Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

To Hamas-medlemmer dømt for bombeangrep

JERIKO (NTB-DPA-AFP): En palestinsk domstol dømte i dag to medlemmer av den ytterliggående gruppen Hamas til 15 års fengsel for å ha laget bomber som ble brukt i selvmordsangrep i Israel. Samtidig truet en Hamas-leder med nye aksjoner i 1998.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en rettssak som bare varte i tre timer, ble Nasim Abu Ras og Jasser Samuru dømt til 15 år, som dels skal sones i vanlig fengsel og dels som hardt straffarbeid. De to hadde kjent seg skyldig i tiltalen, som lød på framstilling og besittelse av sprengstoff.

Med dette satte de to det palestinske folks livsviktige interesser i fare, het det i tiltalen. Retten fant det også bevist at Abu Ras og Samuru hadde vært medlemmer av Ezzedin Al-Qassam, som er Hamas' væpnede fløy, ble det opplyst på juridisk hold i Jeriko.

Angrepene
De to palestinerne ble kjent skyldige i å ha laget bombene som drepte til sammen 21 israelere i to selvmordsangrep i Jerusalem 30. juli og 4. september i fjor. - De bygget selve sprengladningene, og plasserte dem deretter i kofferter som ble gitt til selvmordsaksjonistene, sa sjefen for palestinernes etterretningstjeneste på Vestbredden, general Tawfiq al-Tirwai.

Hamas' grunnlegger sjeik Ahmed Yassin oppfordret mandag til stans i alle forhandlinger mellom palestinerne og Israel, og sa at opprettelsen av en palestinsk stat på Vestbredden og i Gaza bare vil være en midlertidig løsning. Det vil komme nye angrep mot israelske mål i 1998, sa Yassin, som i oktober i fjor ble løslatt fra fengsel i Israel.

Den 61 år gamle Yassin hadde da sonet bare åtte år en livstidsdom, men israelerne ble tvunget til å løslate ham for å blidgjøre myndighetene i Jordan. Jordanerne er blant Israels få venner i Midtøsten, men var rasende fordi israels statsminister Benjamin Netanyahu hadde gitt ordre om at Hamas' politiske leder Khalid Mashaal skulle drepes i Amman.

Mer vold
Nå oppfordrer Yassin sine tilhengere i Hamas til nye aksjoner mot Israel. - Motstanden vil fortsette til seieren er vår, og vårt håp er at 1998 vil bringe nye ofre og flere martyrer for å tvinge den fiendtlige okkupasjonsmakten til å stanse sin aggresjon mot vårt folk, sa Yassin i et intervju med uketidsskriftet Al-Shuruq i De forente arabiske emirater.

Yassin gjentok sin kritikk av Oslo-avtalen om fred i Midtøsten fra 1993, som han sa bare gir Israels nærvær på palestinsk område et skjær av legalitet.

- Vi ser ingen hensikt i å forhandle med den israelske fienden, og vi oppfordrer våre brødre i Den palestinske frigjøringsorganisasjon PLO til å stanse alle slike forhandlinger, som bare er bortkastet tid, sa Hamas-lederen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!