MISNØYE: Dagbladet kjenner til misnøye mot stortingspresident Olemic Thommessen, som ønsker å fortsette i jobben. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MISNØYE: Dagbladet kjenner til misnøye mot stortingspresident Olemic Thommessen, som ønsker å fortsette i jobben. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Strid om stortingspresidenten:

To Høyre-topper stiller seg «til disposisjon» for å bli Stortingspresident

Stortingspresident Olemic Thommessen (H) ønsker å fortsette i jobben, mens krefter i Høyre ønsker å bytte ham ut. Partikollega Ingjerd Schou stiller seg til disposisjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Olemic Thommessen kan bli vraket fra jobben som stortingspresident.

Kilder i Høyre forteller Dagbladet at deler av stortingsgruppa i partiet er misfornøyd med Thommessen. I løpet av sine fire år som president på Stortinget har Thommessen flere ganger fått flengende kritikk, blant annet for budsjettsprekk i byggesaken og manglende åpenhet i EOS-saken.

- Jeg mener at Stortingets presidentskap ikke har gjort en god jobb, sier en Høyre-kilde til Dagbladet.

- Det har vært mye rot. Jeg mener slike feil må få konsekvenser, men det er pragmatikere som skal bestemme. I teorien er det gruppestyret, men i praksis er det Erna, sier en annen fra samme parti.

Selv ønsker ikke Olemic Thommessen å kommentere saken overfor Dagbladet.

Vil fortsette

Onsdag forrige uke gikk han imidlertid ut i Aftenposten og bekreftet at han ønsket å fortsette i stillingen.

- Jeg stiller meg til disposisjon der partiet ønsker å bruke meg, sa Thommessen.

Det er trolig Venstre og KrF som avgjør om Thommessen får beholde jobben, ettersom det er stortingsflertallet som velger presidenten.

Men verken Venstre eller KrF har konkludert hvem de ønsker som stortingspresident de neste fire åra.

Det hører med til sjeldenhetene at en stortingspresiden sitter i mer enn én stortingsperiode.

Schou til disposisjon

Av Høyre-politikere nevnes Michael Tetzchner, Svein Harberg, Trond Helleland og nåværende visepresident Ingjerd Schou som mulige kandidater til å erstatte Thommessen.

Schou vil ikke avvise at hun kan gjøre opprykk. I så fall blir hun Stortingets første kvinnelige president siden Kirsti Kolle Grøndahl gikk av i 2001.

- Er du interessert i å bli ny stortingspresident, Schou?

- Jeg mener vi har en god stortingspresident i dag, men jeg tar de oppgaver partiet ber meg om å ta, sier Schou til Dagbladet.

Tetzschner sier nei

Michael Tetzchner sier til Dagbladet at han ikke ønsker jobben. Han har bedt valgkomiteen i Høyre om andre oppgaver.

- Jeg har nevnt tre fagkomiteer som aktuelle. Presidentskapet har ingen politiske oppdrag og er derfor ikke på ønskelisten, sier han.

Svein Harberg, Høyres kulturpolitiske talsmann, anser heller ikke seg selv som aktuell.

- Dette har jeg aldri hørt snakk om i det hele tatt. Dersom mitt navn nevnes, tror jeg det bare skyldes at man ser mot de i Høyre som har sittet lengst på Stortinget, sier Harberg.

Trond Helleland har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

DISPONIBEL: Ingjerd Schou, her sammen med utenriksminister Børge Brende.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
DISPONIBEL: Ingjerd Schou, her sammen med utenriksminister Børge Brende. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Støttes av Erna

Høyre har offisielt ikke fastslått om partiet vil nominere Thommessen på nytt. Valgkomiteen i partiet møtes mandag neste uke for å avklare situasjonen.

Thommessen overlevde før sommeren et mistillitsforslag, men fikk ramsalt kritikk fra kontrollkomitén for overskridelsene i Stortingets byggeprosjekt.

Erna Solberg tok likevel Thommessen i forsvar:

- Det er alltid stortingsgruppen som bestemmer hvem som skal være president, men jeg ser ingen grunn til at han ikke skal være det, sa Solberg i juni, ifølge NTB.

Ap vurderer posisjoner

Arbeiderpartiet hadde stortingspresidenten sammenhengende fra 1993 til 2013, men mistet presidentskapet sammen med regjeringsmakten for fire år siden. Kutymen er at det største regjeringspartiet får presidentvervet. Dagbladet kjenner til at Ap-ledelsen i disse dager diskuterer spørsmålet om Aps roller i presidentskapet. Det er mulig at et opposisjonsparti får Stortingspresidenten. Hvilket parti som får presidenten, blir en del av kabalen mellom partiene på Stortinget.

Martin Kolberg er én som nevnes i denne sammhengen. På spørsmål fra Dagbladet ønsker ikke Kolberg å uttale seg om dette.

Svein Roald Hansen og Rigmor Aasrud er ifølge Aftenposten også være aktuelle i presidentskapet.

En rutinert stortingspolitiker Dagbladet har snakket med, mener det er uklokt av Olemic Thommessen å si offentlig at han ønsker å fortsette i stillingen.

- Det er veldig lite strategisk av Olemic å gå ut på denne måten, sier kilden, som mener Thommessen gjør fallhøyden større dersom han mister vervet.