- To ganger på to år. Det skal ikke være mulig.

Ordfører: - Jens Stoltenberg er velkommen tilbake. Men nå vet jeg ikke hva vi får å vise fram.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Ved midnatt var elva gjennom Kvam i ustoppelig gang med å lage en grushaug av tettstedet i Nord-Fron kommune for andre gang på to år.

200 av de 800 beboerne er evakuert fra nyrestaurerte hjem som ble ødelagt av pinseflommen i juni 2011.

- Akkurat nå skjønner jeg godt hvis folk ikke tør satse på bygge opp huset en gang til. Dette skulle ikke skje. Det har bodd folk her i uminnelige tider i pakt med naturen. 

- Og så får vi to hundreårs flommer på to år. Nei, det skal ikke være mulig, sier ordfører Olav Røssum (Sp) til Dagbladet når alle flomtruede sambygdinger har fått tak over hodet foran en ny natt med tunge regnskyer i mørket.

HJELPES I TRYGGHET:  Mannskaper hjelper denne kvinnen å komme i sikkerhet fra vannmasser mot hjemmet i Kvam sentrum onsdag kveld. FOTO: TONE SIDSEL SANDEN/DØLEN.
HJELPES I TRYGGHET: Mannskaper hjelper denne kvinnen å komme i sikkerhet fra vannmasser mot hjemmet i Kvam sentrum onsdag kveld. FOTO: TONE SIDSEL SANDEN/DØLEN. Vis mer

De som ikke har fått et «hjørne» hos venner eller slektninger, er stuet sammen i to moteller og et aktivitetshus.

Ordføreren selv bor litt høyere og er ikke flomtruet. Men hvis han rekker hjemom i løpet av natta, tror han ikke det blir noe søvn.

- Det er uvirkelig, gjentar ordføreren.

Verre enn i 2011 - Selv om det var tett regnvær onsdag morgen, og det var meldt mer utover dagen, trodde jeg ikke dette kunne skje - bare noen timer før. Og de som har vært rundt og fått sett mer på skadene enn jeg har, sier at det er verre enn i 2011.

Uten at han har tallene for hånden en sein katastrofekveld der han er opptatt med å hjelpe folk trygt i hus, mener han at kommunen og staten brukte mellom 15 og 20 millioner på å bygge opp igjen infrastruktruen i sentrum.

KVAM SENTRUM ONSDAG KVELD:  Bare to år etter den forrige katastrofeflommen, hadde flomvannet tatt over grepet om Kvam i Nord-Fron kommune. FOTO: TONE SIDSEL SANDEN/DØLEN.
KVAM SENTRUM ONSDAG KVELD: Bare to år etter den forrige katastrofeflommen, hadde flomvannet tatt over grepet om Kvam i Nord-Fron kommune. FOTO: TONE SIDSEL SANDEN/DØLEN. Vis mer

På toppen kommer betydelige større summer til å bygge opp private hus og eiendommer igjen.

NVE-jobb til ingen nytte I tillegg brukte NVE store ressurser på å sikre at de to elveløpene til Storåa og Vesleåa skulle ligge på faste og trygge steder til evig tid.

Så holdt det ikke mer enn to år. Og snaue det.

- NVEs folk kom hit døgnet før det gikk galt igjen. De har jobbet som helter med gravemaskiner og annen redskap. Jeg har ikke fått høre hva de mener om hvorfor jobben etter forrige flom ikke holdt, sier ordfører Olav Røssum.

Han har ingen umiddelbar forklaring på hvorfor vannmassene tok samme styring som i 2011.

ETTER STORFLOMMEN I 2011:   Statsminister Jens Stoltenberg besøkte Kvam 12. juni 2011 etter storflommen da, og dokumenterte skadene med eget mobilkamera. Nå kan han ta nye bilder av sikringstiltakene fra den gang, som  ikke viste seg gode nok. Arkivfoto: Thomas Winje Øijord / NTB Scanpix.
ETTER STORFLOMMEN I 2011: Statsminister Jens Stoltenberg besøkte Kvam 12. juni 2011 etter storflommen da, og dokumenterte skadene med eget mobilkamera. Nå kan han ta nye bilder av sikringstiltakene fra den gang, som ikke viste seg gode nok. Arkivfoto: Thomas Winje Øijord / NTB Scanpix. Vis mer

- På toppen av mye regn og brå snøsmelting, har det vært veldig lite sig av vann ned i bakken de siste dagene. Det har nok sammenheng med at bakken har overmett av fuktighet eller at det fortsatt har vært tæle under. Så har nok rasmasse skapt «propper»
i sideelvene. Og det har ført til ekstra store vannmengder nedover dalen når «proppene» har gått i oppløsning.

- Jens velkommen tilbake - Har dere noe å vise statsminister Jens Stoltenberg, som kom på befaring etter flommen i 2011 ?

- Han er velkommen tilbake, så skal vi vise rundt. Men akkurat nå vet jeg ikke hva vi får å vise fram, sier ordfører  Olav Røssum til Dagbladet.

DEMNING BRAST:   Etter storflommen gjennom sentrum i Kvam for to år siden ble det bygd støttemurer for å temme elva Storåa. Det holdt ikke - her er situasjonen i Kvam i ettermiddag før 200 beboere ble evakuert. Foto: Bård Bårdløkken / NTB Scanpix.
DEMNING BRAST: Etter storflommen gjennom sentrum i Kvam for to år siden ble det bygd støttemurer for å temme elva Storåa. Det holdt ikke - her er situasjonen i Kvam i ettermiddag før 200 beboere ble evakuert. Foto: Bård Bårdløkken / NTB Scanpix. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer