To funnet omkommet i havarert helikopter

En mann og en kvinne i 40-åra er funnet omkommet i det havarerte helikopteret i Røldalsfjellet i Hordaland.

HELIKOPTER: Innsatsleder Øystein Torsnes forteller om vanskelige forhold i fjellet, og at de må vente med å hente ut de to omkomne etter at et helikopter havarerte i Røldalsfjellet i Hordaland. Video: Theo Aasland Valen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Helikopteret havarerte i svært ulendt terreng. De er nå hentet ned fra ulykkesstedet.

- De ble hentet ned klokka 7, opplyser Frode Kolltveit, operasjonsleder i Vest politidistrikt til Dagbladet.

Kriseteam klare

Karmøy kommune har foreløpig ikke blitt orientert om hvem som er omkommet eller hvor de kommer fra.

- Men vi har gode rutiner og god kompetanse og er forberedt på å bidra. Inntil vi blir kontaktet med mer informasjon, kan vi ikke gjøre mer enn å være klare. Jeg har fortløpende kontakt med rådmann og hjelpeapparat, sier ordfører Jarle Nilsen til Dagbladet.

Han betegner ulykken som tragisk.

- Våre tanker går nå til de som er direkte berørt. Dette er en forferdelig trist og tragisk hendelse og veldig leit for de berørte, sier ordføreren.

Kommunen er beredt til å sette i gang kriseteamene sine.

- Karmøy er et åpent, raust og inkluderende samfunn og det er mange som blir berørt i forbindelse med en slik hendelse, sier ordføreren.

Karmøy har 42 000 innbyggere og er den tredje største kommunen i Rogaland.

Debriefing

PÅ PLASS: En rekke hjelpemannskap fra Røde Kors er tilstede for å hjelpe i operasjonen. Foto: Theo Aasland Valen
PÅ PLASS: En rekke hjelpemannskap fra Røde Kors er tilstede for å hjelpe i operasjonen. Foto: Theo Aasland Valen Vis mer

Redningsmannskapene holder for øyeblikket på med debriefing. Begravelsesbyrå har nå tatt over.

- I forbindelse med søk etter helikopter i området Røldal ble helikopteret funnet i en bratt fjellside mellom Røldal skisenter og Seljestad. Begge de to som var i helikopteret er funnet omkommet kl 0420 i natt, opplyser operasjonsleder Per Algrøy i Vest politidistrikt i en pressemelding.

De to omkomne er en kvinne og en mann i 40-åra. Pårørende er varslet.

- Ikke på flightplan

Ifølge vakthavende redningsleder Edvard Middelthon ved Hovedredningssentralen Sør-Norge, var ikke helikopteret på flightplan.

- Turen var altså ikke meldt inn til lufttrafikktjenesten. Dersom de hadde gjort det, ville redningsarbeidet ha kommet i gang mye tidligere, sier Middelthon til VG.

Ti minutter etter at helikopteret lettet fra Røldal skisenter, skal det ha vært SMS-kontakt mellom pårørende og de to som var om bord, ifølge VG. De hadde ikke registrert noen «flightplan» til Lufttrafikktjenesten, og fløy på eget ansvar, sier Mannsåker til BA.

- Ingen fulgte helikopteret, og det var ingen rute som var planlagt, sier han.

- Krevende aksjon

Roger Lynghamar er operativ leder i Rødal Røde Kors og var aksjonsleder i natt. Rundt 30 personer var med i aksjonen.

- Vi har hatt folk ute i hele natt i søk og til hjelp for politiet etter funnet var gjort på funnstedet. Det har vært en krevende aksjon i ulendt terreng, sier Lynghamar til Dagbladet.

De vil nå følge opp mannskapet sitt etter aksjonen der to personer døde.

Store materielle skader

Helikopteret som krasjet nord for Røldal ligger nå i en fjellskrent, et lite stykke nord for hytten Eksjeflota, ifølge NRK.

Til NTB opplyser HRS at helikopteret tilsynelatende har kollidert med fjellsiden i høy hastighet.

- Helikopteret er knust i en fjellside, sier redningsleder Mannsåker til Bergensavisen.

- Helikopteret har truffet et fjell og har havnet i et vanskelig tilgjengelig fjellterreng, sier Tor Nørstegård, som er havariinspektør i Statens Havarikommisjon for Transport.

Tor Nørstegård setter seg nå sammen med kollegene i Havarikommisjonen for å legge en plan for hvordan de skal gå frem i de neste timene og dagene.

Etterforsker

Også Havarikommisjonen for luftfart er varslet. Politiet starter etterforsking for å finne årsak til ulykka, opplyser Algrøy.

- Redningsmannskaper vil nå bruke den tiden de trenger på å få hentet ned de omkomne på en trygg måte, opplyser vakthavende redningsleder Johan Mannsåker ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til Dagbladet tidligere i natt.

REDNINGSAKSJON: Et stort antall mennesker var på plass i fjellområdet i Røldal i natt. Foto: Theo Aasland Valen
REDNINGSAKSJON: Et stort antall mennesker var på plass i fjellområdet i Røldal i natt. Foto: Theo Aasland Valen Vis mer

Meteorologisk institutt ønsker ikke å kommentere hvordan værsituasjonen var i går. De viser til at det nå er en pågående sak, og at Flyhavarikommisjonen nok vil be om en rapport rundt vær og vind i området i går.

- Luftfartstilsynet er kjent med at det i går ettermiddag har skjedd en helikopterulykke med et Robinson 44 helikopter. Det er svært trist og vi føler med de pårørende, sier luftfartsdirektør Lars Kobberstad til Dagbladet.

Utfra ulykkens alvorlighetsgrad, omfang og omstendighet vurderer Luftfartsdirektoratet hva direktoratets bidrag skal være.

- Ved behov bistår vi politi og Statens havarikommisjon for transport i deres arbeid. Vi avventer mer informasjon om årsaken før vi kan si noe om eventuelle tiltak, sier Kobberstad.

Bratt område

Snøskredfare, at det er mørkt og at det er svært bratt i området gjorde nattas aksjon utfordrende, sa innsatsleder Øystein Tornes i Hardanger lensmannsdistrikt til fotograf Aasland Valen, som var på stedet i natt.

- Det er krevende å komme opp til helikopteret, sier Tornes.

Det var et Sea King-redningshelikopter som først lokaliserte det havarerte helikopteret. Det skjedde etter at mobiltelefonen til en av de to om bord ble sporet til en basestasjon ved Seljestad.

Lokale frivillige

Mannsåker forteller at det så var lokale frivillige som klarte å ta seg fram til helikopteret, som ligger i ei utilgjengelig fjellside.

Politiet fikk klokken 21.53 søndag melding fra familie og venner av de to om bord om at et helikopter på vei fra Røldal skisenter til Karmøy var savnet. Store mannskaper har letet etter helikopteret gjennom natten.

Helikopteret var av typen Robinson 44. Det var på vei fra Røldal skisenter til Karmøy klokken 15.20.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer