Avtale om fred og nedrustning i Nord- og Sør-Korea

To ganger tidligere har vi sett akkurat dette bildet. Derfor kan denne gang være annerledes

Nord-Korea-eksperter mener forholdet mellom Kim Jong-un og Moon Jae-in kan bli svært viktig.

SIGNERTE: Nord-Koreas diktator Kim Jong-un og Sør-Koreas president Moon Jae-in signerte i dag en fredserklæring. Begge landene vil formelt avslutte koreakrigen og nedrustene atomvåpnene på halvøya. Foto: AFP PHOTO / Korea Summit Press Pool / NTB Scanpix
SIGNERTE: Nord-Koreas diktator Kim Jong-un og Sør-Koreas president Moon Jae-in signerte i dag en fredserklæring. Begge landene vil formelt avslutte koreakrigen og nedrustene atomvåpnene på halvøya. Foto: AFP PHOTO / Korea Summit Press Pool / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Kim Jong-un og Moon Jae-in klappet på hverandre og ga hverandre en klem. Like etterpå strakk de sine sammenfoldede hender i været og jublet for erklæringen de har signert.

Vi har sett liknende bilder tidligere av tidligere diktator Kim Jong-il og presidentene Kim Dae-jung og Roh Moo-hyun etter de forrige toppmøtene i 2000 og 2007.

Under det første toppmøtet i 2000 ble de to landene enige om en felles økonomisk sone og gjenopptakelse av familiegjenforeningene. Kim Dae-jung ble tildelt Nobels fredspris.

Under det andre toppmøtet i 2007 møtte Kim Dae-jungs etterfølger Roh Moon-hyun Kim Jong-il i Pyongyang. De ble blant annet enige om å arbeide for en formell fredsavtale etter Korea-krigen. Tilnærmingen endte etter Rohs avgang samme år.

2000: Sør-Koreas President Kim Dae-jung og diktator Kim Jong-il jubler etter toppmøtet i 2000. Foto: AFP PHOTO / KOREA POOL / YONHAP
2000: Sør-Koreas President Kim Dae-jung og diktator Kim Jong-il jubler etter toppmøtet i 2000. Foto: AFP PHOTO / KOREA POOL / YONHAP Vis mer
2007: Sør-Koreas president Roh Moo-hyun og diktator Kim Jong-il etter toppmøtet i 2007. Foto: AFP / NTB Scanpix
2007: Sør-Koreas president Roh Moo-hyun og diktator Kim Jong-il etter toppmøtet i 2007. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Stor symbolsk betydning

I erklæringen Kim Jong-ils arvtaker i dag signerte med Sør-Koreas president ble de enig om full atomnedrustning og at de skal få en slutt på Koreakrigen. Krigen, som startet i 1950, er ennå ikke formelt avsluttet.

Oppfølgingen av erklæringen og hva den faktisk kan føre til, er fortsatt uklart. Likevel er direktør ved Nordisk institutt for Asia-studier og Korea-ekspert Geir Helgesen, klar på at dette har betydning.

Kim Jong-un ble den første lederen som krysset grensa til Sør-Korea siden 1953. I tillegg har de siste åra vært preget av at Nord-Koreas atomvåpenprogram har vært full utvikling samtidig som de har ført en meget aggressiv utenrikspolitikk.

TALTE: Nord-Koreas leder Kim Jong-un erklærte i dag slutt på Koreakrigen. Krigshandlingene ble avsluttet i 1953, men det har aldri blitt erklært formelt fred - inntil nå. Video: CNN Vis mer

- Dette har en stor symbolsk betydning. Landene har levd i skyggen av en mulig ny militær konflikt i lang tid krigen, sier Helgesen til Dagbladet.

- Tårer i øynene

- Vi skal ikke underkjenne betydningen av formaliteter, symboler og følelser. De to presidentene møtte hverandre på hver sin side av den demilitariserte sonen. Tok hverandre i hånda, og Kim tok overraskende med den sørkoreanske presidenten over grensa. De smilte og gikk derfra sammen, sier Helgesen.

- Det tok lang tid før Korea ble samlet. Sør- og Nord-Korea er det samme folk. Det samme blod. De kan ikke være separert. Det er ingen grunn til at vi skal slåss med hverandre. Vi er ett land, sier han, sier Kim Jong-un, kjent for sin aggressive retorikk, i en uttalelse etter erklæringen i dag.

- Dette spiller en kolossal rolle i begge koreaer. Det er 80 millioner mennesker en tredel av dem i nord. De har virkelig fått tårer i øynene og håper igjen etter en så voldsom retorisk konflikt mellom nord, sør og USA. Frykten for krig har vært overhengende, sier han.

Han sier følelser og symboler spiller en enda større rolle i østasiatisk politikk enn i vestlig.

- Det er begynnelsen på at det kan skje endringer, sier han.

- Lover godt

Seniorforsker i NUPI, Sverre Lodgaard, ser også positivt på det de to landene har blitt enig om seg imellom.

- Det mest positive ved møtet er varmen mellom de to lederne. Den gode kjemien lover godt for fortsettelsen, sier Lodgaard.

Han mener mye av det konkrete innholdet i erklæringen var som forventet. At man vil ha slutt på grensetrefninger og sørge for flere familiegjenforeninger.

- En kjernevåpenfri koreansk halvøy som målsetting er en gjentakelse som de nå forsterker. De starter med blanke ark, og løfter om ei ny tid. Men alt som gjelder atomvåpen har vi hørt lite konkret om.

Han synes likevel det er positivt at landene starter med seg selv og forholdene dem imellom.

- Forholdet mellom de to koreanske statene virker klart lovende.

- Vil ha fred

- Begge to har mål om å etablere fred og stabilitet, sier Vladimir Tikhonov, Nord-Korea-ekspert og professor ved Universitetet i Oslo til Dagbladet om den historiske avtalen mellom Kim Jong-un og Moon Jae-in.

Ifølge Tikhonov er målet også å integrere Nord-Korea inn i verdens økonomi.

- De prøver også å etablere et grunnlag for det forestående viktige møtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un. De vil gjøre det de kan for å få Nord-Korea ut av den isolasjonen de er i og få USA til å avskaffe sine sanksjoner mot landet, sier Tikhonov.

- Kim virker ærlig

- Kan Kim Jong-un ha en annen agenda?

- Han har en vilje til å gjennomføre dette. Jeg synes han er ærlig. Han ønsker at regimet skal inn i ei tid med investeringer og teknologier, sier Tikhonov.

- Hva betyr denne avtalen for Nord-Koreas befolkning?

- De er meget entusiastiske. De vil få et friere liv og leve mer som kineserne.

- Men de vil fortsatt leve under et diktatur.

- Ja, men de vil leve i et diktatur som har sin legitimitet grunnet i økonomisk utvikling, sier Tikhonov.

- Vag og uforpliktende

Historiker og Asia-forsker Stein Tønnesson ved Institutt for fredsforskning (PRIO), mener avtalen er vag og uforpliktende.

- Det er en nyttig hensiktserklæring, men den må følges opp langsiktig, og det krever en prosess der Nord-Korea også får en sikkerhetsgaranti av de andre maktene som deltok i Koreakrigen, nemlig FN, USA og Kina, sier han til NTB.

- Erklæringen kan tolkes som at Nord-Koreas atomvåpen skal avvikles, men den kan også tolkes som at det ikke lenger skal være hangarskip med atomvåpen ved den koreanske halvøya. USA har slike atomlastede hangarskip ved halvøya, sier han.

- Nord-Korea vil si at de går inn for atomnedrustning, men det har de gjort flere ganger før. På kort sikt tror jeg ikke Kim er villig til å gi fra seg våpnene, for det er det som har gjort det mulig for ham å være den han er i dag – en anerkjent statsmann som møter verdens toppledere, sier eksperten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer