To «hemmelige» bønder stopper bit av nye E18

Nekter arkeologer adgang. Men nå varsler justisministeren tvang og lovendring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Elleve friske veimilliarder er bevilget for lenge siden, gravemaskinene står klare og Østfold skal etter planen ha klar en ny vei til Sverige allererede i 2016.

Men to «hemmelige» grunneiere har i lang tid blokkert muligheten for å komme i gang med de 16 kilometrene av den 70 kilometer nye E18 som ligger i Akershus fylkeskommune.

Her er fakta om planene for hele strekningen.

Bøndene nekter vegvesenet adgang til grunnboring og nekter arkeologer adgang til å sjekke om det er vikinggraver eller andre verneverdige fornminner der motorveitraseen er planlagt for mange år siden.

Frp-statsråd støtter Ap-ordfører Fylkesordfører Ole Haabeth (Ap) i Østfold synes hele situasjonen er så meningsløs at han ber justisminister Anders Anundsen (Frp) om å sette inn tvangstiltak overfor de to grunneierne.

Og han får langt på vei støtte fra justisministeren.

- Jeg har stor forståelse for den frustrasjonen som oppstår når nødvendige planprosesser stopper opp på grunn av slike forhold.

 16 TRØBLETE KILOMETER:  Nye E18 gjennom Østfold skal gå 70 kilometer fra Vinterbro i Akershus til Ørje ved riksgrensen mot Sverige. Strekningen der planleggingsarbeidet har gått helt i stå, er den prikkede linjen på punkt 7, mellom Retvet og Kapstad i Akershus. Grafikk: Statens vegvesen.
16 TRØBLETE KILOMETER: Nye E18 gjennom Østfold skal gå 70 kilometer fra Vinterbro i Akershus til Ørje ved riksgrensen mot Sverige. Strekningen der planleggingsarbeidet har gått helt i stå, er den prikkede linjen på punkt 7, mellom Retvet og Kapstad i Akershus. Grafikk: Statens vegvesen. Vis mer

- Innen kort tid ønsker jeg å sende ut et forslag til lovendring på alminnelig høring, med sikte på å gjøre det lettere å løse slike problemer som vi står overfor i saken her, svarer justisministeren i brev til Østfolds fylkesordfører.

Det er en måned siden justisministeren varslet lovendringsforslaget. Forslaget er fortsatt under arbeid, opplyser departementets informasjonsavdeling til Dagbladet fredag.

- Håpløs situasjon Fylkesordfører Ole Haabeth er fornøyd med svaret fra justisministeren, selv om han hadde ønsket seg et mer konkret hastetiltak.

- Denne situasjonen er håpløs. Det finnes ingen virkemidler mot grunneiere som nekter det offentlige adgang. Østfold og Follo-regionen er pepret av fornminner,  men her i fylket har alle medvirket. Og reguleringsplaner for alle seks berørte kommuner her er vedtatt, sier Østfolds fylkesordfører til Dagbladet.

E18-utbyggingen i Østfold går etter planen, mens det er helt i det blå når planleggingen av den 16 kilometer lange proppen fra Vinterbro til fylkesgrensa mellom Akershus og Østfold kan komme videre.

Den ene av nei-bøndene i Akershus har eiendom i Ås kommune og den andre i Ski. Dermed stopper planarbeidet i begge kommunene.

Hemmelig Hva er så begrunnelsen til de to grunneierne for å nekte adgang for arkeologer og grunnborere? Og hvem er de?

Det er rene statshemmeligheter blant interessepersoner som sier de vet.

 KREVER TVANG:  - Situasjonen er helt håpløs, sier fylkesordfører Ole Haabeth (Ap) i Østfold. FOTO: JOHN T. PEDERSEN/DAGBLADET.
KREVER TVANG: - Situasjonen er helt håpløs, sier fylkesordfører Ole Haabeth (Ap) i Østfold. FOTO: JOHN T. PEDERSEN/DAGBLADET. Vis mer

- Jeg vet ikke, og har heller ingen andre detaljer om hvordan dette håndteres på den andre siden av fylkesgrensen. Spør  vegvesenets prosjektleder for E18, tipser Østfold-ordfører Ole Haabeth.

E18-prosjektleder Elin Bustnes Amundsen i Statens vegvesen vet. Men hun vil verken oppgi motivene til grunneierne, hvem de er eller hvilke advokater de søker råd hos.

Forhandler videre - Det er fordi vi har forhandlet i lang tid for å finne en løsning, og fortsatt gjør det, sier prosjektlederen til Dagbladet.

Hun vil ikke kommentere forhandlingsklimaet etter at justisministeren har støttet tvangstiltak.

Men kanskje Norges Bondelag med sin juridiske kompetanse kan kaste lys over veikrangelen i Akershus.

- Vet ikke hvem Fylkesleder Svein Enger i Akershus Bondelag kjenner ikke til saken, men henviser videre til leder Knut Johansen i Kråkstad og Ski Bondelag.

- Jeg har lest om denne problemstillingen, men vet ikke hvem det dreier seg om. Det er i alle fall ingen medlemmer som har bedt vårt lokallag om hjelp. Spør Knut Røed, han er leder for et grunneierlag som ble opprettet i anledning E18-utbyggingen i distriktet, er rådet fra Knut Johansen.

- Grunneierlaget er ikke blitt bedt om å bistå i sakens anledning. Jeg vet i farta ikke om en eller begge er medlemmer hos oss, sier Knut Røed til Dagbladet.

 LOVER TILTAK:  Justisminister Anders Anundsen (Frp) komMer Ap-fylkesordfører Ole Haabeth langt på vei i møte.Dog ikke med fengselsplasser, som var tema her på Frps landsmøte. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET.
LOVER TILTAK: Justisminister Anders Anundsen (Frp) komMer Ap-fylkesordfører Ole Haabeth langt på vei i møte.Dog ikke med fengselsplasser, som var tema her på Frps landsmøte. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET. Vis mer