Avtale om fred og nedrustning i Nord- og Sør-Korea

To ganger tidligere har vi sett akkurat dette bildet. Derfor kan denne gang være annerledes

Nord-Korea-eksperter mener forholdet mellom Kim Jong-un og Moon Jae-in kan bli svært viktig.

SIGNERTE: Nord-Koreas diktator Kim Jong-un og Sør-Koreas president Moon Jae-in signerte i dag en fredserklæring. Begge landene vil formelt avslutte koreakrigen og nedrustene atomvåpnene på halvøya. Foto: AFP PHOTO / Korea Summit Press Pool / NTB Scanpix
SIGNERTE: Nord-Koreas diktator Kim Jong-un og Sør-Koreas president Moon Jae-in signerte i dag en fredserklæring. Begge landene vil formelt avslutte koreakrigen og nedrustene atomvåpnene på halvøya. Foto: AFP PHOTO / Korea Summit Press Pool / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Kim Jong-un og Moon Jae-in klappet på hverandre og ga hverandre en klem. Like etterpå strakk de sine sammenfoldede hender i været og jublet for erklæringen de har signert.

Vi har sett liknende bilder tidligere av tidligere diktator Kim Jong-il og presidentene Kim Dae-jung og Roh Moo-hyun etter de forrige toppmøtene i 2000 og 2007.

Under det første toppmøtet i 2000 ble de to landene enige om en felles økonomisk sone og gjenopptakelse av familiegjenforeningene. Kim Dae-jung ble tildelt Nobels fredspris.

Under det andre toppmøtet i 2007 møtte Kim Dae-jungs etterfølger Roh Moon-hyun Kim Jong-il i Pyongyang. De ble blant annet enige om å arbeide for en formell fredsavtale etter Korea-krigen. Tilnærmingen endte etter Rohs avgang samme år.

- Stor symbolsk betydning

I erklæringen Kim Jong-ils arvtaker i dag signerte med Sør-Koreas president ble de enig om full atomnedrustning og at de skal få en slutt på Koreakrigen. Krigen, som startet i 1950, er ennå ikke formelt avsluttet.

Oppfølgingen av erklæringen og hva den faktisk kan føre til, er fortsatt uklart. Likevel er direktør ved Nordisk institutt for Asia-studier og Korea-ekspert Geir Helgesen, klar på at dette har betydning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer