To Høyre-statsråder flagget nei til OL

Dermed måtte statsminister Erna Solberg ha avgjort OL-spørsmålet med sin dobbeltstemme i regjeringen.

OL-DRAMA: Høyre-leder og statsminister Erna Solberg på vei inn til det som ble et høydramatisk møte i partiets stortingsgruppe. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
OL-DRAMA: Høyre-leder og statsminister Erna Solberg på vei inn til det som ble et høydramatisk møte i partiets stortingsgruppe. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under gårsdagens dramatiske møte i Høyres stortingsgruppe, der OL-drømmen fikk sitt endelige banesår, var også partiets statsråder og statsminister Erna Solberg selv til stede.

Etter det Dagbladet får opplyst, tok både kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen og fiskeriminister Elisabeth Aspaker ordet og opplyste at de sto på et nei-standpunkt.

Sammen med Fremskrittspartiets sju statsråder ville de to Høyre-statsrådene dermed ha sørget for at regjeringen ble delt på midten i OL-spørsmålet.

Statsminister Erna Solberg hadde da havnet i den umulige situasjonen at hun måtte ha trumfet gjennom en OL-garanti med sin dobbeltstemme.

Ryddig debatt Ifølge kilder i Høyres stortingsgruppe foregikk behandlingen av den vanskelige OL-saken ryddig og anstendig, der parlamentarisk leder Trond Helleland roses for god møteledelse.

LES OGSÅ:
Her banker Høyre spikeren i OL-kista

Samtlige 47 tilstedeværende stortingsrepresentanter fikk anledning til å argumentere for sitt syn før partileder Erna Solberg holdt et avsluttende innlegg.

- Vi hadde en bred debatt. Og når alle fikk sagt sitt, så var ikke engasjementet så sterkt hos dem som var for OL, sier Laila Davidsen til Dagbladet.

SA NEI: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
SA NEI: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

Alta-ordføreren er inne som vara for Frank Bakke-Jensen. Hun gjør det klart at det som avgjorde saken, var den manglende oppslutningen for et Oslo-OL i befolkningen.  

Ga seg selv Helleland fant ingen grunn til å be om votering, men konkluderte med at gruppa var så splittet at konklusjonen ga seg selv, slik han uttrykte det til media etter det tre timer lange møtet:

- Høyres stortingsgruppe er omtrent delt på midten. Det betyr at stortingsgruppa på den bakgrunn ikke kan gi noen råd til regjeringen om å gå videre med OL-søknaden. Vi ber derfor om at vi da stopper denne prosessen, og at regjeringen tar det til følge, sa han da han møtte pressen i Stortingets vandrehall i etterkant av møtet.

Enormt påtrykk Høyre-kilder opplyser til Dagbladet at bare en fjerdedel av stortingsgruppa hadde inntatt et klart nei-standpunkt til OL, for kort tid siden

Et massivt påtrykk de siste 48 timene før gruppemøtet, fra OL-motstandere i distriktene - kommunestyrerepresentanter og tillitsvalgte - førte til at mange tvilere landet på nei-sida, slik Dagbladet rapporterte i går.

SA NEI: Fiskeriminister Elisabeth Aspaker.  Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
SA NEI: Fiskeriminister Elisabeth Aspaker. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

I forkant fortalte flere Høyre-kilder til Dagbladet at nyhetene det siste halve døgnet før møtet - slakten av OL-etatens kuttplaner og VGs utlegning av IOCs mange pampekrav - hadde skapt bevegelse i stortingsgruppa.    

Dette bidro til at antall OL-motstandere økte fra rundt ti til over tjue av Høyres 48 stortingsrepresentanter i løpet av de siste dagene.