To europeiske storbanker reddet

Finanskrisen rammer i England og Benelux-landene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den internasjonale kredittkrisen rammer også europeiske banker med stor tyngde. Resultatet for to storbanker er statlig inngripen.

Britiske myndigheter er mandag ventet å offentliggjøre planer for en nasjonalisering av den kriserammede banken Bradford & Bingley.

Den spanske bankgiganten Santander tar etter alt å dømme over filialnettverket og innskuddene i banken, mens staten tar over bankens utlån. I praksis kan det bety at utlånene legges inn i Northern Rock, som ble nasjonalisert da den havnet i store vansker tidligere i år.

Innsprøytning


Sent søndag kveld ble det kjent at myndighetene i Belgia, Nederland og Luxembourg sprøyter inn 11,2 milliarder euro i den hardt pressede storbanken Fortis og dermed foretar en delvis nasjonalisering.

Innsprøytningen av om lag 92,6 milliarder kroner er en del av en samlet innsats fra de tre landene for å støtte Fortis, het det i en uttalelse fra Belgias statsminister Yves Leterme.

Samtidig opplyste den tyske utlånsbanken Hypo Real Estate at den var blitt reddet fra konkurs av et tysk bankkonsortium, skriver AFP. Ifølge Financial Times Deutschland har private banker jobbet på spreng for å redde HRE, som nå er sikret en rekke kriselån.


Misnøye
Overskriftene i britiske aviser var preget av resignasjon og misnøye mandag som følge av nyheten om nasjonalisering av Bradford & Bingley. «Skattebetalerne må ta milliardrisiko for Bradford & Bingley», skrev The Times.

Avisen Daily Telegraph skriver at avtalen gjør britiske skattebetalere ansvarlig for over 150 milliarder pund i dårlige lån.

- Nok en helg med febrilske forhandlinger, nok en kriseløsning for en skakkjørt bank, nok en dårlig løsning for de britiske skattebetalerne, heter det i Daily Mail.

Bradford & Bingley er Storbritannias åttende største hypotekbank. Slike banker yter lån mot pant i fast eiendom. Landets seks største banker eier til sammen rundt 30 prosent av banken, og en kollaps kan derfor få store følger.

Krisemøter

Sjefen i den europeiske sentralbanken, Jean-Claude Trichet, møtte søndag myndighetene i Belgia, Nederland og Luxembourg for å komme fram til en avtale om hjelp til Fortis, som opererer i de såkalte Benelux-landene.

To europeiske storbanker reddet

Landene håper avtalen om en hjelpeaksjon skal hindre at Fortis kollapser som følge av den internasjonale kredittkrisen og forsikre bekymrede investorer og kunder om at pengene deres er trygge.

Verdien av aksjene i bank- og forsikringskonsernet har falt med over 30 prosent i løpet av de to siste ukene. Markedet er blitt stadig mer nervøst for solvenssituasjonen i banken og dens evne til å absorbere sin del av fjorårets oppkjøp av tidligere konkurrent ABN Amro.

Søndagens redningsaksjon innebærer at Fortis må selge sin del av ABN Amro.

(NTB)