Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

To glass vin gjør deg nok ikke normal

Kjent psykiater avviser budskapet i en av Norges mest delte saker noensinne.

 IKKE LØSNINGEN:  Psykiater og forfatter Finn Skårderud avviser at han har anbefalt folk å drikke for å bli normale, slik en mye delt sak fra 2001 gir uttrykk for at han har ment. Foto: Thomas  Rasmus Skaug / Dagbladet
IKKE LØSNINGEN: Psykiater og forfatter Finn Skårderud avviser at han har anbefalt folk å drikke for å bli normale, slik en mye delt sak fra 2001 gir uttrykk for at han har ment. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sommeren 2001 spredde nyheten «- To glass vin gjør deg helt normal» over hele nettet.

I saken, opprinnelig publisert av NTB, står det blant annet at psykiater Finn Skårderud anslår at menneskets reserverte fremferd i edru tilstand rett og slett kommer av at det er født med rundt minus 0,5 i promille.

Delt og likt 35 000 ganger Løsningen er, ifølge saken her, å drikke et par glass vin. På denne måten kommer du deg tilbake på null, og da kommer roen, overblikket og harmonien.

Dette budskapet har vært så populært at saken har blitt likt nesten 30 000 ganger, delt 5000 ganger og fått 7300 kommentarer på Facebook.

Og disse tallene gjelder bare for NRKs utgave av saken.

14 år etter spør Dagbladet Skårderud, en av Norges mest kjente psykiatere, om han vil utdype budskapet i den populære artikkelen.

Det ønsker Skårderud.

Avviser råd om å drikke Til Dagbladet skriver han at teksten som den mye delte saken baserer seg på, er tatt ut av sammenheng.

- Denne saken ble gjort til en slags nyhet under en agurksommer. Utgangspunktet var at jeg skrev et omfattende forord i en bok, til den italienske klassikeren Edmondo de Amicis «Om vinens psykologiske virkninger». Der reflekterer jeg essayistisk over alkoholens mange mulige funksjoner, psykologisk, sosialt og kulturelt, skriver Skårderud på epost til Dagbladet.

Han legger vekt på at forordet i utgangspunktet var personlige refleksjoner, og ikke noen faglig anbefaling slik det ser ut i den fjorten år gamle delingsvinneren  

- Derfor tar jeg avstand fra denne teksten. Jeg viser i stedet til selve forordet. Og jeg vil slett ikke komme med noen anbefalinger om at man bør drikke, skriver Finn Skårderud til Dagbladet.

 - VAR ET ESSAY:  - Denne saken ble gjort til en slags nyhet under en agurksommer, sier psykiater og professor Finn Skårderud om NTB-saken «- To glass vin gjør deg helt normal». Foto: Scanpix
- VAR ET ESSAY: - Denne saken ble gjort til en slags nyhet under en agurksommer, sier psykiater og professor Finn Skårderud om NTB-saken «- To glass vin gjør deg helt normal». Foto: Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!