To glass vin gjør deg nok ikke normal

Kjent psykiater avviser budskapet i en av Norges mest delte saker noensinne.

IKKE LØSNINGEN:  Psykiater og forfatter Finn Skårderud avviser at han har anbefalt folk å drikke for å bli normale, slik en mye delt sak fra 2001 gir uttrykk for at han har ment. Foto: Thomas  Rasmus Skaug / Dagbladet
IKKE LØSNINGEN: Psykiater og forfatter Finn Skårderud avviser at han har anbefalt folk å drikke for å bli normale, slik en mye delt sak fra 2001 gir uttrykk for at han har ment. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Sommeren 2001 spredde nyheten «- To glass vin gjør deg helt normal» over hele nettet.

I saken, opprinnelig publisert av NTB, står det blant annet at psykiater Finn Skårderud anslår at menneskets reserverte fremferd i edru tilstand rett og slett kommer av at det er født med rundt minus 0,5 i promille.

Delt og likt 35 000 ganger Løsningen er, ifølge saken her, å drikke et par glass vin. På denne måten kommer du deg tilbake på null, og da kommer roen, overblikket og harmonien.

Dette budskapet har vært så populært at saken har blitt likt nesten 30 000 ganger, delt 5000 ganger og fått 7300 kommentarer på Facebook.

Og disse tallene gjelder bare for NRKs utgave av saken.14 år etter spør Dagbladet Skårderud, en av Norges mest kjente psykiatere, om han vil utdype budskapet i den populære artikkelen.

Det ønsker Skårderud.

Avviser råd om å drikke Til Dagbladet skriver han at teksten som den mye delte saken baserer seg på, er tatt ut av sammenheng.

- Denne saken ble gjort til en slags nyhet under en agurksommer. Utgangspunktet var at jeg skrev et omfattende forord i en bok, til den italienske klassikeren Edmondo de Amicis «Om vinens psykologiske virkninger». Der reflekterer jeg essayistisk over alkoholens mange mulige funksjoner, psykologisk, sosialt og kulturelt, skriver Skårderud på epost til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.