To fotballgutter døde

11- og 13-åringene døde to forskjellige steder i Sverige i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Like etter klokka 13 i går falt en 11 år gammel gutt sammen mens han spilte fotball med kameratene på fotballbanen ved Holmaskolan i Malmö.

Gutten sto i mål, og ble truffet av ballen i brystet. Det var ingen voksne tilstede der da ulykken inntraff.

- Jeg så at han tok seg til brystet, og han mistet pusten. Så falt han sammen, sier Ali, som går i andre klasse på skolen til Expressen.

Skolepersonalet kom raskt til fotballbanen, og en lærer ble med i ambulansen. Men ved ankomst til sykehuset kunne ikke legene redde livet til gutten.

- Han fikk hjertestans og var død da han kom fram til sykehuset, forteller moren til Aftonbladet.

Falt om på trening

Omkring fem timer seinere, klokka 18 i går kveld, døde en 13 år gammel gutt etter at han sank sammen på banen under trening med Stockholmsklubben Älvsjö AIK.

Seniorlagets keeper Alexander Fässberg (22), som nettopp hadde gjennomgått førstehjelpskurs i forsvaret, trente like i nærheten, og han forsøkte å gjenopplive gutten, skriver Aftonbladet.

Snart var både ambulanse og helikopter på plass. Det ble gjort nye gjenopplivingsforsøk på vei mot sykehuset, men uten hell. Legene på sykehuset måtte bare konstatere at gutten var død.

Ifølge nyhetsbyrået TT melder Radio Stockholm at gutten led av en alvorlig hjertesykdom.

Seks døde i år

Hittil i år er det registrert seks barn og unge som er døde i forbindelse med idrettsaktivitet i Sverige.

• 17. januar døde en 8 år gammel fotballspiller fra Hammarby etter hjertestans.

• 28. januar falt en 11-åring sammen etter fotballtrening med 93-årgangen til IK Wormo i Landskrona.

• 18. februar døde en 15-åring fra Björklövens ungdomsavdeling i forbindelse med en finalekamp i ishockey mot Skellefteå. Han hadde brystsmerter og pusteproblemer mot slutten av kampen, og døde kort tid etter.

• 10. april døde en 15 år gammel spiller fra 90-årgangen fotballaget Hagahöjden i Norrköping etter kamp. Han dusjet og skiftet som vanlig, men på vei opp trappa hjemme følte han seg dårlig og fikk hjertebank. Han døde i ambulansen på vei til sykehuset.

- Veldig uvanlig

Hjertelegen Mats Börjesson samarbeider med det svenske fotballforbundet om å forebygge hjertedødsfall. Han hevder overfor Expressen at et stort antall ungdom årlig dør i USA etter at de får en baseball i brystet.

- De rammes av en såkalt hjerterystning, ettersom slaget mot hjertet skjer på et veldig uheldig tidspunkt i hjerterytmen. Det samme kan skje med en fotball, selv om det er veldig uvanlig, sier Börjesson.

Når barn bare faller sammen under idrettsaktivitet, slik tilfellet var med 13-åringen i Älvsjö i går, handler det som oftest om medfødt hjertefeil. Det finnes noen forholdsregler man kan ta, mener Börjesson.

- La aldri barnet trene om det har en infeksjon i kroppen. Om barnet noen gang har trent eller om det finnes hjertefeil i slekta, skal barnet undersøkes av en lege.

- Ikke undersøkelse

Svenske hjerteleger med ekspertise på barn sier de ikke ønsker å gjennomføre hjerteundersøkelser på alle ungdommer innen idretten. Det er ikke bare under idrettsaktivitet at hjertestans kan inntreffe.

Det finnes ingen sammenlikning av dødsårsakene til de seks barna som media har rapportert om i Sverige.

- Mest sannsynlig handler det om stressfremkalte dødsfall hos barn med nedarvede hjertefeil, sier formann Anders Jonzon i Svensk barnkardiologisk förening til TT.

Han understreker at slikt stress kan utløses også andre steder enn på idrettsbanen.

I Italia undersøkes all idrettsungdom. De svenske legene mener det er bedre å fokusere på de som er i faresonen og konsentrere ressursene på dem, melder TT.