- To hundre potensielle terrorister i Sverige

Svenske Säpo har god oversikt, mener ekspert. - Overrasket om han gjennomførte dette aleine.

 DRAMAET:  En brannmann jobber med å slokke flammene etter at bomben gikk av i Stockholm sentrum  like før klokka 17 i går. FOTO: REUTERS TV/SCANPIX.
DRAMAET: En brannmann jobber med å slokke flammene etter at bomben gikk av i Stockholm sentrum like før klokka 17 i går. FOTO: REUTERS TV/SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det svenske sikkerhetspolitiet (Säpo) har kartlagt om lag 200 potensielle terrorister i Sverige. 80 prosent av dem skal ha koblinger til hverandre, skriver Sveriges største avis Aftonbladet.

Avisa oppgir «kilder» uten navn om opphavet til opplysningene.

- Man sitter ikke hjemme og ser et overgrep i Afghanistan eller Irak og tenker at «nok er nok, jeg drar til Stockholm og sprenger meg selv i lufta». Dette individet handlet ikke på egenhånd, sa den svenske terroreksperten Magnus Ranstorp i et intervju i går.

Professoren ved den svenske Försvarshögskolan har har forsket på terrorisme og militante islamister i 20 år.

God oversikt Han mener Säpo har godt oversikt over personer som utgjør den største trusselen i Sverige.

Ordfører i Svensk islamsk samling, Abd al Haqq Kielan, sier til Dagens Nyheter på nett i dag at han tror det er en isolert, ung mann som utførte udåden i Stockholm i går. 

- Jeg håper det var en isolert galning. Det virker som han har handlet på egen hånd fordi utstyret ikke fungerte, sier talsmannen.

Han synes det er forferdelig at slikt kan skje i Sverige, og er redd  for at det som har skjedd skader alle muslimer.

- Slike personer gjør ting som er utrykkelig forbudt i vår religion. Islam er en sivilisert religion. Slikt som dette gir et feilaktig bilde av hva islam handler om, sier Abd al Haqq Kielan.

Neppe aleine Terrorekspert Ranstorp stoler ikke på Kielans analyse om at det er en handling fra en ensom ulv som rammet Stockholm i går.

 DAGEN DERPÅ:  Olof Palmes gate i Stockholm i formiddag, det var her bombemannens bil eksploderte i den første sprengningen lørdag ettermiddag. FOTO: CLAUDIO BRESCIANI, SCANPIX.
DAGEN DERPÅ: Olof Palmes gate i Stockholm i formiddag, det var her bombemannens bil eksploderte i den første sprengningen lørdag ettermiddag. FOTO: CLAUDIO BRESCIANI, SCANPIX. Vis mer

— Dette var en komplisert rørbombe. Det kan tyde på at han det finnes andre personer i bakgrunnen som medvirket. Jeg vil bli overrasket om han har gjennomført dette aleine, sier Ranstorp i en kommentar til dn.se.

Også en annen framtredende talsmann for muslimer i Sverige har kommentert sprengningen i dag.

- Galt og vanvittig Mahmoud Khalfi, styreleder i Stockholms moské og talsmann i religiøse anliggender i Islamiska förbundet i Sverige, sier han ble sjokkert da han fikk høre om bombeangrepet. — Det som har skjedd, er galt og vanvittig. Vi hadde ikke tenkt oss at det kunne skje i Sverige. Det skader islam, sier han.
I en pressemelding NTB siterer fra, tar han avstand fra «alle former for overgrep, vold, skremsler og trusler mot uskyldige mennesker, uansett motiv og foranledning».

Danmark: uendret I slutten av november vurderte dansk etterretning terrortrussel mot Danmark som "alvorlig".
- Lørdagens selvmordaksjon i Stockholm har ikke endret denne vurderingen, opplyser Politiets Efterretningstjeneste (PET) til nyhetsbyrået Ritzau i dag.

Danske PET har tett kontakt med sine svenske kolleger og følger nøye det som skjer i Stockholm. Hvis situasjonen i Sverige kaster nytt lys over PETS analyse av situasjonen i Danmark, kan det bli aktuelt å endre dansk beredskap, skriver Ritzau.

 EN RYGGSEKK FULL:  En politimann holder fram en skrue som ble funnet ved eksplosjonsstedet i Bryggaragatan i går, der selvmordsmomberen utløste sprengladningen. I dag har politiet bekreftet at selvmordsbomberen hadde med seg en ryggsekk full av skruer og spikre.
FOTO: MARTIN HÖGLUND/SCANPIX.
EN RYGGSEKK FULL: En politimann holder fram en skrue som ble funnet ved eksplosjonsstedet i Bryggaragatan i går, der selvmordsmomberen utløste sprengladningen. I dag har politiet bekreftet at selvmordsbomberen hadde med seg en ryggsekk full av skruer og spikre. FOTO: MARTIN HÖGLUND/SCANPIX. Vis mer