Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

To gravide kvinner har testet positivt for zikaviruset

Tre nordmenn totalt er smittet av viruset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To gravide kvinner i Norge har testet positivt på zikaviruset, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).

Til sammen 50 prøver er analysert siden de fostermedisinske sentrene begynte å tilby tester her i landet i februar.

- Det har vært folk som har vært ute og som har vært gravide, som har undersøkt seg når de har kommet til Norge. Tre personer har testet positivt, sier overlege Jørgen Bjørnholt i FHI til Dagbladet.

To av disse kvinnene er gravide. Folkehelseinstituttet har laget reiseråd der de fraråder gravide kvinner å reise til områder der de risikerer å bli smittet av zikavirus.

- Men dette er ikke noe som smitter videre i Norge. Kvinnene har blitt infisert i utlandet og smitter ikke videre. Det er en sykdom som smitter gjennom mygg. Hvis en mann blir infisert, kan viruset overleve i sæden og overleveres, sier Bjørnholt til Dagbladet.

Anbefaler sjekk Gravide som har oppholdt seg i områder som er berørt av zika-utbruddet, anbefales å bli fulgt opp av helsetjenesten etter hjemkomsten, uavhengig av om de har symptomer eller ikke.

Kvinnen vil bli henvist til ett av landets fem fostermedisinske sentre for oppfølging og testing.

- Den gravide vil i en slik situasjon naturlig nok være engstelig og ha behov for rådgiving og en vurdering av om det er behov for videre oppfølging, skriver Folkehelseinstituttet på sin nettside.

Knyttes til mikrokefali Zikaviruset knyttes til mikrokefali hos fosteret, hvor hjernen utvikler seg unormalt og ikke oppnår normal størrelse.

Hvis en gravid kvinne tester positivt på viruset, vil helsepersonell kunne følge med på fosterets utvikling gjennom ultralyd for å påvise eventuell fødselsskade.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media