- To gisler såret på Filippinene

To utenlandske gisler døde under sammenstøt mellom geriljaen og filippinsk militær, hevder en geriljaleder. Gisseltakerne tilbyr å slippe andre gisler dersom militæret trekker seg unna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- To utenlandske gisler døde i natt under skuddveksling, hevdet en geriljaleder i et telefonintervju med lokalradioen ABS-CBN.

Like etter ble opplysningene avkreftet av den filippinske mekleren Nur Misuari. Han sa de var blitt skutt og såret, men at meldingene om at de var døde, ikke hadde grunnlag i sannheten.

En mann skal ved et uhell ha blitt truffet under kryssild mellom den muslimske geriljaen og militærstyrker som de siste dagene har rykket nærmere kidnapperne. Et kvinnelig gissel skal ha falt om etter et hjerteslag.

Det var klokken 04 i natt norsk tid ingen offisielle kilder som kunne bekrefte gislenes tilstand. Nasjonaliteten til de to aktuelle gislene er heller ikke kjent. Blant gislene er det tre tyskere, to finner, to franskmenn, to sørafrikanere og en libaneser.

Geriljagruppen Abu Sayyaf kidnappet 21 personer, deriblant 10 utenlanske turister, fra et feriested i Malaysia for ti dager siden. 2000 filippinske soldater har omringet skjulestedet på øya Jojo, og de siste dagene har det vært sporadiske sammenstøt med geriljaen. Tirsdag og natt til onsdag skal det ha vært flere kraftige sammenstøt. Geriljaen prøvde å skyte seg gjennom militæretstillingene som omringet skjulestedet. Minst to geriljasoldater er døde og seks skadde, ifølge offisielle kilder.

Geriljaen tilbyr nå å slippe løs 27 filippinske gisler som de holder fanget i en naboprovins dersom militæret avblåser jakten på kidnapperne og de utenlandske turistene.

Geriljalederen benyttet radiointervjuet til å beklage dødsfallene overfor de omkomnes etterlatte, samt fastslå at det ikke var hans menn som sto bak.

En annen geriljaleder bekreftet senere dødsfallene overfor en annen radiostasjon. Han truet videre med å kappe hodet av to gisler dersom militæret ikke trakk seg unna umiddelbart.

Ingen militærkilder kan bekrefte at to gisler har mistet livet.

- Dette kan være propaganda fra geriljaen, sier Ernesto de Guzman som leder militærets sørkommando.

Han fastslår at militæret vil holde stillingen tross truslene om flere døde gisler. Abu Sayyaf er den mest voldelige av de to muslimske gruppene som er aktive sør i Filippinene, der de krever en egen stat for muslimene.