(Dagbladet): I juni ble sola «blank» hele to ganger. Da forsvant solflekkene forskerne bruker til å måle solas styrke - noe som tyder på lav solaktivitet.
Det er ikke helt uvanlig. Hendelsen er likevel omtalt av store medier som Washington Post, Metro og The Mirror på grunn av implikasjonene det kan gi.
Det skjer nemlig stadig oftere - noe enkelte forskere mener er et tegn på at sola er på vei inn i en periode med lavere aktivitet enn tidligere.
Faktisk viser offisielle målinger at det ikke er målt så lav solaktivtet på hundre år, og NASA spår at den vil fortsette å synke i årene framover.
Solforsker Pål Brekke ved Norsk Romsenter forklarer at solaktiviteten varierer med en syklus på elleve år.
Spent på neste syklus
- Vi er nå halvveis ned mot det vi kaller solminimum i vår syklus, men syklusen vi er inni nå er den svakeste på hundre år, forklarer Brekke til Dagbladet.
Han er nå spent på hva som skjer i neste solsyklus, som ventes å starte rundt år 2020.
- Om den blir enda svakere enn den vi nå er inne i er det klart at sola er på vei inn i en roligere periode, sier Brekke.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger