To gode venner

For første gang besøker George W. Bush Russland. Førstereisgutten vil møte en annen virkelighet enn den han kjenner best, blant oljemillionærer i Texas. Det ryktes at han leser Dostojevskij.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MOSKVA (Dagbladet): Når George W. Bush for første gang besøker Russland, gjør han det grundig. Besøket begynte da Bush landet i går kveld, og strekker seg over fire dager. George W. Bush og Vladimir Putin skal underskrive en omfattende nedrustningsavtale, og Putin skal selv vise fram sin praktfulle fødeby St. Petersburg. To middelaldrende menn, som selv omtaler hverandre som venner, skal kaste glans over en strategisk omfavnelse som kan likne et politisk kjærlighetsforhold.

FOR DE HAR FUNNET hverandre, disse politikkens machomenn. Det begynte forsiktig i uanselige og ufarlige Slovenia for et snaut år siden. Det fortsatte i Washington og Texas for et halvt år siden. Da stilte de to i fritidsklær, som to hvilke som helst gutta på tur. Bush hentet sin kollega i pickupen sin, og med Bush ved rattet kjørte de inn i solnedgangen til presidentens ranch, der gresset er grønnere og alliansen sterkere etter terrorangrepet mot USA 11. september. En politisk klisjé var så utvilsomt skapt. Den skal dyrkes videre under Bushs besøk i Russland.

BUSH KOMMER FRA Berlin, der han møtte en moderne europeisk virkelighet. Hundre tusen demonstranter sørget for at Bush ikke kunne gå på gata og møte vanlige mennesker eller ta en øl med forbundskansler Gerhard Schröder, slik Putin pleier å gjøre når han besøker landet der han tidligere tjenestegjorde som spion. Det er USAs demonstrative alenegang som mobiliserer en europeisk venstreside som igjen har fått en internasjonal kampsak. Det dreier seg om kampen mot at USA ikke etterlever verken internasjonale nedrustningsavtaler, miljøavtaler, eller avtaler om at ansvarlige for krigsforbrytelser skal straffes, selv om de skulle være velsignet med amerikansk pass. Mens europeiske regjeringspolitikere er enige om å være uenige i den politiske urimeligheten i dette, så kom mye av den europeiske virkeligheten for dagen i Berlins gater denne uka. Det begynner å bli et politisk hav - la oss kalle det Atlanterhavet - mellom USA og dets allierte i Vest-Europa.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer