixNTB
ARRESTERT: Her går George Zimmerman inn på politistasjonen i Sanford, Florida, like etter han ble arrestert kvelden da Trayvon Martin ble skutt. Foto: REUTERS/Sanford Police Department/Handout/ScanpixNTBVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Trayvon Martin (17) ble skutt og drept i slutten av februar i Sanford i Florida. Et drap som har fått massiv oppmerksomhet, og har skapt debatt om lovverket i staten.

Den som skjøt var George Zimmerman, som var en sivil nabo-vakt i området drapet skjedde i. Zimmerman har forklart at han skjøt for å beskytte sitt eget liv, altså i selvforsvar. Ifølge hans advokat hadde han en følelse av at enten han eller Martin kom til å dø den kvelden.

Hvem angrep? Det store spørsmålet i saken er hvem som angrep først, Zimmerman eller Martin.

I et lydopptak fra nødsentralen hører man en av naboene ringe inn og be om hjelp fordi at hun hører noen roper om hjelp utenfor. Zimmerman har fortalt at det var han som ropte om hjelp. Nå sier to eksperter, som har gjort en stemmeanalyse av opptakene, til Orlando Sentinel at det ikke er Zimmerman som roper i opptaket.

Samtalen en av naboene hadde med nødsentralen er lagt ut av Orlando Sentinel. Samtalen er slik:

- 911-nødsentralen, trenger du hjelp?

- Jeg er ikke sikker. Det er noen som skriker utenfor her.
(...)
- Er det en mann eller kvinne?

- Det høres ut som en mann.

- Og du vet ikke hvorfor?

- Jeg vet ikke hvorfor. Jeg tror de roper «Hjelp», men jeg vet ikke. Bare send noen hit.

- Ser han skadd ut?

- Jeg han ikke se han. Jeg vil ikke gå ut, jeg vet ikke hva som skjer der.

- PROBLEMATISK: Bildet til venstre viser et bilde av George Zimmerman, tatt av politiet da han ble arrestert i 2005. Bildet til høyret er et nyere bilde av Zimmerman. Mange har hevdet at det gamle bildet har gitt publikum et ufordelaktig bilde av mannen som skjøt 17-åringen. Foto: AP Photo/ScanpixNTB
- PROBLEMATISK: Bildet til venstre viser et bilde av George Zimmerman, tatt av politiet da han ble arrestert i 2005. Bildet til høyret er et nyere bilde av Zimmerman. Mange har hevdet at det gamle bildet har gitt publikum et ufordelaktig bilde av mannen som skjøt 17-åringen. Foto: AP Photo/ScanpixNTB Vis mer

- Så du tror han roper «hjelp»?

- Ja. (...) Der var det et skudd

- Du hørte akkurat et skudd?

- Ja

- Hvor mange?

- Bare ett

Og etter skuddet blir det stille i bakgrunnen, og man kan ikke lengre høre skrik.

- Jeg tok ut alle ropene og la de sammen. Og så sammenlignet jeg opptaket med et annet opptak av Zimmermans stemme med et dataprogram. Det fikk en 48 prosent overenstemmelse, sier Tom Owen, som sitter i styret for «American Board of Recorded Evidence», til Orlando Sentinel.

- Ikke Zimmerman Han forteller at hvis det hadde stemmet, så hadde han forventet at prosenten var på over 90.

- Som et resultat kan jeg si at med rimelig vitenskaplig sikkerhet at det ikke er Zimmerman som roper i dette opptaket, sier Owen til avisa. Han understreker at han ikke kan si at det er Martins stemme da han ikke har noe opptak av hans stemme å sammenligne med.

I et opptak fra en samtale med nødsentralen før konfrontasjonen mellom de to sier Zimmerman dette:

- Følger du etter gutten?, spør operatøren.

- Ja, svarer Zimmerman

- Du trenger ikke å gjøre det, svarer operatøren.

Men Zimmerman valgte likevel å følge etter Martin. Ifølge en venn av Zimmerman, melder ABC news, at Zimmerman til slutt trodde at han at gutten hadde forsvunnet fra han, og han var på vei tilbake til bilen. Da skal Martin, ifølge Zimmerman, ha dukket opp og angrepet.

Krever lovendring Martins kjæreste har fortalt ABC News at hun snakket med Martin da han ble forfulgt, og han han fortalte at han var redd.

Ifølge politiet er det vitner som støtter Zimmermans forklaring om at Martin var den som angrep først.

Drapet har ført til massive krav om at lovverket i Florida må endres, og til og med president Barack Obama har uttalt seg om drapssaken.

Loven, som kalles «Stand your ground-law», gir borgere retten til å bruke dødlig vold om det er rimelig å tro at de er i fare.

- Irrelevant Trayvons mor og far har kjempet en kamp for ryktet til sin sønn. Noe av det som har kommet fram er at Martin ble utvist fra skolen ti dager før han ble drept fordi at de fant marihuana i skapet hans på skolen.

- Uansett hva Trayvon Martin ble utvist for, hadde ikke det noe å gjøre med det som skjedde kvelden 26. februar. Vi har tidligere sagt at han aldri ble utvist for noe voldelig eller kriminelt. Hvis han og vennene eksperimenterte med marihuana, er det irrelevant i forbindelse med drapssaken, sier Benjamin Crump, advokat for Martin-familien.

Organisasjonen New Black Panther Party har også engasjert seg i saken og har utlovet en dusør på 10 000 dollar, eller nesten 58 000 kroner til den eller de som fanger Zimmerman.

DEMONSTRASJONER: Dette er fra en marsj i i Sanford i går. De krever en lovendring, og ropte «Justice for Trayvon». Foto: AP Photo/Julie Fletcher/ScanpixNTB
DEMONSTRASJONER: Dette er fra en marsj i i Sanford i går. De krever en lovendring, og ropte «Justice for Trayvon». Foto: AP Photo/Julie Fletcher/ScanpixNTB Vis mer