To gladsaker om klimaet

Økningen av tigre i India gir håp for andre truede dyrearter. Statsministeren kaller det en historisk bragd. I Etiopia har 350 millioner trær blitt plantet på én dag.

INDISKE TIGRE: I løpet av fire år har Indias tigerbestand økt med 33 prosent. Statsministeren sier økningen er en historisk bragd. Foto: Nichollas Harrison
INDISKE TIGRE: I løpet av fire år har Indias tigerbestand økt med 33 prosent. Statsministeren sier økningen er en historisk bragd. Foto: Nichollas HarrisonVis mer

Er du lei av å lese om triste framtidsscenarioer der klimakrisen virker uunngåelig? Her kommer to gode nyheter som viser handlekraft for å beskytte moder jord og skapningene som tråkker rundt på vår kjære klode.

- Tigeren er blitt et symbol på den skrøpelige eksistens av selv det sterkeste medlem av dyreriket i vår verden, og vi håper inderlig at det vil bli tatt hurtige forholdsregler for å sikre dens overlevelse.

- Vi håper at vi ikke har tatt et siste blikk på dette skjønne dyr i all sin prakt og ære!

Dette ble sagt om Indias nasjonaldyr på 1970-tallet av representanter for Project Tiger, et av de viktigste tiltakene for bevare tigerens status, ifølge Dyrebeskyttelsen.

India har de siste fire åra lagt inn en innsats for å øke bestanden tigre. Nå har innsatsen gitt resultater.

Forskerne har registrert 2967 tigre landet over. For fire år siden var tallet 2226. Statsminister Narendra Modi kaller bestandsøkningen for en historisk bragd og sa at India er det landet med det største og tryggeste habitatet for tigere i verden.

Tallene styrker håpet om å redde den truede arten. Nok en gang gjentar India sin forpliktelse til å beskytte tigrene, sa Modi på mandag, da rapporten ble lagt fram.

- For 15 år siden var det en alvorlig bekymring for nedgangen i tigerbestanden. Det var en stor utfordring for oss, men takket være vår besluttsomhet har vi oppnådd det vi ønsket, sier statsministeren.

Brukt kamerafeller

Rapporten tar utgangspunkt i en omfattende telling av dyrene, som gjennomføres hvert fjerde år. Tellingen har blitt gjort ved hjelp av 26 000 kamerafeller som har tatt 350 000 bilder i områder der det er kjent at det bor tigere, opplyser Indias miljøminister Prakash Javadekar.

På de bildene der kameraene har fanget opp tigre, er det tatt i bruk dataanalyse for å identifisere hvert enkelt dyr. Tjenestemenn fra vilt- og skogmyndighetene har også saumfart 380 000 kvadratkilometer terreng for å lokalisere de store kattedyrene.

Det antas at tigerbestanden i år 1900 var på omkring 100 000 dyr på verdensbasis. I 2010 antas det å ha vært bare 3200 ville dyr igjen. Det året signerte India og tolv andre land med ville tigere en avtale om å doble bestanden innen 2022.

Neha Sanda jobber med naturvern og sier til The Guardian at opptellingen kan antyde at flere tigre føder i beskytta områder, men det er fortsatt bekymringsfulle tegn på at tigrene ikke er i stand til å spre seg trygt og finne sitt eget territorie.

- Enhver voksen tiger må ha et eget territorium, og området kan være så stort som 200 kvadratkilometer. Så, de trenger ganske mye plass. Hvis du vil ha stabile tall, må tigrene spre seg.

Naturområder må stadig vike for utviklingsprosjekter, som veier, kanaler og jernbaner. Konflikter mellom mennesker og tigere er fortsatt en trussel. Fiendtlighet mot tigre, provosert av angrep på mennesker og dyra deres har ført til at noen samfunn etterlater gift eller angriper tigerne.

Men selv om det fortsatt er utfordringer, har tigerbestanden i India steget med 33 prosent - til glede for mange. Og det er ikke bare India som prøver å gjenopprette balansen i naturen.

Etiopia tar i et tak

353 millioner trær ble iherdig planta på mandag i Etiopia.

De knuste den tidligere verdensrekorden, der India har sittet på tronen siden 2016, med sine 66 millioner trær på en dag.

Bakgrunnen er et prosjekt som går under navnet «Green Legacy». Etiopia ønsker å bli et grønt samfunn ved å plante ulike typer miljøvennlige frøplanter for å bekjempe avskoging og klimaforandringer.

Flere offentlig kontorer var stengt for at de ansatte kunne delta. Landet oppfordrer også alle borgere til å plante 40 frø.

Etiopia er et land som sliter med tørke. Ifølge FN var bare fire prosent av landet dekket av skog på 2000-tallet. Tidlig på 1900-tallet var 35 prosent av landet dekket av skog.

Dan Ridley-Ellis er leder for skogforskning og teknologi ved Edinburgh Napier University. Han sier at trær ikke bare hjelper mot å dempe klimaendringene ved å absorbere karbondioksid i lufta. De har også store fordeler med å bekjempe ørkenspredning og nedbrytning av landområder, spesielt i tørre land.

- De gir også mat husly, drivstoff, fôr, medisin, materialer og beskyttelse av vannforsyningen, sier han til The Guardian.

Forskere ved det sveitsiske universitetet, ETH Zürich, har nylig sluppet et studie. Der kommer det fram at ved å gjenopprette verdens tapte skoger kan vi fjerne to tredjedeler av all karbondioksid som er i atmosfæren på grunn av menneskelig aktivitet.